Annons

Janerik Larsson:I stället för Gud

Foto:
Under strecket
Publicerad

Allt fler lämnar Svenska kyrkan, och det heter att vi har slutat tro. Det stämmer inte. De svenska trossystemen har varit i förändring i tusentals år: från asatro till kristendom, från katolicismen med dess intrikata ritualer till protestantismen med sina rentvättade kyrkor och lutherska doktriner, repeterade i katekeser och husförhör. Endast föremålet för tillbedjan skiljer sig åt.

Så skev författaren och litteraturhistorikern Josefin Holmström i en insiktsfull betraktelse på SvD kultur för två år sedan.

När jag de senaste månaderna följt svenska medier från USA kan jag konstatera både att Holmströms grundläggande insikt är helt korrekt, men också att föremålet (föremålen) för tillbedjan växlar sig över tiden.

Holmström noterade alltså för två år sedan att svenskarna ersatt Gud med 5:2-diet och feminism.

Nu har såväl föremålen för tillbedjan som det som den nyaste föreställningen om vad som ska bannlysas skiftat.

Holmström:

Nej, religionen kommer vi inte undan. Det verkar ligga i människans natur att söka sig till system och läror. Kommunismen nära nog förbjöd religionsutövning men reste statyer till de egna ledarna. Maos ”lilla röda” bars i fickan som anglikaner bär med sig the ”The book of common prayer”. Nordkorea praktiserar en personkult som skulle göra Gamla Testamentets avgudar avundsjuka. Och det är inte så konstigt – alla vill väl ha något att orientera sig efter i en stor och ofta ganska osäker värld? Det är skönt att få lägga sin tillit i någon annans händer: statsministerns, SÄPO:s, ÖB:s, eller kanske någon mindfulnessgurus om det verkligen krisar.

Idag har även objekten för tillit skiftat. Statsministern är åtminstone helt ute.

Vad som kommit i stället vet alla läsare så det behöver jag inte precisera.

Men det kommer nog att skifta igen....

Kanske kommer Gud göra come back?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons