Annons

Italiensk socialdemokrat ny talman i EU

Italienske David Sassoli har valts till ny talman i EU-parlamentet. Posten är framför allt ceremoniell, även om talmannen har starkt inflytande över hur parlamentet lägger upp sitt arbete.
Italienske David Sassoli har valts till ny talman i EU-parlamentet. Posten är framför allt ceremoniell, även om talmannen har starkt inflytande över hur parlamentet lägger upp sitt arbete. Foto: Fredrik Persson/TT

En italienare ersätter en annan som talman i EU-parlamentet.

Socialdemokraten David Sassoli tar över klubban från konservative Antonio Tajani.

Under strecket
Wiktor Nummelin / TT
Publicerad

Den tidigare journalisten och tv-programledaren har suttit i EU-parlamentet sedan 2009 för socialdemokratiska Demokratiska partiet och ingått i kadern av vicetalmän sedan 2014.

– Ni förstår alla hur rörd jag känner mig över att ta över talmansarbetet. Det är nu mitt uppdrag att representera och försvara det här uppdraget, säger han efter att ha röstats fram på onsdagen med 345 av 667 godkända röster i den andra röstningsomgången.

Valet är lite av en protest – fast bara lite. När EU:s stats- och regeringschefer efter tre dagars toppmöte i går enades om sitt paket kring toppjobben i EU innehöll det formellt ingenting om talmansposten. Däremot fanns en inofficiell förhoppning om att parlamentet skulle välja Bulgariens socialdemokratiske förre premiärminister Sergej Stanisjev till sin ledare, för att ge en god geografisk balans mellan toppjobben.

Att i stället Sassoli lanseras är ett tecken på att parlamentet inte tänker svälja allt som premiärministrarna och presidenterna säger.

– Den markering vi gör innebär att vi vill fortsätta diskussionen om paketet, vi har inte ställt oss bakom det, sade Heléne Fritzon, nyvald EU-parlamentariker för svenska Socialdemokraterna, till TT i tisdags.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons