Annons

Lars Lagerbäcks tankar är redan på Frankrikematchen

Ett litet leende fanns där efter segern mot England. Men mest av allt funderade förbundskapten Lars Lagerbäck redan på kvartsfinalen mot Frankrike. ”Vi måste fortfarande bli bättre”, sade han efter 2–1 i åttondelsfinalen i Nice.

Under strecket
TT
Publicerad

Islands förbundskapt Lars Lagerbäck har anledning att vara nöjd.

Foto: Ciaran Farey/APBild 1 av 1

Islands förbundskapt Lars Lagerbäck har anledning att vara nöjd.

Foto: Ciaran Farey/APBild 1 av 1
Islands förbundskapt Lars Lagerbäck har anledning att vara nöjd.
Islands förbundskapt Lars Lagerbäck har anledning att vara nöjd. Foto: Ciaran Farey/AP

När domaren Damir Skomina blåste av åttondelsfinalen rusade samtliga islänningar mot fansen i en av kurvan av Allianz Riviera.

Kvar vid bänken stod Lars Lagerbäck.

Det var först efter ett tag – när spelarnas och fansens firande började rundas av – som han sakta började vanka in mot mitten.

Men någon sprudlande lycka var det inte tal om.

Och Lagerbäck hade även svårt att formulera vad han egentligen kände vid slutsignalen i Nice. I ett långt och utsvävande svar kom han till slut på sig själv och konstaterade:

– Det var ren glädje, så klart, sade han och gled på nytt in på något annat igen.

I stället för att vara en större del av det isländska lyckoruset valde han att tänka mer på lagets prestation. Och enligt Lars Lagerbäck var försvarsarbetet mot England så nära 100 procent man kan komma.

Annons
Annons

– Vi vinner, om jag ska säga det på ett enkelt sätt, för vår laginsats. Vi gjorde det verkligen bra i defensiven. Det var välorganiserat, alla gjorde sitt jobb, läste spelet. De använde huvudet och sprang. Allt var på plats där, sade han.

– För mig handlar fotboll om att vinna. Fotboll handlar om att inte släppa in mål. Jag tror att det här laget har visat vad de kan vara. Spelarna var riktigt bra.

Räcker det i kvartsfinalen mot Frankrike?

Nja, där var Lars Lagerbäck inte lika säker och tror att det kommer krävas lite mer av allt när laget kliver in på Stade de France i Paris den 3 juli.

– För mig är det en större match. För det första är vi i kvartsfinal, för det andra spelar vi mot hemmanationen, sade han.

– Det är så klart större än att spela mot England, och det kanske jag är ensam om att tycka i laget. Men jag ska försöka få dem att förstå att det är större och viktigare så att vi är lite bättre när vi väl är på plats i Paris.

I Nice spelade Island precis som laget har gjort tidigare i Frankrike.

Med lågt försvar, tätt mellan lagdelarna och hårt, hårt jobb hela tiden krympte de ytorna och möjligheterna för Englands stjärnor.

Den här gången lyckades de också spetsa till allt med något vassare och tyngre offensiv.

Bara två minuter efter Waynes Rooneys straffmål använde Island varianten från Österrike-matchen – och den visade sig fungera lika bra på Allianz Riviera som på Stade de France.

Aron Gunnarsson kastade långt, Kári Árnason vann duellen med Rooney och Ragnar Sigurdsson hann upp bollen och fick in kvitteringen.

Tolv minuter senare var det dags för nästa mönsteranfall.

Jóhann Gudmundsson tog emot bollen på högerkanten, och sedan gick den som på ett snöre – via Gylfi Sigurdsson och Jón Bödvarsson – fram till Kolbeinn Sightórsson.

Anfallaren fick tillräckligt med yta, tid och till sist kraft i tillslaget som gjorde att Joe Hart inte riktigt hann ner åt vänster för att få stopp på bollen.

– Vi skapade många chanser, så jag tycker att vi förtjänade att vinna, sade förbundskapten Lars Lagerbäck.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons