Annons

IS-ledaren bortförklarar förluster – manar till terror

Terrorgruppen IS ledare lever. I en inspelning som släpptes i onsdags kommenterar han aktuell politik, hånar fiender och uppmanar till terrordåd. På torsdagen tog IS också på sig ansvaret för en knivattack i en Paris-förort, där två personer dödades.

Publicerad
IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi i sitt enda officiella framträdande i Mosul den 5 juli 2014.
IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi i sitt enda officiella framträdande i Mosul den 5 juli 2014. Foto: TT/AP

Har du glömt bort vem Abu Bakr al-Baghdadi var? Det är inte underligt. Det har gått över fyra år sedan hans enda offentliga framträdande. Då stod han i en moské i Iraks näst största stad Mosul och utropade sitt kalifat, Islamiska staten.

Sedan dess har terrorgruppen IS drivits bort från alla sina stora landområden i Syrien och Irak, moskén har jämnats med marken och Baghdadi själv har rapporterats vara svårt skadad. Några har till och med menat att han dödats.

Men sent i onsdags dök en ny inspelning upp som sägs komma från IS-ledaren. Även om det ännu inte är klarlagt att det verkligen är Baghdadi som talar, är det i alla fall tydligt att inspelningen är ny. Den tar nämligen upp en rad aktuella nyhetsskeenden.

Annons

Bland annat kommenteras bråket mellan USA och Turkiet, där Baghdadi lanserar en egen teori om vad som ligger bakom. Enligt honom har kriget mot IS tärt på USA:s finanser, vilket fått amerikanerna att slå till med sanktioner mot omvärlden.

Inspelningen har fått titeln ”Goda nyheter för de tålmodiga” och att den släpps just nu tros ha att göra med att den muslimska högtiden Eid al-adha pågår. Den firas till minnet av Abrahams villighet att offra sin son till gud.

I inspelningen förklarar Baghdadi att de stora förlusterna på slagfältet – där IS tappat kontrollen över minst 98 procent av de territorier truppen tidigare behärskade – inte är så viktiga. IS framgång eller inte beror inte på ifall dess krigare lyckats hålla en stad en eller en by.

Baghdadi anlägger ett mer långsiktigt perspektiv och menar att IS lyckats bryta USA:s makt. USA skryter ”om sin så kallade seger i att driva bort Staten från städer och landsbygd i Irak och Syrien, men Guds land är stort och krigets vindar vänder”, påstår Baghdadi.

För närvarande finns inga tecken på att det skulle stämma, även om IS visat sig svårare att besegra än vad amerikanska militärer trott. Fortfarande tros mellan 20 000 och 30 000 IS-krigare finnas kvar i Syrien och Irak.

Baghdadi vänder sig direkt till de rebeller som finns kvar i Syrien och uppmanar dem att ansluta sig till IS, eftersom de svikits av sina ledare. Han vänder sig också till sunnimuslimer i Irak och varnar för framtida förföljelser från shiamuslimer. IS kan bli deras räddning, i annat fall kan det även bli deras död.

IS-ledaren uppmanar också jordanier och saudier att göra uppror mot sina styrande. Han hånar jordanierna för att de demonstrerat mot regeringens sparåtgärder när de istället borde ha krävt sharia-lagar. Och den modernisering som sker i Saudiarabien – som bland annat inneburit att kvinnor har fått rätt att köra bil –  fördöms.

Mot slutet uppmanar han till terrordåd i Västvärlden. Han välsignar dem som befinner sig i ”korsfararnas länder, i Kanada, Europa och andra ställen” och manar till våld. ”Slit dem itu, genom att skjuta dem, hugga deras kroppar, eller med en bombattack.”

Han prisar också terrormetoden som Rakhmat Akilov använde sig av på Drottninggatan förra året – att köra in i folkmassor.

På torsdagen tycktes det som att uppmaningarna om våld fick gensvar när en knivbeväpnad man dödade två personer och skadade ytterligare en, i en förort till Paris. IS tog på sig ansvaret genom sin propagandakanal Amaq.

Det kan ha varit ett utslag av önsketänkande från deras sida. Omständigheterna är fortfarande oklara, men enligt uppgifter till nyhetsbyrån AFP är minst två av offren nära anhöriga till gärningsmannen, vilket tyder på att det snarare handlar om en familjetragedi än ett terrordåd.

Annons
Annons
Annons

IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi i sitt enda officiella framträdande i Mosul den 5 juli 2014.

Foto: TT/AP Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons