Annons

Ja till statligt ägande: ”Inte läge för höga principer”

Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar.
Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar. Foto: Tomas Oneborg

Staten måste kunna agera akut när krisen är akut. Det säger flera aktörer i näringslivet och gör tummen upp för finansminister Magdalena Anderssons utspel om ökat statligt ägande i näringslivet för att stötta bolag.

Under strecket
Publicerad

De ekonomiska konsekvenserna accentueras för varje dag som går av Coronapandeimn,. Det är oklart hur väl regeringarnas olika räddningsprogram fungerar för att hålla företag flytande under det exceptionella stopp som näringslivet just nu upplever.

Det har fått flera politiker att till och med prata om att gå in som aktieägare i bolag.

Diskussionen är aktuell i stora delar av Europa. Italienska staten planerar att ta över flygbolaget Alitalia, engelska regeringen har tillfälligt återtagit driftansvaret för passagerartrafiken på Brittish Rail Network och den franska finansministern har varit tydlig med att han inte utesluter ett förstatligande av bolag om det skulle hjälpa landet.

Näringsminster Ibrahim Baylan duckade i förra veckan i en intervju med SvD om svenska regeringen var beredd att göra samma sak. Men i en intervju i Dagens Nyhets öppnade finansminister Magdalena Andersson upp för ett ökat statligt ägande som ett sätt att rädda bolag i coronakrisen.

Normalt är förstatligande något som näringslivet förhåller sig skeptiskt till. Men flera näringslivsaktörer som SvD har talat med ställer sig i princip positiva till åtgärden.

Annons
Annons

Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar, tycker förslaget från Magdalena Andersson är intressant.

– Läget är exceptionellt. Då tycker jag inte det är läge för att hänvisa till höga principer och därför avfärda idéer på lösningar, säger hon.

Alexandra Stråberg uppmanar företrädare från alla partier att lägga de partipolitiska argumenten åt sidan och istället vara vidsynta och öppna för att testa nytt.

– SAS är ett bolag som man spontant tänker på som kandidat för ett eventuellt statligt ingripande och utökat ägande. Men det är svårt att veta. När förlamningen väl släpper efter krisen gäller det att satsa på bolag som snabbt kan komma igång igen, säger Alexandra Stråberg.

Joacim Olsson, vd för Aktiespararna, är också försiktigt positiv till finansministerns utspel.

– Vi kan mycket väl hamna i en situation där stora livskraftiga bolag behöver stöd och där de befintliga ägarna kommer ha svårt att ge det. I ett sådan läge är det rimligt att staten går in och stöttar bolaget med kapital som också innebär att man får ett ägande.

Men Aktiespararna är också noga med att det måste göras på rätt sätt.

– Det får inte bli ett sätt socialisera bolagsägandet i Sverige. Det måste vara tydligt att det är en tillfällig lösning där man på sikt ska sälja innehavet, säger Joacim Olsson.

Även Johan Javeus, chefsstrateg på SEB, gör tummen upp.

– Jag tycker det är ganska logiskt. Utifrån skattebetalarnas perspektiv är det mycket bättre att få ett ägande som kan ge avkastning på sikt när krisen är över än att bara strössla bidrag till bolaget. Att äga är ett bättre sätt att tillvarata skattebetalarnas intresse, säger Johan Javeus.

Annons
Annons

Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna, ett av regeringens samarbetspartier i januariöverenskommelsen, påminner om att det har hänt förr, att staten har gått och tagit över bolag i kris. Det skedde bland annat i finanskrisen när staten i november 2008 tog över Carnegie.

– Erfarenheten visar att staten har en stor och viktig roll i kriser. Så ett statliga ägande kan inte uteslutas även om det naturligtvis inte är målet, säger Mats Persson.

Han slår fast att det är uteslutet att staten ska äga restauranger och frisörer. Ska staten agera ska det handla om större bolag där ett statliga ägande är sista utposten.

– Jag kan inte uttala mig om vilka bolag det kan handlar om. Men det är klart att flygindustrin och SAS befinner sig i ett väldigt allvarligt läge. I och med att staten redan har ett ägande i bolaget har vi ett ansvar för att det inte går i konkurs, säger Mats Persson.

Men Moderaterna är skeptiska.

– Vi vill inte se något statligt övertagande av näringslivet. Inte heller att staten går in och tar ett ägande. Däremot är det förstås viktigt att stötta bolag finansiellt. Allt för att förhindra konkurser, säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk–politisk talesperson för Moderaterna.

Så sent som i förra veckan presenterade Moderaterna åtgärder för att hjälpa bolag som går på knäna efter att näringslivets lamslagits av coronakrisen.

Ett moderatförslag är att inrätta en riskkapitalfond på 100 miljarder kronor. Även här handlar det om statligt ägande. Fonden skulle investera i krisbolag som har maximalt 500 miljoner kronor i omsättning.

– Men vår fond ska inte ha något aktivt ägande. Det är en viktig skillnad. Den ska enbart investera i preferensaktier utan rösträtt. Det innebär att det inte blir något statliga inflytande, säger Elisabeth Svantesson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons