Annons

Italienare om svenska julklassikern: ”Katt-bröd”

Finländarna begriper inte vitsen med Janssons frestelse. Tyskarna förfasas över svenska julbord. Och norrmännen vallfärdar över gränsen för att köpa julmaten – men i själva verket ratas det mesta av de svenska traditionella rätterna. SvD:s korrespondenter har listat julmaten i andra länder.

Under strecket
Foto: Henrik Holmberg/TT Bild 1 av 1

1 / 7

Foto: Henrik Holmberg/TT

Tyskland: Påver julafton med korv och potatissallad

Kokt korv med potatissallad får räcka för mer än en tredjedel av de tyska hushållen.

Svenska julbord får tyskar att kippa efter andan av förtjusning – eller skräck. Sill, gravad lax, Janssons frestelse, köttbullar och revbensspjäll må gå an. Men sedan kommer ju julskinkan, rödkål och kanske bruna bönor. Tyska gäster som vi brukar ha hemma till jul njuter – men orkar i regel inte mer än halvägs, trots matsmältande nubbar.

Kontrasten till Tyskland är slående. Här är julafton inget som celebreras i matväg. Kokt korv med potatissallad får räcka för mer än en tredjedel av de tyska hushållen. På plats två ligger anka eller möjligen kyckling.

Bakgrunden är att adventstiden länge var en tid då man fastade. Framför allt i de katolska delarna var kött och fester bannlysta, och den traditionen lever kvar på många håll. Själva juldagen är det dock fritt fram. Fast utdragna frosserier som i många svenska hushåll är sällsynta.

Vad man äter beror till stor del på var man bor eller är uppväxt i Tyskland. Julgås är en klassiker. Precis som skinka. Men i de östra eller sydöstra delarna är det karp som serveras . Och då påbjuder traditionen att man sparar ett fiskfjäll, för det betyder lycka och rikedom nästa år. Fiskben som hängs i fruktträden borgar för rik skörd.

Tomas Lundin

Annons
Annons

Julskinka – ogillas i Norge.

Foto: Robin Haldert/TT Bild 1 av 1

2 / 7

Norrmännen ratar svensk julmat

Julskinka – ogillas i Norge.
Julskinka – ogillas i Norge. Foto: Robin Haldert/TT

Norrmännen har de senaste decennierna kastat sig över nya mattraditioner och är storkonsumenter av pizza, tacos och sushi. Men de verkar närmast immuna mot svenska mattraditioner – och det gäller även julmaten.

Gränshandeln är som intensivast veckorna innan jul.

Julskinkor är något som bara står på bordet om någon i familjen är svensk. Några rätter kan låta som de svenska, som lutfisk. Men här görs den på torsk och inte långa, och i stället för vit sås görs allt för att dölja den säregna smaken. Den serveras med ärtstuvning och allt från senap till getost och alltid med små bitar av stekt bacon.

En stor favorit är pinnekjøtt, som är saltade och torkade revben av får. De är så salta att köttet först måste blötläggas i 24 timmar, ångas och därefter serveras med rotmos. Ännu fler äter revbensspjäll vilket är den rätt som mest liknar den svenska julmaten. Längs kusten serveras också ofta färsk torsk.

Den norska julmaten är ändå ofta svensk i den meningen att den är inköpt i Sverige. Gränshandeln är som intensivast veckorna innan jul.

Björn Lindahl

Annons
Annons
Foto: Fredrik Persson/TT Bild 1 av 1

3 / 7

Finland: Ogillar Janssons frestelse

Foto: Fredrik Persson/TT

I Finland finns en viss förundran över svenskarnas förtjusning i Janssons frestelse – en rätt som grannarna i öst ratar i förmån för de traditionella kålrotslådorna, morotslådorna och potatislådorna.

Själva firandet inleds klockan tolv på julafton då julfreden utlyses från Gamla stortorget i Åbo, en tradition som pågått sedan 1300-talet. Då dukas julgröten fram.

Samtidigt är intresset för de finländska traditionella delikatesserna stort i Sverige.

Det finns många likheter mellan det svenska och finska julbordet, men det bjuds också på egna delikatesser som svampsallad och karelsk stek. Förutom rotfruktslådorna förekommer också leverlåda, och grytan ”karelsk stek” är också ett stående inslag, liksom efterrätterna plommonkräm och jultårtor med plommon och smördeg.

Samtidigt är intresset för de finländska traditionella delikatesserna stort i Sverige. Varje år skickas tonvis med mat hit, bland annat 100 000 finländska kålrotslådor för att tillgodose de Sverigefinländarnas behov, uppger SVT.

Annika Holmbom

Annons
Annons
Foto: Leif R Jansson/TT Bild 1 av 1

4 / 7

Italienarna: ”Svenskar äter ett bröd som kallas katt”

Foto: Leif R Jansson/TT

Den svenska julbuffén, det vill säga kort och gott vårt julbord, lockar både till uppskattning och skepsis i det gastronomiska meckat Italien.

Svenskarnas firande av det sicilianska helgonet Lucia, som i hennes hemstad Siracusa firas genom att äta matvete, höjer en del ögonbryn, för hör och häpna: ”svenskarna hyllar Lucia genom att äta ett saffransspetsat bröd som de kallar för katt.”

Julmaten i själva Italien varierar mellan landets norra och södra delar, men pasta är en gemensam nämnare. Många italienska måltider börjar med en ”primo”, en första mer stabbig rätt, som sedan följs av en ”secondo”, som är mer för smakens skull.

En vanlig jul-primo kan vara en soppa eller en pastarätt – till exempel den sicilianska ”anelletti al forno”, en typ av lasagne gjord på ringformad pasta, fläskkött och gröna ärtor. Secondo-rätten är oftast någon typ av kött eller fågel eller fisk i de södra delarna.

Efter maten serveras den pampiga fruktkakan ”panettone”, eller den sockerkaksliknande ”pandoro”.

Ida Vanhainen

Annons
Annons

Gouda, given rätt på det holländska julbordet.

Foto: IBL Bild 1 av 1

5 / 7

Eklektisk jul i internationella Bryssel

Gouda, given rätt på det holländska julbordet.
Gouda, given rätt på det holländska julbordet. Foto: IBL

När både värmen och fastighetsskötaren en jul försvann fick er frusna Brysselkorrespondent snabbt avblåsa ett besök från Sverige, och i stället hitta andra kvarlämnade utbölingar med varmare hem att skapa julstämning med.

Mario, portugisen med bångstyriga lockar, och den tystlåtne britten Steven anslöt sig snart till ”de efterlämnades julfest”. Efter dem det nederländsk-norska paret Boris och Birgit med deras bebis.

Steven kände en kinesiska utan familj i stan som hakade på. Nu blev det spännande. Kinamat på julafton?

Menyn blev till slut så här:

Sverige: Janssons frestelse och senapssill.

Norge: ribbe med sås och potatis.

England: julpudding, naturligtvis flamberad i whisky.

Portugal: Bolinho de bacalhau – de klassiska, himmelska torskbullarna.

Holland: Gouda-ost, som man kunde förvänta sig, men däremot inte hasch, som man också möjligen hade kunnat förvänta sig.

Kina: någon genomskinlig dessertsoppa och så lyckokakor som uteslutande förutspådde evinnerlig tur och glädje.

Allt nedsköljt med belgiskt öl.

Teresa Küchler

Annons
Annons

Färsk karp.

Foto: Michael Probst/TT Bild 1 av 1

6 / 7

Tjeckien – panerad karp och potatissallad

Färsk karp.
Färsk karp. Foto: Michael Probst/TT

I Sverige är vi mycket förstjusta i vår sill, både till jul och på andra högtider. I många östeuropiska länder är det dock den betydligt matigare fisken karp som är den mest populära julfisken – bland annat i Tjeckien.

Julaftonsmåltiden består här vanligen av karpsoppa med lök och kryddor som dessutom servers med panerad karp och potatissallad. För att få karpen så färsk så möjligt köper vissa familjer fisken levande och har den sedan i sitt badkar timmarna innan middagen.

Traditionellt ska julmiddagen serveras först efter att den första stjärnan synts på himlen, bordet bör heller inte dukas för ett udda antal gäster då det kan innebära otur under det kommande året.

Efter maten förekommer en uppsjö av ”vánoční cukroví”, omsorgsfullt skulpterade julkakor toppade med florsocker.

Ida Vanhainen

Annons
Annons
Foto: Matthew Mead / TT Bild 1 av 1

7 / 7

Foto: Matthew Mead / TT

USA och Storbritannien: krokar arm och äter kalkon

En typisk amerikansk julmiddag är lik den som man äter på Thanksgiving. Kalkonen – som är huvudnumret på tacksägelsedagen ersätts ibland med skinka, ofta rostbiff, vid själva julmiddagen. Har man kalkon ska den ätas med ”gravy”, tranbärsås och gröna bönor. Kalkonen kan också vara fylld, exempelvis med äppletärningar. Vid julmiddagen är också waldorfsallad och sötpotatis i olika former är ett traditionella inslag.

Britternas julmiddag har en hel del likhetstecken med det amerikanska köket – även här äter många helstekt kalkon. Kopplingen till USA är ingen slump – kalkon är en fågel med ursprung på den amerikanska kontinenten som introducerades för engelsmännen på 1500-talet.

Efterrätten i Storbritannien är vanligen en ”christmas pudding” eller ”plum pudding”, en efterrättskaka med torkad frukt och nötter sammanpressade i animaliskt fett eller gelatin. Puddingen flamberas med brandy eller rom. Även i USA är det pudding eller paj som avslutar julmiddagen.

Sandra Johansson

Annons
Annons
Annons
Annons