Annons

Italiens nya budget klubbad i senaten

Partiet Forza Italias senatsledamöter protesterar mot det reviderade budgetförslaget inför omröstningen i kammaren sent på lördagen.
Partiet Forza Italias senatsledamöter protesterar mot det reviderade budgetförslaget inför omröstningen i kammaren sent på lördagen. Foto: Riccardo Antimiani/AP/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Den italienska senaten har godkänt landets budget för 2019, som reviderats efter utdragna förhandlingar med ett kritiskt EU.

Förslaget röstades igenom med bred majoritet, medan oppositionen klagade över man inte fått tillfälle att debattera de många olika delarna i budgeten. Nu återstår en omröstning i underhuset som väntas i mellandagarna.

Det ursprungliga budgetförslag som lades fram av Italiens regering, bestående av antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen och främlingsfientliga Lega, mötte motstånd från EU på grund av att underskottet skulle tillåtas stiga till 2,4 procent trots en redan stor statsskuld.

Men i veckan lovade EU-kommissionen att inte inleda en överträdelseprocess mot Italien sedan bland annat det beräknade underskottet minskats till 2,04.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons