Annons

Oron växer i Europa – IS-krigare på väg ur fängelse

Terrorgruppen Islamiska staten har mellan 20 000 och 30 000 krigare kvar i Syrien och Irak, enligt en FN-rapport. De finansierar sin verksamhet genom att bland annat sälja olja och investera i hotell. I Europa växer även nervositeten över att dömda terrorister släpps ut från fängelser och kan begå nya dåd.

Uppdaterad
Publicerad
Bilden är hämtad från en IS-video som rapporteras visa när fem män svär trohet till terrorgruppens ledare.
Bilden är hämtad från en IS-video som rapporteras visa när fem män svär trohet till terrorgruppens ledare. Foto: TT

Förra året besegrades terrorgruppen Islamiska staten (IS) militärt, men under 2018 mobiliserade den igen och lyckades återta kontrollen över oljefält i nordöstra Syrien.

Det konstaterar FN:s sanktionsrapportörer i en rapport om tillståndet för IS och al-Qaida.

Att IS kunde återhämta sig berodde till stor del på att de syriska kurderna fick andra prioriteringar än att bekämpa IS. Varför de fick det nämns inte i rapporten, men orsaken var Turkiets angrepp mot de syriska kurderna i Afrin-provinsen i slutet av januari och det krig som följde. Först i juni återupptogs kriget mot IS med kraft igen.

Annons

IS har lyckats behålla sin organisatoriska disciplin.

FN:s rapportörer konstaterar att IS har lyckats behålla sin organisatoriska disciplin. Abu-Bakr al-Baghdadi är fortfarande den som styr gruppen, även om ledarskapet är mindre centraliserat än tidigare. Gruppens säkerhets- och finansavdelningar är intakta, liksom invandrings- och logistikdelar. IS nyhetskanal Amaq är fortsatt verksam även om propagandaproduktionen försvagats.

Abu-Bakr al-Baghdadi på en bild som från 2014.
Abu-Bakr al-Baghdadi på en bild som från 2014. Foto: Privat/AP

Mellan 20 000 och 30 000 IS-krigare bedöms finnas kvar Syrien och Irak. Av dessa är en signifikant andel utländska jihadister, enligt rapporten, som också konstaterar att färre utlänningar än väntat har rest hem från Syrien och Irak. Å andra kommer det knappt några nya dit heller.

IS behärskar fortfarande områden längs gränsen mellan Syrien och Irak, där gruppen kontrollerar några mindre städer och byar. Den har även närvaro i Aleppo. I Irak finns de framför allt i Anbarprovinsen.

Anbarprovinsen:

Finansieringen av terrorgruppens verksamhet sker genom oljeförsäljning, utpressning, kidnappningar och påtvingad beskattning. Men IS-medlemmar har också lyckats infiltrera och investera pengar i affärsverksamheter som byggbolag, valutaväxling, jordbruksindustri, fiskodling och hotell.

Gruppen skickar pengar över gränserna genom kurirer, hawala-nätverk eller företag som erbjuder penningstransaktioner.

Efter att IS drivits bort från i princip alla sina territorier i Syrien och Irak har al-Qaidas ställning stärkts.

FN-rapporten bedömer att IS sannolikt kommer att överleva underjordiskt i Syrien och Irak, men konstaterar också att antalet terrordåd i Europa har minskat. Det tros vara en följd dels av IS nederlag på slagfältet och dels av att många av de mest aktiva terrororganisatörerna dödats i riktade bombanfall.

Minskningen av terrordåd bedöms dock vara tillfällig och en oro finns över att al-Qaida ska bli mer aktivt inom området.

Efter reklamen visas:
Vad vet vi om jihadister i Sverige?

För efter att IS drivits bort från i princip alla sina territorier i Syrien och Irak har al-Qaidas ställning stärkts. En del IS-krigare har även gått över till al-Qaida. Dess syriska gren, Nusrafronten (som numera kallar sig Jabhat Fateh al-Sham), bedöms nu vara Syriens starkaste terrorgrupp.

Enligt FN-rapporten finns en schism mellan al-Qaidas ledare Aiman al-Zawahiri och Nusrafronten. Al-Zawahiri tycker att gruppen borde ägna sig mer åt internationell terror och mindre åt att kontrollera och styra territorier i Syrien. Lyckas al-Zawahiri driva igenom en sådan kursändring kan fler terrordåd väntas.

I exempelvis Frankrike är det 40 personer som det närmaste året kommer att ha avtjänat sina straff för terrorrelaterade brott.

I Europa finns enligt FN-rapporten också en växande oro för den islamistiska radikalisering som sker i fängelserna. Flera dåd som planerats från fängelserna har förhindrats men under den närmaste tiden kommer många som tidigare dömts för terroristbrott att släppas fria.

I exempelvis Frankrike är det 40 personer som det närmaste året kommer att ha avtjänat sina straff för terrorrelaterade brott. I mitten av juli släpptes exempelvis Djamel Beghal, som under sin tid i fängelset var mentor åt två av männen som senare begick terrordåden mot Charlie Hebdo och Hypercacher 2015.

Det finns ytterligare drygt 500 personer som dömts för terrorbrott och därutöver över 1 200 personer som radikaliserats i fängelset efter att ha dömts för ”vanliga” brott.

– Risken är mycket stor att de som lämnar fängelset inte ångrar sig det minsta, utan tvärtom har blivit mer extrema under sin tid i fängelset, sa Paris allmänna åklagare, François Molins, till franska BFMTV i maj.

Franska myndigheter fruktar ett skärpt säkerhetshot i och med att dessa friges och har gett polisen i uppdrag att skapa en ny enhet med uppgift att bevaka de tidigare dömda personerna.

Annons
Annons

Bilden är hämtad från en IS-video som rapporteras visa när fem män svär trohet till terrorgruppens ledare.

Foto: TT Bild 1 av 2

Abu-Bakr al-Baghdadi på en bild som från 2014.

Foto: Privat/AP Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons
Annons