Annons

Italien skapar huvudvärk i Bryssel

Eurofinansministrarnas mötesordförande Mario Centeno och hans kollegor har diskuterat Italiens budget.
Eurofinansministrarnas mötesordförande Mario Centeno och hans kollegor har diskuterat Italiens budget. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

Valet mellan tuffa nypor eller mjuka knuffar är inte lätt när euromaskineriet ska hantera Italiens budget.

Euroländerna ställer sig bakom EU-kommissionens kritik mot regeringen i Rom.

Under strecket
TT
Publicerad

För en knapp månad sedan fick den italienska budgeten en historisk bakläxa av EU-kommissionen.

– När man är medlem i EU och i den inre marknaden och eurozonen måste man respektera ett antal gemensamma regler, sade finanskommissionären Pierre Moscovici i fransk radio innan han skickade tillbaka budgetförslaget till Rom med krav på förbättringar.

Framför allt oroas kommissionen av att Italien tänker låta sitt budgetunderskott klättra till motsvarande 2,4 procent av BNP de närmaste åren för att få utrymme för satsningar – trots att statsskulden redan uppgår till gigantiska 131 procent av BNP.

Senast den 13 november ska italienarna svara på kommissionens klagobrev. Redan från början har det ändå varit tydligt att den italienska regeringen – med de tunga vice premiärministrarna Matteo Salvini och Luigi Di Maio i spetsen – inte tänker vika sig.

Den sistnämnde tycker att EU-kommissionen har "fastnat i åtstramningspolitiken" och tar i stället USA:s president Donald Trump som exempel på vad som borde göras.

– USA:s ekonomi växer med fyra procent tack vare Trumps expansiva politik, som alla sade var fel. Han ökar underskottet, sänker skatterna och investerar i infrastruktur, säger Di Maio till Financial Times.

Annons
Annons

Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) vill inte gärna recensera Di Maios ekonomiska idéer – men visar ändå tydligt vad hon tycker.

– Jag brukar inte uttala mig om enskilda länders ekonomiska politik på det sättet, men rent generellt så har ju vi i Sverige erfarenhet av att man kan få väldigt stora problem om man inte har ordning och reda i statsfinanserna, säger Andersson på väg in till måndagskvällens eurofinansministermöte i Bryssel, där även icke-euroländerna får vara med på ett hörn.

Hur EU-kommissionen kommer att agera om inte Italien ändrar sin budget återstår att se. Enligt regelverket går det att i slutändan utkräva kraftiga böter. Men det kommer att dröja ett bra tag än – och frågan är dessutom om kommissionen verkligen vill ta den striden.

Övriga euroländer ställer sig hur som helst bakom kommissionens agerande hittills, även om man hoppas på en lösning via samtal.

– Jag hoppas den fortsatta dialogen ska bära frukt, säger eurofinansministrarnas ordförande Mario Centeno efter måndagsmötet.

Från svensk sida konstateras att det är de närmast berörda som får besluta om eventuella sanktioner.

– Det är naturligtvis något som euroländerna ska diskutera med varandra. Men Sveriges ståndpunkt i alla frågor är att om vi är överens om vissa regler så tycker vi att man ska hålla sig till dem också, säger Magdalena Andersson i Bryssel.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons