Annons

Rolf Gustavsson:Italiensk skadeglädje när regeringsmakten vacklar i andra länder

Boris Johnson och Angela Merkel.
Boris Johnson och Angela Merkel. Foto: TT

Europas politiska sönderfall var nyligen huvudtemat i den seriösa italienska veckotidningen L’Espresso. Omslaget illustrerades porträtt på fyra politiska ledare vars maktställning eroderar inifrån.

Under strecket
Publicerad

Giuseppe Conte.

Foto: Valerio Portelli/TTBild 1 av 2

Pedro Sanchez.

Foto: Manu Fernandez/APBild 2 av 2

Giuseppe Conte.

Foto: Valerio Portelli/TTBild 1 av 1

De fyra var Giuseppe Conte, Angela Merkel, Pedro Sanchez och Boris Johnson. Om L’Espresso ägnat Sverige något intresse så skulle även Stefan Löfven förtjänat en plats i porträttsamlingen.

Bakom anslaget kan man spåra en tydlig italiensk skadeglädje: det är inte bara Italien som har bräckliga regeringar.

I hela Europa vacklar regeringsmakten. 

Giuseppe Conte.
Giuseppe Conte. Foto: Valerio Portelli/TT

En som på nära håll observerat sönderfallet är Donald Tusk, som i månadsskiftet lämnar posten som ordförande i Europeiska Rådet, det vill säga den högsta institutionen i EU-systemet, där stats- och regeringscheferna möts. Som ordförande har Tusk under fem år lett dessa toppmöten.

Det tillhör ovanligheterna att framträdande personer som Tusk tar sig friheten att så öppet redovisa sin kritik som han gjorde häromdagen i ett avskedstal i Brygge.

Annons
Annons

Pedro Sanchez.

Foto: Manu Fernandez/APBild 1 av 1

När Tusk tillfrågas vad som bekymrat honom mest under mandatperioden blir svaret omedelbart: ”enigheten”. För att bemästra de grundläggande svårigheter som hotar krävs ett politiskt ledarskap som står enat.

Som ett exempel nämner Tusk hållningen till Vladimir Putins aggressiva politik. Den hotar självständigheten inte bara i Ukraina utan i hela Centraleuropa. Tusk betraktar Ryssland som ett problem för EU och inte som en ”partner”, till skillnad från bland andra Viktor Orbán och Emmanuel Macron.

Även den formellt helt maktlöse ordföranden i Europeiska rådet kan ibland visa originell handlingskraft. Tusk berättar hur han under den grekiska finanskrisens värsta dagar i juli 2015 lät stänga dörrarna för att tvinga fram en överenskommelse. Han vägrade avsluta toppmötet förrän man kommit överens. Det skedde först klockan fyra på morgonen. 

Donald Tusk påstår att han för att främja enigheten under hela mandatperioden bromsat alla initiativ att ombilda EU till en organisation där en inre kärna av stora länder skulle bli ett slags politiskt direktorat. En tanke som framför allt Macron förordat och som Tusk tror skulle leda till sammanbrott för EU.

Pedro Sanchez.
Pedro Sanchez. Foto: Manu Fernandez/AP

Till de brittiska politiker som nu kämpar för brexit skickar Donald Tusk varningen att Storbritannien utanför EU blir marginaliserat i världens affärer. Brexit blir slutet för de nostalgiska drömmarna om det brittiska imperiet.  

Annons
Annons

Samtidigt framhäver Donald Tusk att det inte går att skapa ett stabilt Europa utan ett stabilt Balkan som är integrerat i EU. Därmed går Tusk direkt emot Macron som stoppat förhoppningarna hos Albanien och Nordmakedonien att bli EU-medlemmar.

Når Donald Tusk nu lämnar sitt uppdrag efterträds han av den belgiske liberalen Charles Michel som tillhör den politiska vänkretsen kring president Macron. Tusk blir istället ordförande i EPP, den största grupperingen i EU-parlamentet som består av de kristdemokratiska och konservativa partierna.

Med Charles Michel som ordförande håller EU nästa toppmöte den 12 och 13 december. Då har den nya EU-kommissionen under Ursula von der Leyen också tillträtt. På dagordningen står då bland annat den brådskande och uppslitande förhandlingen om EU:s nästa långtidsbudget (2021-2027).  

Samtidigt överskuggas även detta toppmöte av Storbritanniens psykodrama om brexit och utgången av nyvalet den 12 december.

Om valresultatet leder till brexit så är det bara slutet på början,  första delen i skilsmässoprocessen. Därefter börjar de verkligt allvarliga prövningarna att enas om de framtida relationerna mellan EU och Storbritannien ”post-brexit”.

De som föreställde sig brexit som en enkel amputation känner ofta redan nu av fantomsmärtan, långt innan operationen ens börjat.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons