Annons

Israel backar men konflikten fortsätter

De omstridda metalldetektorerna vid Tempelberget i Jerusalem är borttagna. Efter en vecka av protester backar Israel efter påtryckningar från Jordanien.

Spänningarna fortsätter så länge de ”smarta” kamerorna är kvar, enligt Björn Brenner, mellanösternexpert vid Försvarshögskolan.

Under strecket
Publicerad
Foto: Oded Balilty/TT

Metalldetektorerna utanför al-Aqsa-moskén tas bort.

Foto: Mahmoud Illean / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Oded Balilty/TT
Foto: Oded Balilty/TT

På tisdagen försvann metalldetektorerna som sattes upp den 14 juli vid ingångarna till Tempelberget i Jerusalem. De installerades efter att två israeliska poliser skjutits till döds i närheten. Israel har nu gett besked om att detektorerna tas bort och ersätts med mer ”sofistikerad teknik”.

För ett par dagar sedan monterades så kallade ”smarta” kameror upp vid ingångarna – något som på ett sätt orsakar ett större intrång i integriteten, menar Björn Brenner vid Försvarshögskolan.

– Kamerorna är kopplade till sociala medier, om någon publicerar en status med uppmaning till upplopp och den är kopplad till en bild, kan kamerorna med hjälp av bildanalys identifiera personer som passerar, säger han.

Enligt uppgifter till Brenner ska en del kameror ha tagits ner vid vissa av ingångarna men det är i nuläget oklart hur många och varför.

Annons
Annons

Metalldetektorerna utanför al-Aqsa-moskén tas bort.

Foto: Mahmoud Illean / TT NYHETSBYRÅN

Säkerhetsåtgärderna vid Tempelberget är omtvistade. Palestinierna har sett det som att Israel försöker öka sin kontroll över platsen, vilket Israel förnekar. Platsen är helig både för muslimer och judar.

Att ta bort metalldetektorerna räcker inte för att protesterna ska stoppas, menar det islamiska religiösa ledarskapet i Jerusalem. Det är först när även kamerorna är borta och situationen är tillbaka till den som rådde före den 14 juli, utan annan säkerhetsutrustning än vakter, som de religiösa ledarna är nöjda.

– Palestinierna känner att Tempelberget är det enda de har kvar av Palestina och därför accepterar de ingen förändring, säger Björn Brenner.

Metalldetektorerna utanför al-Aqsa-moskén tas bort.
Metalldetektorerna utanför al-Aqsa-moskén tas bort. Foto: Mahmoud Illean / TT NYHETSBYRÅN

Spänningen kring Tempelberget fick ytterligare en dimension när en israelisk säkerhetsvakt öppnade eld mot två jordanier vid Israels ambassad i Amman, Jordanien i söndags. Enligt utrikesdepartementet i Israel attackerades säkerhetsvakten av en jordanier beväpnad med en skruvmejsel. Jordanien krävde en utredning och förbjöd ambassadpersonalen att lämna området.

– Eftergifterna som har gjorts med att ta bort metalldetektorer och vissa kameror pressades fram av USA och Jordanien, utan Jordanien hade vi inte varit där vi är idag, Israel behöver uppenbarligen press utifrån, säger han.

Han beskriver den inrikespolitiska situationen som instabil, där ultrahögern pressar Israels premiärminister Netanyahu att flytta fram sina positioner gentemot palestinierna.

– Problemet är att ingen av de politiska ledarskapen på respektive sida vill ha våldsamheter i nuläget men de måste samtidigt svara upp mot den folkliga opinionen.

Den enda lösningen som Brenner ser det är att båda sidor kommer överens om att trappa ner samtidigt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons