Annons

Italienskt utskott vill porta Huawei

Italienska parlamentariker vill att regeringen i Italien portar kinesiska Huawei från att delta i bygget av landets 5G-nät. Arkivbild
Italienska parlamentariker vill att regeringen i Italien portar kinesiska Huawei från att delta i bygget av landets 5G-nät. Arkivbild Foto: Ng Han Guan AP/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Italien borde överväga att porta kinesiska telekomtillverkare som Huawei och ZTE från att delta i utvecklingen av 5G-nät, enligt ett utskott i det italienska parlamentet.

Rekommendationen från utskottet, som inte är bindande, kommer sedan Trumpregeringen utövat påtryckningar på allierade till USA för att få dem att avstå från att använda kinesisk utrustning när det ska byggas 5G-nät. Enligt Trumpregeringen kan 5G-nät som byggs av kinesiska komponenter utgöra en säkerhetsrisk.

Såväl Huawei som ZTE har förnekat att deras utrustning skulle medföra en risk att 5G-näten används av kinesisk underrättelsetjänst runt om i världen.

Utskottet skriver att de vill se att regeringen i Italien vidtar åtgärder för att skydda det inhemska 5G-nätet från bolag med kopplingar till utländska regeringar, som ZTE och Huawei.

Enligt Huawei är det Shenzen-baserade bolaget ett privatägt bolag och det italienska dotterbolaget agerar i linje med italiensk lagstiftning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons