Annons
Kommentar

Anders Lindblad:Iskallt bottenrekord hotar – våga lämna Stockholm

Nästan hela startelvan utbytt. Risk för bottenrekord vad gäller antalet åskådare. Ändå ser jag fram emot vänskapslandskampen mot Slovakien med nyfikenhet. Hur klarar sig Kristoffer Olsson? Och kan det nykomponerade anfallsparet göra mål?

Under strecket
Publicerad

Kristoffer Olsson får chansen från start i tisdagens landskamp.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Kristoffer Olsson får chansen från start i tisdagens landskamp.

Foto: Pontus Lundahl/TT
Kristoffer Olsson får chansen från start i tisdagens landskamp.
Kristoffer Olsson får chansen från start i tisdagens landskamp. Foto: Pontus Lundahl/TT

Förbundskapten Janne Andersson byter ut alla i startelvan, utom lagkapten Andreas Granqvist jämfört med 0–0-matchen i torsdags borta mot Ryssland. Helt väntat, då Andersson vill låta ”andraelvan” få chansen att visa upp sig i vänskapslandskampen på Friends arena mot Slovakien.

Mest nyfiken är jag på AIK:s Kristoffer Olsson som under säsongen varit en av allsvenskans allra bästa spelare. Olsson tar plats på det centrala mittfältet, tillsammans med Albin Ekdal, och det ska bli intressant att se om hans fina blick för spelet och sätt att variera passningarna i sid- och djupled fungerar även på den här nivån.

Det är ingen hemlighet direkt att Marcus Berg haft svårt att hitta målet i blågul tröja det senaste året.

De spelare som rimligtvis har mest att spela för – åtminstone när det gäller att ta en plats till de två avslutande matcherna i Nations league mot Turkiet och Ryssland – är anfallarna John Guidetti och Sebastian Andersson.

Annons
Annons

Det är ingen hemlighet direkt att Marcus Berg haft svårt att hitta målet i blågul tröja det senaste året och att Isaac Kiese Thelin hade det väldigt tufft i matchen mot Ryssland senast.

Visserligen ska det mycket till för att Janne Andersson petar Marcus Berg när det kommer till tävlingsmatcher, men en stark insats av Andersson och/eller Guidetti skulle onekligen göra konkurrensen hårdare framöver om anfallsplatserna.

Vänskapslandskampen mot Slovakien är närmast iskall på förhand. Avspark klockan 20.45 en vardagskväll i höstmörkret mot en relativt stjärnfattig motståndare får inte fansen att ställa sig i kö utanför Friends arena direkt.

Risken är överhängande att det slås ett pinsamt bottenrekord när det gäller antalet åskådare i en landskamp på Friends. Drygt 10 000 biljetter hade sålts på måndagen. Bottenrekordet är från 2013 då det endast kom 13 438 åskådare till Solna när Blågult mötte Norge. Faktum är att det endast vid tre tillfällen varit under 20 000 åskådare på Friends i landslagssammanhang: mot Norge 2013 samt vänskapsmatcherna mot Estland 2014 och Tjeckien 2016.

Friends arena är nationalarena för herrlandslaget. Där har samtliga hemmalandskamper – utom tre – spelats sedan invigningen hösten 2012. Två gånger har landslaget gästat Malmö (mot Makedonien 2013 och Slovenien 2016) samt varit en gång i Göteborg (i VM-genrepet i somras mot Peru), men annars är det Friends som gäller.

Tisdagens landskamp hade gjort sig bättre på annan ort än Solna. Fotbollslandslaget är hela Sveriges lag och det hade varit ett perfekt tillfälle för publiken i någon annan stad än Stockholm (Solna) att hylla laget som tog sig hela vägen till VM-kvartsfinal i somras.

Nu riskerar läktarna att gapa ödsligt tomma.

Till sist: Nyligen bortgångne Labinot Harbuzi kommer att hedras före avspark, både på Friends och i samband med U21-landslagets EM-kvalmatch mot Belgien i Kalmar. Harbuzi representerade bland annat Sverige i U21-EM på hemmaplan 2009.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons