Annons

Italiensk domstol upphäver fartygsstopp

En italiensk domstol har upphävt förbudet för ett migrantfartyg att ta sig in i italienskt territorialvatten. Arkivbild.
En italiensk domstol har upphävt förbudet för ett migrantfartyg att ta sig in i italienskt territorialvatten. Arkivbild. Foto: Olmo Calvo/AP/TT
Under strecket
TT
Publicerad

En domstol i Italien har upphävt ett dekret som förbjuder det spanska räddningsfartyget Open Arms från att ta sig in på italienskt farvatten.

Dekretet, som undertecknades av Italiens inrikesminister Matteo Salvini i början av augusti, innebar att räddningsorganisationen Proactiva Open Arms kunde få böter på omkring en miljon euro och sitt fartyg beslagtaget om inte förbudet efterlevdes.

Med domstolsutslaget har fartyget, med 147 migranter ombord, rätt att gå in i en hamn i Italien, uppger räddningsorganisationens grundare Oscar Camps.

Open Arms befinner sig för tillfället i närheten av den italienska ön Lampedusa. Malta har tidigare vägrat att ta emot fartyget och i tisdags meddelade Spanien att landet inte kommer att bevilja asyl för ett 30-tal minderåriga som befinner sig ombord.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons