Annons

Therese Larsson Hultin:Italiens ”lösta kris” fortfarande en kris

Att Italien till sist har en regering innebär inte att omvärlden kan andas ut. När främlingsfientliga Lega och de populistiska Femstjärnorna nu tar makten är det fortfarande två väldigt olika partier som ska enas. Det som förenar är euroskepsis och viljan till utgiftsökningar – och det i ett land med världens tredje största statsskuld.

Under strecket
Publicerad

Nye premiärministern Giuseppe Conte anklagas för att ha bluffat om sin utbildning.

Foto: Angelo Carconi/AP

Nye premiärministern Giuseppe Conte anklagas för att ha bluffat om sin utbildning.

Foto: Angelo Carconi/AP
Efter reklamen visas:
Ny regering i Italien
Nye premiärministern Giuseppe Conte anklagas för att ha bluffat om sin utbildning.
Nye premiärministern Giuseppe Conte anklagas för att ha bluffat om sin utbildning. Foto: Angelo Carconi/AP

Så var vi tillbaka på ruta ett. Vill man raljera kan man säga att Italien framöver kommer att styras av ett gäng populister och nationalister. Eller så konstaterar man att de italienska väljarna är hjärtligt trötta på de ständiga politiska turerna i Rom och röstade på förändring när de gjorde Femstjärnerörelsen och Lega till landets två största partier i parlamentsvalet i mars.

Hur som helst är det inte mycket som har hänt sedan i söndags, då den italienske presidenten Sergio Mattarella stoppade den tilltänkta koalitionsregeringens nominering av en känd eurokritiker som finansminister.

Mindre än en vecka senare är alltså samma regeringskonstellation tillbaka. Med förändringen att den 81-årige ekonomen Paolo Savona, som kallat euron för ett ”historiskt misstag”, nu blir Europaminister i stället för finansminister.

Annons
Annons

Det finns bara en sak att säga. Oooops.

Det innebär att eurozonens tredje största ekonomi, efter Tyskland och Frankrike, kommer att styras av två partier som gått till val på kraftiga utgiftsökningar. Ansedda Peterson Institute har räknat ut att Femstjärnerörelsens medborgarlön och Legas platta skatt, som är del av koalitionens politik, kommer att kosta skattebetalarna 67 miljarder euro – 690 miljarder kronor. Till det kommer en skrotad planerad momshöjning, en uppriven pensionsreform och diverse andra utgiftshöjningar. Totalt en utgiftsökning på 109-126 miljarder euro, eller 6-7 procent av BNP enligt det amerikanska institutet.

Det är tillräckligt mycket pengar för att ge Bryssel skrämselhicka med tanke på att Italien redan har högst statsskuld i världen efter Japan och USA, om man mäter i reda pengar. Som andel av BNP talar vi dryga 130 procent, högt även det.

Lägg därtill att såväl Lega som Femstjärnorna länge flörtat med att lämna euron. Femstjärnerörelsen drog tillbaka kravet om en folkomröstning om den gemensamma valutan i sitt valmanifest och båda partierna har försökt tona ner kritiken. Men journalister runt om i Europa har givetvis letat fram gamla uttalanden, där exempelvis Legas partiledare Matteo Salvini sagt i en videoinspelning att Italien inte behöver en euroomröstning.

­– Vem vill riskera att fråga folket? Vad jag kan säga är att om Lega hamnar i regeringen så kommer vi att lämna [eurozonen], men det är något som måste göras snabbt, säger Salvini i en filmad paneldiskussion.

Paolo Salvona, den påtänkte finansministern som nu blir europaminister, var dessutom en av författarna bakom rapporten ”Plan B för Italien”. Där presenteras hur det ska gå till när Italien lämnar euron. Där kan man läsa att en ”italexit” ska hållas hemlig för andra regeringar, institutioner och för väljarna så länge som möjligt innan den sker. Allt för att förhindra marknaderna från att spekulera och italienarna att ta ut sina besparingar och lägga dem i madrassen.

Och så var det en sak till: premiärministern Giuseppe Conte anklagas dessutom för att ha friserat sin cv. Enligt New York Times har Conte inte alls ”finslipat och uppdaterat sina studier” på det ansedda New York University. Enligt universitetet har de ingen vid det namnet i sina register. Varken som anställd eller student.

Det finns bara en sak att säga. Oooops.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons