Annons

Wallenberg ryter till om flyktingkrisen

– Ingen kan känna sig oberörd av det som nu sker. På Investor har vi beslutat att donera pengar direkt till hjälporganisationer.

Det säger Jacob Wallenberg till SvD Näringsliv när han för första gången kommenterar den flyktingkatastrof som nu utspelar sig i Europa.

Under strecket
Publicerad

Jacob Wallenberg.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

Jacob Wallenberg.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1
Jacob Wallenberg.
Jacob Wallenberg. Foto: Lars Pehrson

Det är ett starkt uttalande som Sveriges mäktigaste finansfamilj nu gör. Det råder ingen om tvekan om att Wallenberg och Investor, som så många andra, har berörts av den senaste tidens rapportering om död och umbäranden när flyktingar desperat försöker ta sig till Europa och vidare upp över kontinenten.

– Det är en orolig tid och den intolerans och misstänksamhet som vi ser runt omkring oss bekymrar oss djupt. Jag tror ingen kan känna sig oberörd av det som nu sker i vår närhet, säger Jacob Wallenberg, ordförande för Investor.

Flera bolag kontrollerade av Investor har redan meddelat att de kommer skänka pengar. Men även Investor kommer nu att agera direkt.

– Det känns viktigt att lyfta fram de universella principer och värderingar som lagt grunden för det samhälle vi har kommit att ta för givet i det öppna välfärdslandet Sverige. På Investor har vi beslutat att donera pengar direkt till hjälporganisationerna Läkare utan gränser och Rädda barnen, säger Jacob Wallenberg och fortsätter:

– Vi för även en diskussion om vad vi kan göra utöver att skänka pengar. Sedan förra veckan har vi också en dialog med våra innehav kring vad de gör för insatser för att hjälpa till.

**Jacob Wallenberg **är den hittills tyngste näringslivsföreträdaren som ger pengar till flyktingarna. Men han är inte ensam. I slutet av förra veckan meddelade finansmannen Carl Bennet att han stödjer flyktingarna med 250 000 kronor.

Ikeas välgörenhetsorganisation Ikea Foundation har skänkt 1,4 miljarder kronor till FN:s flyktingorgan UNHCR sedan 2010. Det gör möbeljätten till världens största privata bidragsgivare till UNHCR, berättar Ikea Foundations vd Per Heggenes för SvD Näringsliv.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons