Annons

Italienska läkarens råd till Sverige: ”Skydda varandra”

Sjukvårdspersonal vårdar patienter i tillfälliga lokaler i Brescia, öster om Milano.
Sjukvårdspersonal vårdar patienter i tillfälliga lokaler i Brescia, öster om Milano. Foto: Luca Bruno/AP

Antalet coronasmittade i Italien har ännu inte nått sin topp, och på sjukhusen i de värst drabbade områdena jobbar den stressade personalen i flera dygn i sträck. Den italienska läkaren Laura Martinetti varnar nu Sverige för att inte stoppa smittan i tid.

Under strecket
Publicerad

Från Milano i norra Italien – ett av de värst drabbade områdena i världen – berättar röntgenläkaren Laura Martinetti om en sjukvård som går på knäna, och om gnagande oro över att inte kunna ta hand om alla sjuka i coronavirusets spår.

Martinetti jobbar på ett av Milanos universitetssjukhus. Hon vill verkligen berätta för SvD om situationen i Italien, och varna svenskarna för att det som i dag sker runtomkring henne också kan hända i Sverige.

– Igår var jag helt förstörd, och hade inte tid att svara. Jag lovar att skriva till dig ikväll, meddelar hon dock efter en första kontakt över e-mail.

Till slut hittar röntgenläkaren en tidslucka stor nog att vittna om det hon upplever i coronas absoluta centrum i Europa och världen.

– Den 23 februari, för mindre än en månad sedan, hade vi 15 smittade i hela Italien. I dag har vi haft 26 062 smittade. Av dessa ligger 2 060 i intensivvårdsavdelningar, 12 894 har placerats på särskilda, så kallade ”covid+”-avdelningar och 2 503 har dött, berättar hon.

Vi väntar fortfarande på att antalet infektioner ska nå sin absoluta topp.

Annons
Annons

Martinetti säger att risken är stor att det regionala hälsovårdssystemet helt enkelt inte kan ta emot alla som behöver hjälp. Att antalet patienter som kommer till akutmottagningen och behöver intensiv- eller halvintensiv vård blir för stort.

– Även om regeringen införde hårda restriktioner som begränsar människors möjlighet att röra sig ute, och har stängt skolor, affärer och andra kommersiella verksamheter, så väntar vi fortfarande på att antalet infektioner ska nå sin absoluta topp. Den förutses nås inom de närmaste dagarna, säger Martinetti.

Sjukhuset hon arbetar på har fått göras om helt. Man har skapat olika ”rutter” genom byggnaden för att hålla smittade patienter åtskilda från de andra patienterna. Man har köpt in så mycket medicinsk utrustning och kallat in så mycket sjukvårdspersonal som man kunnat uppbåda: läkare, sjuksköterskor och tekniker, men också doktorander inom medicinska utbildningar, och pensionerad sjukvårdspersonal.

– Narkosläkarna, intensivvårdssköterskorna, läkarna och alla som arbetar i akutrummen och i de särskilda covid-19-avdelningarna jobbar ofta flera dygn i sträck. Skyddskläderna håller på att ta slut, och vi får absolut inte ”slösa” med dem, för de är så otroligt värdefulla.

Problemet får inte underskattas. De som fortfarande har tid att stoppa det måste göra det

Röntgenläkaren säger att hon och hennes kollegor utkämpar en rasande strid mot tiden. Antalet lediga sjukhussängar börjar sina.

– Så vad kan jag råda svenskarna? frågar Laura Martinetti retoriskt.

– Den 11:e mars sade WHO att covid-19 nu måste klassas som en pandemi. Pandemi är ett ord som skrämmer, men jag menar att ordet måste läsas konstruktivt av de länder som fortfarande har tid att begränsa smittan. För problemet får inte underskattas. De som fortfarande har tid att stoppa det måste göra det, säger den italienska läkaren.

Annons
Annons

– Italien är fortfarande mitt i krisen, och vi undrar alla när det här kommer att vara över och hur vi ska göra för att resa oss igen, berättar Martinetti.

Tro inte att problemet är långt borta.

Italienskan säger att hon inte vill tala om för sina kollegor inom svenska sjukvården vad de ska göra. Läkare är inga hjältar, säger hon, de jobbar alltid med att bekämpa sjukdomar och i dag gäller det covid-19. Men hon har ändå några råd att ge Sverige:

– Jag råder både gamla och unga svenskar att se på vad som händer i andra länder, och att inte tro att problemet är långt borta. De måste hålla viruset borta och skydda varandra. Respektera råden för hygien, och sociala regler som WHO har anvisat.

– Och om någon i deras närhet försöker att borsta problemet med smittan under mattan: bekämpa det ändå, avslutar Martinetti sin vädjan från sjukhuset i Milano.

I flera europeiska länder, som Belgien, Frankrike och Tyskland rapporteras i dagarna att många, främst ungdomar, inte brytt sig om myndigheternas rekommendationer om social distansering. I stället för att hålla sig inne, har de anordnat stora fester i parker och inomhus.

Både Belgiens premiärminister Sophie Wilmès och Frankrikes president Emmanuel Macron påpekade just ungas brist på respekt för buden om att inte skapa folksamlingar och festa, när de på måndagen respektive tisdagen meddelade att man inför utegångsförbud. De varnade att polisen kommer att ingripa mot dem som bryter mot det.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons