Annons

Apple och Samsung bötfälls för sega mobiler

Apples vd Tim Cook på ett seminarium i Bryssel om datasäkerhet och integritet. Arkivbild.
Apples vd Tim Cook på ett seminarium i Bryssel om datasäkerhet och integritet. Arkivbild. Foto: Virginia Mayo

Italienska konkurrensmyndigheter bötfäller Apple och Samsung för att de uppmanat kunderna att installera programvaror som gjort äldre telefonmodeller långsammare. Apple kan förvänta sig liknande böter från fler länder, bland andra Frankrike.

Under strecket
TT
Publicerad
Efter reklamen visas:
Ekonomistudion 2018-10-29 Apple bötfälls

Böterna på 5 miljoner euro (drygt 50 miljoner kronor) kommer sedan båda bolagen uppmanat kunderna att uppgradera operativsystemen när de släpptes. Det fungerade bra på nyare modeller, men på äldre telefoner försämrade det prestandan. Kritiker och konsumentgrupper i flera länder har hävdat att det rör sig om planned obsolescence (planerad föråldring) som tillverkarna tagit till för att få kunderna att snabbare köpa nya telefoner.

För Samsungs del har det inte hörts mycket i den vägen tidigare, men Apples uppdatering har resulterat i många utredningar och rättsprocesser det senaste året. I Frankrike finns det en särskild lag mot att förkorta produkters livscykel på det sättet och Apple utreds av åklagare. I USA utreds bolaget av ett par myndigheter och Apple har också stämts av privatpersoner.

Apple bekräftade i fjol att mjukvaror i deras Iphone-telefoner haft en inbromsande effekt på mobiltelefoner med batteriproblem. De har däremot dementerat att de ska ha gjort något för att förkorta livslängden på telefonerna.

I Italien bötfälls Apple med ytterligare 5 miljoner euro sedan bolaget inte gett kunder tydlig information om hur de ska hantera eller eventuellt ersätta batterier i mobiltelefoner.

Beskedet om bötfällningen kommer samma dag som Apples vd Tim Cook är i Bryssel för att tala på ett seminarium om datasäkerhet och privatpersoners rätt till integritet i den digitala världen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons