Annons

It-miljardär bakom Trump – vill ha radikal förändring

Trump och Thiel.
Trump och Thiel. Foto: Evan Vucci/AP och J Scott Applewhite/AP

Han är extremt framgångsrik it-entreprenör, invandrare, homosexuell och kristen. Varför har Peter Thiel slutit upp bakom Donald Trump? Svaret finns i Thiels egna tankar om behovet av en radikal nyordning, skriver författaren och SvD-skribenten Torbjörn Elensky.

Under strecket
Publicerad

När den nu 49-årige mångmiljardären Peter Thiel under valkampanjen i fjol deklarerade sitt stöd för Donald Trump var det många som tappade hakan. Thiel grundade Paypal, var den förste att investera i Facebook och är personlig vän och samarbetspartner med bland annat Mark Zuckerberg. Thiel gav en miljon dollar till Trumps kampanj; höll tal strax före Trump på det republikanska konvent där han nominerades till partiets kandidat; han hade en viktig roll i gruppen som förberedde övergången till Trumps tid som president. Han har inte formellt någon post i administrationen nu, men säger sig vilja hjälpa presidenten utifrån sin egen position i Silicon Valley. Han har bland annat ordnat ett uppmärksammat möte mellan honom och egna vänner och kolleger som entreprenörerna Elon Musk (Tesla) och Jeff Bezos Amazon).

Titanic är på väg att sjunka, men politikerna ägnar sig bara åt att flytta om däckstolarna. Det krävs en ordentlig nyordning, och därför behövs en outsider i Washington.

Hur kunde en högintelligent, extremt framgångsrik it-entreprenör som han, som dessutom är öppet homosexuell och troende kristen, välja Trump framför Hillary Clinton? Det enklaste sättet att begripa det är att ta honom själv på orden. I talet inför The National Press Club i Washington, där han förklarar sitt stöd för Trump, lägger han tydligt fram sin uppfattning: Titanic är på väg att sjunka, men politikerna ägnar sig bara åt att flytta om däckstolarna. Det krävs en ordentlig nyordning, och därför behövs en outsider i Washington.

Annons
Annons

Han tar även upp den prekära ekonomiska situationen för många amerikaner, liksom hur de maktägande eliterna, som han själv tillhör, blivit allt mer avklippta från majoritetens levnadsvillkor. Målet är, enligt honom, att USA ska bli ett normalt land – och ett normalt land för inte krig jorden runt och har miljarder i statsskuld.

Andra oroar sig för att Trump kommer att förändra allt för mycket; själv oroar sig Thiel för att presidenten inte ska hinna förändra tillräckligt mycket.

Peter Thiel föddes i Västtyskland 1967. När han var ett år gammal flyttade familjen till USA. Han studerade bland annat filosofi och juridik vid Stanford, grundade en studenttidning som ännu lever kvar och jobbade därefter ett tag på en advokatbyrå i New York. Han grundade Paypal 1998, år 2002 köptes företaget av Ebay och Peter Thiel blev miljardär, med friheten att investera i nya företag han trodde på. Som Facebook, där han var den första investeraren och fortfarande sitter i styrelsen, samt Airbnb, Spotify, SpaceX och så vidare. Han är även en högt rankad schackspelare, som säger sig föredra att öppna ett parti aggressivt: e2-e4.

I en intervju i New York Times från den 11 januari säger Thiel att andra oroar sig för att Trump kommer att förändra allt för mycket; själv oroar han sig för att presidenten inte ska hinna förändra tillräckligt mycket. Hans egen vision går att plocka ihop ur otaliga intervjuer, vad han själv skrivit och hans affärsidéer.

Han anser att konkurrens är överskattat, det som gäller är att skaffa sig monopol.

Annons
Annons

Rätt många av de it-miljardärer som uppstått under de senaste 20 åren har det gemensamt att de praktiskt taget har monopol på sitt fält. Facebook hotas inte av någon konkurrent, lika lite som Google, Paypal, Amazon eller för den delen Uber. Peter Thiel beskriver sin egen syn på affärer och konkurrens i boken ”Zero to one: Notes on startups, or how to build the future”. Han anser att konkurrens är överskattat, det som gäller är att skaffa sig monopol, det vill säga att utveckla en idé, en affärsmodell eller en teknisk lösning som gör att man är ensam på sitt fält. Att komma på något helt nytt, gå från 0 till 1, är större än att ta en existerande idé och bygga vidare på den.

I en essä som publicerades i tidskriften Cato Unbound (”The education of a libertarian”, 13/4 2009) förklarar Thiel sin syn på samhället och politiken. Han säger sig vara trogen sin ungdoms ideal, mot höga skatter, totalitära kollektiv och ”oundvikligheten i alla individers död”. Det är även i den essän han formulerar ett av de yttranden som oftast hålls emot honom: ”Jag tror inte längre att frihet och demokrati är kompatibla.” Han pekar ut möjliga utvägar för den som vill stå fri från politiken: cyberrymden (den där han och hans vänner härskar) yttre rymden (som hans kompis Elon Musk vill börja kolonisera) samt seastading, alltså att bygga artificiella öar där samhällen bortom all statlig kontroll kan etableras. Han har investerat i företag som utvecklar den typen av öar. Dessutom stöder han forskning kring hur livet kan förlängas, helst för evigt.

Annons
Annons

Thiel är således en Silicon Valley-miljardär som är som gjord för att basera något geni eller en superskurk i en Marvelfilm på. Men hur ser steget från detta till att stödja Donald Trump ut? Vi måste se bortom ideologierna för att förstå. Det är inte politik som styr, utan affärsmodeller: management som ideologi. Och specifikt disruptive business models, som hänger nära samman med den nya teknikens förändringar av spelreglerna på marknaden, och numera även i politiken.

Det har blivit allt mer uppenbart för många som studerar samtidens villkor att disruptive technologies, olika sorters automatisering, plattformsbaserade delningstjänster och liknande, på djupet förändrar villkoren för hur vi handlar, gör affärer och interagerar med varandra. Givetvis påverkar dessa tekniska förändringar oss socialt, ekonomiskt och politiskt, även om analyserna och ideologierna ännu inte riktigt lyckas hålla jämna steg med utvecklingen. De sätter gamla förklaringsmodeller ur spel, slår snabbt undan hela industrier och affärskedjor, samtidigt som de kan skapa väldiga förmögenheter nästan ur intet. Vidden av vad denna utveckling betyder står långt ifrån klar för oss, men alla som seriöst vill förstå vår samtid måste förhålla sig till den.

Peter Thiel ger i sin syn på samhället och politiken en del ingångar som vi kan behöva för att förstå vad som händer.

Så länge oppositionen mot Trump, liksom de som försöker motarbeta den motsvarande populismens framfart i Europa, enbart ägnar sig åt reaktiv politik, fingerpekande, personfixering och försvar för status quo, samtidigt som den tekniska och ekonomiska utvecklingen bryter sönder det existerande samhället, dess maktförhållanden och politiska möjligheter inför våra ögon, kommer de inte att lyckas.

Peter Thiel ger i sin syn på samhället och politiken en del ingångar som vi kan behöva för att förstå vad som händer. I essän i Cato Unbound skriver han att framtiden kommer bli mycket sämre eller mycket bättre. Vi vet inte hur det kommer att gå, men ”vi befinner oss mitt i en dödlig kapplöpning mellan teknologi och politik”. Det ser ut som om han har rätt, men det betyder inte att han gjort rätt som valt Trump.

Möjligen får vi en fingervisning om hans eget tvivel av att han lär ha skaffat sig medborgarskap i Nya Zeeland, för att kunna dra sig undan den dag samhället helt brakar samman.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons