Annons

Island vidare till kvartsfinal efter skräll mot England

För England slutade allt med förlust i Nice. Men i Islands berättelse om EM-äventyret i Frankrike finns det fortfarande kapitel kvar att skriva. Det såg förbundskapten Lars Lagerbäcks gäng till med 2–1-segern i åttondelsfinalen.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Ariel Schalit/APBild 1 av 2
Foto: Claude Paris/APBild 2 av 2
Foto: Ariel Schalit/APBild 1 av 1
Foto: Ariel Schalit/AP

Flera delar är redan skrivna och lästa. Island var och nosade på en plats i VM 2014 i Brasilien men föll till slut i playoff-mötet med Kroatien. Efter det blev EM-kvalet en succé och resulterade i herrlandslagets första mästerskap någonsin.

Väl i Frankrike fortsatte Island att imponera.

Efter två oavgjorda – 1–1 mot Portugal, 1–1 mot Ungern – säkrades landslaget avancemanget till åttondelsfinalen med 2–1-segern mot Österrike.

Men allt det där vara bara inledningen.

Det finns fortfarande mycket kvar att göra, att åstadkomma.

Det såg förbundskapten Lars Lagerbäck & Co till med genom att vände tidigt underläge till 2–1-seger i åttondelsfinalen mot England på Allianz Riviera i Nice.

Hur Island lyckades med det?

De spelade som vanligt efter sina egna förutsättningar – och de gjorde det riktigt bra.

Annons
Annons
Foto: Claude Paris/APBild 1 av 1

Island agerade precis som väntat. Med lågt försvar, tätt mellan lagdelarna och hårt, hårt jobb hela tiden krympte de ytorna och möjligheterna för Englands stjärnor.

I inledningen var arbetet kanske lite väl ambitiöst när målvakten Hannes Halldórsson kom ut fel, krokade ihop med Raheem Sterlings ben och drog på sig en straff.

Men det spelade i slutändan ingen större roll.

Wayne Rooneys 1–0-mål var ändå inte tillräckligt för att dämpa Islands viljestyrka. Två minuter senare plockade Island fram en variant från Österrike-matchen. Den visade sig fungera lika bra på Allianz Riviera som på Stade de France.

Aron Gunnarsson kastade långt, Kári Árnason vann duellen med Wayne Rooney och Ragnar Sigurdsson hann upp bollen med sin djupledslöpning genom Englands försvar, var först på bollen och fick in kvitteringen.

Tolv minuter senare var det dags för nästa mönsteranfall.

Johann Gudmundsson tog emot bollen på högerkanten, och sedan gick den som på ett snöre – via Gylfi Sigurdsson och Jón Bödvarsson – fram till Kolbeinn Sightórsson.

Anfallaren fick tillräckligt med yta, tid och till sist kraft i tillslaget som gjorde att Joe Hart inte riktigt hann ner åt vänster för att få stopp på bollen.

2–1-målet i 18:e minuten förändrade inget i Islands spel.

Spelarna fortsatte att jobba i defensiven och flyttade bara fram positionerna när det vankades bra lägen.

England?

De hade stort bollinnehav och försökte hitta luckorna. Men Island låg hela tiden rätt, kompakt och avstyrde allt som kom i deras väg.

Det resulterade i att EM i Frankrike är över för England.

För Island väntar nästa kapitel: Kvartsfinalen mot hemmanationen Frankrike på Stade de France i Paris den 3 juli.

Följ fotbolls-EMembed.scribblelive.com
Foto: Claude Paris/AP
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons