Annons

IS tar på sig ansvar för attentat i Malmö

För första gången påstår sig IS ha utfört ett dåd i Sverige. I det senaste numret av gruppens propagandaskrift står det att en ”krigare” från IS låg bakom ett branddåd mot en bönelokal i Malmö i oktober. Terrorforskaren Hans Brun tycker att artikeln är anmärkningsvärd.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Branden i en föreningslokal på Norra Grängesbergsgatan i Malmö den 11 oktober.

Foto: Mikael Nilsson
Foto: Mikael Nilsson

Branden i en föreningslokal på Norra Grängesbergsgatan i Malmö den 11 oktober.

Foto: Mikael Nilsson
Branden i en föreningslokal på Norra Grängesbergsgatan i Malmö den 11 oktober.
Branden i en föreningslokal på Norra Grängesbergsgatan i Malmö den 11 oktober. Foto: Mikael Nilsson

Flera medier rapporterade om branden som ägde rum i en bönelokal på Norra Grängesbergsgatan i Malmö tidigt på morgonen den 11 oktober. Räddningstjänsten fick snabbt kontroll över branden, som inte orsakade några personskador. Polisen sade tidigt att det fanns indikationer på att branden var anlagd.

– Med tanke på det vi hittat på plats är vi ganska säkra på det, sade Daniel Jonasson, inre befäl vid Malmöpolisen, till Aftonbladet.

Nu kommer nya uppgifter om branden. I det senaste numret av IS-tidskriften al-Naba står det att branden var ett dåd som utfördes av ”en krigare från kalifatet”. I texten står det också att bönelokalen var ett centrum för ”de som avvisar”, ett begrepp som inom vissa sunnimuslimska kretsar är ett nedlåtande uttryck för shiamuslimer.

Annons
Annons
Foto: Mikael Nilsson

Vad som är intressant är att den här händelsen inte har fått jättemycket uppmärksamhet. Frågan är hur de har fått tillgång till den här informationen.

Den sista detaljen är intressant eftersom den sunniextremistiska terrorgruppen IS ser shiamuslimer som en av sina huvudfiender, och i svensk media nämndes aldrig bönelokalens trosinriktning.

I artikeln står det också att dådet utfördes ”på uppmaning av ledaren al-Adnani”. Detta syftar på IS-talespersonen Abu Muhammad al-Adnani, som tidigare uppmanat till terrordåd mot västvärlden. Vid flera av den senaste tidens terrordåd har gärningsmännen gjort liknande hänvisningar till al-Adnani, som dödades under ett flyganfall i Aleppo i augusti.

Foto: Mikael Nilsson

Hans Brun, terrorforskare vid King’s college i London, säger att det är svårt att bedöma sanningshalten i artikeln.

– Vad som är intressant är att den här händelsen inte har fått jättemycket uppmärksamhet i Sverige, och mig veterligen inte heller internationellt. Frågan är hur de har fått tillgång till den här informationen, säger han.

Huruvida IS verkligen ligger bakom branden eller inte är svårt att veta, menar Hans Brun.

– Som jag ser det har antingen någon tipsat dem om händelsen eller så har de haft kontakt med personen eller personerna som har gjort det. Det som gör mig förvånad är att de överhuvudtaget tar upp en så pass liten händelse. Ingen har omkommit eller skadats mig veterligen. Det är ingen världsnyhet och frågan är varför man tar upp en sådan händelse, säger han.

Säpo vill varken bekräfta eller dementera att man tagit del av uppgifterna från al-Naba.

– Vi har ingen information att lämna i den frågan, säger Johanna Måhlén vid Säpos presstjänst.

SvD har sökt polisen i Malmö.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons