Annons

Jesper Sundén:Kärnan i IS strategi utformad av Kinas kommunistledare

En man visiteras av SDF efter att ha blivit släppt från IS sista territorium.
En man visiteras av SDF efter att ha blivit släppt från IS sista territorium. Foto: Felipe Dana/AP

IS har bytt skepnad efter kollapsen i syriska Baghouz – ett tungt bakslag och slutet på kalifatet. Nu har terrorgruppen fått tid för omvandling. Förutom en ny strategi har IS ledare även ett viktigt vapen: mycket pengar.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Nederlaget i Baghouz innebar inte slutet för IS – som med Mao Zedongs strategi kan återvända med full kraft.

Foto: Gabriel Chaim/AP

Hundratals människor evakuerades från det sista IS-fästet när det togs över av de syriska styrkorna i mars.

Foto: Andrea Rosa/AP

IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi.

Foto: AP

Mars, 2019: 50 000 män, kvinnor och barn strömmar ut ur IS-fästet Baghouz och överlämnar sig till den syrisk-kurdiska SDF-styrkan. Det är människor från hela världen – däribland från Sverige. En av dem intervjuas i bland annat Sveriges Radio och säger att han bara kört ambulans.

De som är kvar har svurit – inför slutstriden ska de slåss till siste man. Det sista slaget gäller en spillra som återstår av IS självutnämnda kalifat vid gränsen mellan Syrien och Irak.

Men i slutändan falnar glöden. Ett par tusen IS-terrorister slänger sina vapen och ger upp.

IS utbredning i mars 2015

Ytterst få, om ens någon, av de män som överlämnar sig tycks sedan dess vilja stå upp för den terrorgrupp som de en gång anslöt sig till. I stället har det rapporterats om inre splittring och ilska mot de högsta ledarna som lämnat Baghouz i god tid.

För ett kort ögonblick tycktes det som att terrororganisationen föll ihop som ett korthus. Var mardrömmen nu slut efter alla de terrordåd och mord som spridit skräck i både Europa och i övriga delar av världen?

Men nederlaget i Baghouz utgjorde inget slut på terrorn. I april dödades 250 människor i Sri Lanka i terrordåd. Sprängmedlet som användes var detsamma som vid attackerna i Paris 2015, Manchester 2017 och Indonesien förra året.

Annons
Annons

Nederlaget i Baghouz innebar inte slutet för IS – som med Mao Zedongs strategi kan återvända med full kraft.

Foto: Gabriel Chaim/AP

Kort därefter dök också IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi upp i en video – för första gången på fem år – och motbevisade i och med det alla påståenden om att han skulle vara död eller svårt skadad. I videon demonstrerade han detaljkunskaper om stort och smått och tog bland annat på sig ansvaret för terrordåden i Sri Lanka.

Det finns gott om så kallade sovande terrorceller som regelbundet utför attacker och bombdåd.

Sedan dess utförs dagligen bombattacker och mord i IS namn, runt om i världen. Terrorgruppen har fått flera nya avdelningar och etablerat sig på nya platser – som i Moçambique, i södra Afrika.

Även i Afghanistan växer IS i styrka och omfång. Nyhetsbyrån AP rapporterade nyligen att IS nu tros ha tusentals medlemmar och stora förråd av vapen. Enligt en amerikansk underrättelsekälla är dess många bombattacker i huvudstaden Kabul en sorts övningar för att möjliggöra större terrordåd i Europa och USA. Det är bara ”en fråga om tid” innan det sker, uppger denne för AP.

Allt mer framstår det som att striden om staden Baghouz mest var en skenmanöver för att ge IS tid att omgruppera sig och kunna gömma sig i öknen. Den omkomne svensk-norske Michael Skråmo och andra utländska IS-medlemmar som lämnats att försvara Baghouz tycks ha betraktats som föga mer än bondeoffer.

Nederlaget i Baghouz innebar inte slutet för IS – som med Mao Zedongs strategi kan återvända med full kraft.
Nederlaget i Baghouz innebar inte slutet för IS – som med Mao Zedongs strategi kan återvända med full kraft. Foto: Gabriel Chaim/AP
Annons
Annons

Hundratals människor evakuerades från det sista IS-fästet när det togs över av de syriska styrkorna i mars.

Foto: Andrea Rosa/AP

En sak är säker. IS är i högsta grad fortsatt aktivt i både Syrien och Irak. Det finns gott om så kallade sovande terrorceller som regelbundet utför attacker och bombdåd i städer i de båda länderna. Amerikanska diplomater tvingades nyligen avstå från att besöka syriska staden Raqqa på grund av säkerhetsskäl.

Dessutom finns tusentals IS-terrorister utspridda i de otillgängliga ökenområdena i både Syrien och Irak. Därifrån utförs nålsticksattacker mot regeringssoldater, shiamiliser och byledare som tagit ställning mot IS.

Under senare tid har terrorgruppen också anlagt en stort antal bränder som utplånar sädesfält, skördar och grödor – livsviktiga för vanliga människors liv. Vill man undvika bränder tvingas man betala skatt till IS.

Allt detta är delar av vad som är terrorgruppens nya skepnad. Mycket tyder på att IS agerar utifrån en strategi som lades fram redan på 1930-talet av kommunistledaren Mao Zedong och senare vidareutvecklades av den nordvietnamesiske generalen Vo Nguyen Giap.

Hundratals människor evakuerades från det sista IS-fästet när det togs över av de syriska styrkorna i mars.
Hundratals människor evakuerades från det sista IS-fästet när det togs över av de syriska styrkorna i mars. Foto: Andrea Rosa/AP

I korthet kan strategin beskrivas som att vara dynamisk och anpassa sig efter hur starkt motstånd man möter från sin fiende. Är motståndet svagt – som det var i Syrien och Irak 2014 – är det konventionell krigföring som gäller. 2014 erövrade IS enorma områden och utropade sitt kalifat. Är motståndet för starkt drar man sig i stället tillbaka och övergår till okonventionella metoder som nålsticksattacker och terror.

Annons
Annons

IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi.

Foto: AP

Strategin har genom åren var oerhört framgångsrik för de som tillämpat den. 1945 flydde Mao och hans röda armé ut på landsbygden undan motståndaren Chiang Kai-sheks betydligt starkare armé. Då hånades de för sin feghet. Men i skymundan växte sig röda armén allt starkare – och fyra år senare tvingades Chiang Kai-shek att ge upp Kina och fly till Taiwan.

En sak är säker: IS är varken besegrat eller utplånat.

Den vietnamesiske generalen Giap å sin sida vidareutvecklade strategin och använde den för att under en 30-årsperiod vara med och besegra Japan, Frankrike och USA, trots ett enormt militärt underläge.

Redan i maj 2016, när IS fortfarande kontrollerade stora landområden, förutspådde IS talesperson Abu Muhammad al-Adnani att terrorgruppen skulle behöva återgå till ett stadium av gerillaföring. Det skulle inte ses som ett nederlag, hävdade han:

”Skulle vi ha besegrats och ni vunnit om ni återtog Mosul, Sirte och Raqqa eller alla våra städer och vi tvingades återgå till vår ursprungliga position? Sannerligen inte! Verkligt nederlag är förlusten av viljestyrka och stridslust.”

Under våren i år har Maos strategi för gerillakrigföring även beskrivits i flera nummer av terrorgruppens nyhetsbrev al-Naba.

IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi.
IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi. Foto: AP

Jämfört med kinesiske Mao och vietnamesiske Giap har IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi något som de båda till stor del saknade: pengar – väldigt mycket pengar.

Annons
Annons

Enligt en FN-rapport bedöms IS ha lagt undan en reserv på mellan 50 och 300 miljoner dollar – det vill säga mellan en halv och tre miljarder kronor. Terrorgruppen har också investerat i en mängd lagliga verksamheter som genererar vinster.

Enskilda IS-enheter ser till att skaffa sig de medel de behöver genom utpressning, kidnappningar och andra kriminella aktiviteter. Så rapporterades det från Irak att bönder kan slippa se sina åkrar brinna om de betalar skatt till lokala IS-grupper.

Få saker skulle gynna IS mer än om USA drog sig tillbaka helt från Syrien och Turkiet, och i stället gick in i det område som USA och deras allierade i syrisk-kurdiska SDF-styrkorna kontrollerar. Då skulle spelutrymmet öka rejält för terrorgruppen, samtidigt som turkar och kurder sannolikt skulle drabba samman.

Detsamma gäller även i Afghanistan, som USA också vill lämna. Därför genomför man samtal med talibanerna, som i jämförelse med IS plötsligt framstår som moderata för amerikanerna.

En sak är säker: IS är varken besegrat eller utplånat. I värsta fall kan terrorgruppen komma tillbaka starkare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons