Annons

Efter it-skandalen: KU kräver insyn i Löfvens säkerhetsråd

Handelsminister Ann Linde (S) pressas på ytterligare detaljer om varför hon inte agerade. KU kräver flera nya svar om hur it-skandalen hanterades av regeringens krisinstanser, bland annat efter SvD:s granskning.

Under strecket
Publicerad

Ann Linde (S) frågades ut av SvD, det är bara ”trams” att hon kunde ha stoppat outsourcingen i september 2015, uppger hon nu.

Foto: Lars Pehrson

Försvarsminister Peter Hultqvist och statsminister Stefan Löfven.

Foto: Emma-Sofia Olsson

Ann Linde (S) frågades ut av SvD, det är bara ”trams” att hon kunde ha stoppat outsourcingen i september 2015, uppger hon nu.

Foto: Lars Pehrson
Efter reklamen visas:
Ann Linde om it-läckan

– Att säga att jag fick information om ett tillsynsärende i september och skulle stoppa outsourcing, det är bara trams.

Så svarade EU- och handelsminister Ann Linde (S) i SvD:s Ekonomistudion under fredagsmorgonen.

Svaret gäller hennes agerande när hon i september 2015 informerades av Säkerhetspolisen om Transportstyrelsens outsourcing.

Jag är inte förvånad om man fortsätter att utreda detta vidare skriftligt, någon gång fram till våren 2018.

Men både Ann Linde och toppskiktet i regeringen pressas nu på ytterligare svar om hur de agerat, eller inte agerat, i samband med it-skandalen.

Flera nya frågor har väckts av konstitutionsutskottet (KU), visar dokument som SvD tagit del av.

Ann Linde (S) frågades ut av SvD, det är bara ”trams” att hon kunde ha stoppat outsourcingen i september 2015, uppger hon nu.
Ann Linde (S) frågades ut av SvD, det är bara ”trams” att hon kunde ha stoppat outsourcingen i september 2015, uppger hon nu. Foto: Lars Pehrson

Det handlar bland annat om flera olika kris-instanser inom regeringskansliet: säkerhetspolitiska rådet, gruppen för strategisk samordning (GSS) och det så kallade krishanteringsrådet. SvD har tidigare granskat Ann Linde och varför hon aldrig aktiverade de två senare råden.

Annons
Annons

Vad gjorde Ann Linde med den information hon erhöll i september 2015?

Ann Linde, i dag EU-och handelsminister, var statssekreterare 2015 och var samtidigt ansvarig för regeringskansliets krishantering. Men som SvD kunde avslöja i början av september så finns inga spår av att hon skulle ha aktiverat någon av krisfunktionerna i regeringskansliet. Och regeringen kallade aldrig samman säkerhetspolitiska rådet.

Inte ett enda krismöte med de nämnda råden om Transportstyrelsen finns nämligen dokumenterat mellan 2014 och 2017. Detta trots att Linde meddelades av Säpo i september 2015.

I november, då hon träffade Säpo igen, hade en skarp varning skickats från Säpo till Transportstyrelsen om omedelbara åtgärder kring outsourcingen. Säpo förordade ett stopp av affären, men Ann Linde kallade aldrig vidare till några möten.

KU utreder it-skandalen efter flera anmälningar, från företrädare inom både oppositions- och regeringspartier. En vända med frågor har redan skickats ut och svar har kommit in.

KU söker nu svar på ytterligare frågor, kan SvD berätta. Bland annat kräver utskottet svar på om vad Linde egentligen gjorde efter att hon informerades av Transportstyrelsen om outsourcingen i september 2015.

KU:s direkta fråga: Vad gjorde Ann Linde med den information hon erhöll i september 2015?

Förre inrikesministern Anders Ygeman (S) informerades ”övergripligt” av Ann Linde i januari 2016, enligt tidigare svar från regeringskansliet, som skickats in till KU. I de kompletterande frågorna vill utskottet också veta hur det kommer sig att det dröjde så långt innan Ygeman informerades.

Annons
Annons

Försvarsminister Peter Hultqvist och statsminister Stefan Löfven.

Foto: Emma-Sofia Olsson

Regeringen tillsatte ett säkerhetspolitiskt råd, där nationella och internationella säkerhetshot kan tas upp, för tre år sedan. I rådet sitter bland annat statsminister Stefan Löfven (S), försvarsminister Peter Hultqvist (S) och utrikesminister Margot Wallström (S).

Försvarsminister Peter Hultqvist och statsminister Stefan Löfven.
Försvarsminister Peter Hultqvist och statsminister Stefan Löfven. Foto: Emma-Sofia Olsson

Precis som i fallet med GSS och krishanteringsrådet så lyftes frågan om outsourcingen på Transportstyrelsen aldrig in i det säkerhetspolitiska rådet. Något som KU nu alltså kräver svar på.

”Utskottet önskar en grundlig redogörelse för det Säkerhetspolitiska rådets funktion. Av redogörelsen bör framgå vilka frågor rådet har behandlat...”, skriver KU i sina kompletterande frågor.

– Man kan naturligtvis säga att det borde ha diskuterats, sa Hultqvist i en tidigare intervju med Ekot, om det säkerhetspolitiska rådet.

Konstitutionsutskottets utredning väntas bli omfattande, det här är andra vändan med kompletterande frågor. Men betydligt fler lär vara att vänta.

– Utskottet går igenom svaren, då kan man vilja ställa följdfrågor, man kan hitta nya frågor att ta upp. Det kan också vara att man ser brister i vissa svar, det finns olika skäl, säger Peder Nielsen, kanslichef på konstitutionsutskottet.

– Jag är inte förvånad om man fortsätter att utreda detta vidare skriftligt, någon gång fram till våren 2018, säger Nielsen.

SvD har sökt Ann Linde för en kommentar. Hennes pressekreterare Darina Agha säger i ett mejl att Lindes svar finns i det tv-inslag som sändes i Ekonomistudion.

SvD söker även Säkerhetspolisen för en kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons