Annons

IS-sympatisör friades – får 97 000 kronor av staten

30-åringen får knappt 100 000 kronor för att ha suttit häktad som misstänkt för terrorbrott i Sverige. Han friades av tingsrätten för ett branddåd mot en shiamuslimsk föreningslokal i Malmö – en händelse som bland annat kommenterades av president Donald Trump.

Under strecket
Publicerad

Branden i en föreningslokal på Norra Grängesbergsgatan i Malmö den 11 oktober.

Foto: Mikael NilssonBild 1 av 1

Branden i en föreningslokal på Norra Grängesbergsgatan i Malmö den 11 oktober.

Foto: Mikael NilssonBild 1 av 1
Branden i en föreningslokal på Norra Grängesbergsgatan i Malmö den 11 oktober.
Branden i en föreningslokal på Norra Grängesbergsgatan i Malmö den 11 oktober. Foto: Mikael Nilsson

Dådet i Malmö väckte rubriker över hela världen. Branden ägde rum i oktober 2016. Samma månad tog terrorgruppen IS på sig ansvaret för attentatet via propagandaorganet al-Naba, vilket SvD var först att rapportera om.

I december greps 30-åringen, en asylsökande från Syrien. Han åtalades misstänkt för terroristbrott och åklagaren ansåg att mannen var IS-medlem och att han hade utfört dådet för terrorgruppens räkning.

Malmö tingsrätt frikände i april 30-åringen, som då suttit frihetsberövad i drygt fyra månader. Domstolen menade att det var klarlagt att mannen var IS-sympatisör, bland annat eftersom han använde en IS-flagga som bakgrundsbild på datorn. Tingsrätten ansåg dock att det inte var bevisat att han stod bakom branddådet.

Efter frisläppandet omhändertogs mannen av Säpo, som ville utvisa honom eftersom han ansågs utgöra en säkerhetsrisk. Säpo lyckades inte verkställa utvisningen och mannen släpptes fri i maj.

Via sin advokat begärde 30-åringen 150 000 kronor i ersättning.

Justitiekanslern har nu beslutat att ge honom 97 000 kronor plus advokatkostnader för tiden som frihetsberövad under brottsutredningen. I beslutet står det att mannen får ett högre belopp än vad som hade varit fallet vid andra brott eftersom han var misstänkt för något så allvarligt som terroristbrott.

Branddådet i Malmö uppmärksammades bland annat av USA:s president Donald Trump i februari. Han menade att händelsen var ett exempel på att medierna, enligt honom, inte berättar sanningen om olika terrordåd. Vid det laget var 30-åringen inte häktad för terroristbrott, utan som misstänkt för grov mordbrand.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons