Annons

Israel har skjutit ned syriskt stridsflyg

Israeliskt luftvärn. Arkivbild.
Israeliskt luftvärn. Arkivbild. Foto: Lefteri Pitarakis/AP/TT

Den israeliska armén uppger att man har skjutit ned ett syriskt stridsflygplan som passerat gränsen.

Den syriska armén hävdar dock att planet befann sig i syriskt luftrum.

TT
Uppdaterad
Publicerad

I ett israeliskt uttalande heter det att det syriska flygplanet träffades av två robotar från luftvärnssystemet Patriot, sedan det flugit "cirka två kilometer in på israeliskt territorium". Flygplanet kraschade sedan i den syriska delen av Golanhöjderna, uppger armén.

Det syriska planet begick en grov överträdelse av vapenvileavtalet mellan Israel och Syrien från 1974, där gränser kring Golanhöjderna ritades upp, säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

"Våra styrkor vidtog rättmätiga åtgärder", säger han i ett uttalande.

Annons

Enligt en av nyhetsbyrån Reuters källor i Damaskus dog piloten när planet störtade ned i ett område som kontrolleras av terrorgruppen IS.

Syriska statsmedier bekräftar inte att flygplanet kraschat. Statliga nyhetsbyrån Sana rapporterar endast att israeliskt luftvärn beskjutit planet när det befann sig i syriskt luftrum under en operation i södra delen av landet.

En militärkälla säger till Sana att Israel "bekräftar sitt stöd" för grupper som den syriska armén strider mot i området.

Ett israeliskt plan sköts ned av syriskt luftvärn i februari i år. Israel har inte skjutit ned ett bemannat syriskt stridsflygplan sedan 2014.

Sedan den syriska regimen, med stöd av Ryssland, drog i gång en offensiv i södra Syrien har israeliska styrkor höjt sin beredskap i gränsområdet. Landet vill inte att den syriske ledaren Bashar al-Assad låter styrkor från Iran eller Hizbollah inta positioner nära Israels gräns eller Golanhöjderna.

När Israels Benjamin Netanyahu träffade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov på måndagen låg Syriensituationen högt på dagordningen. Lavrov föreslog att iranska styrkor inte ska tillåtas komma närmare än 10 mil från Golanhöjderna – vilket Netanyahu sade nej till, då han inte ansåg det vara tillräckligt.

I ett uttalande efter att det syriska planet sköts ned konstaterar den israeliska armén att den hade noterat intensifierade strider i södra Syrien och en ökad aktivitet i syriskt luftrum under tisdagen. Nyhetsbyrån Reuters vittnen berättar också om stridsflygplan och helikoptrar som släppte bomber på den syriska sidan av gränsen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons