Annons

”Är 47 år och har aldrig haft sex – är det nåt fel på mig?”

Vuxna som aldrig sexdebuterat är betydligt vanligare än många tror, svarar Jenny Jägerfeld dagens frågeställare. Ofrivillig sexlöshet kan förstås vara ett lidande och en sorg. För att förändra situationen är det ofta nödvändigt att förstå varför den uppstått.

Under strecket
Publicerad

”Det är betydligt vanligare att inte ha haft sex i din ålder än vad många tror”, inleder Jenny Jägerfeld sitt svar till ”kille på 47 år”.

Foto: Daniel Karmann/TT och SvDBild 1 av 1

”Det är betydligt vanligare att inte ha haft sex i din ålder än vad många tror”, inleder Jenny Jägerfeld sitt svar till ”kille på 47 år”.

Foto: Daniel Karmann/TT och SvDBild 1 av 1
”Det är betydligt vanligare att inte ha haft sex i din ålder än vad många tror”, inleder Jenny Jägerfeld sitt svar till ”kille på 47 år”.
”Det är betydligt vanligare att inte ha haft sex i din ålder än vad många tror”, inleder Jenny Jägerfeld sitt svar till ”kille på 47 år”. Foto: Daniel Karmann/TT och SvD

Fråga: Jag är en kille på 47 år som aldrig har haft en flickvän. Jag har heller aldrig haft sex. Hur vanligt är det i min ålder att aldrig ha haft varken flickvän eller sex?

Nu är inte jag ute och ”raggar” på krogen, men ibland när jag är ute får jag höra att folk tycker jag ser jättebra ut.

Kan känna att jag inte duger, att det är något fel på mig.

Du använder inte ordet oskuld, vilket jag tycker är bra eftersom det egentligen är ett ganska dåligt och missvisande begrepp.

Jenny Jägerfeld: Det är betydligt vanligare att inte ha haft sex i din ålder än vad många tror. Det är mer förekommande med vuxna män som inte sexdebuterat än kvinnor. Enligt Folkhälsoinstitutets undersökning Sex i Sverige har var 20:e vuxen man (mellan 18–74 år) aldrig haft sex. Men den undersökningen kom för över 20 år sedan (Folkhälsomyndigheten har genomfört en ny undersökning om sexuell och reproduktiv hälsa som ska presenteras 1 juni i år). Forskare och sexologer världen över vittnar dock om att det är allt fler människor som aldrig har sexdebuterat trots att de nått vuxen ålder.

Annons
Annons

Vissa väljer att avstå från sex av religiösa skäl och andra för att de är asexuella och alltså inte känner någon eller mycket låg sexuell lust till andra. Men i de flesta fall är sexlösheten inte självvald. De vanligaste orsakerna till det är blyghet, rädsla för att bli avvisad, osäkerhet i sociala sammanhang, tidiga trauman eller sjukdom.

Du använder inte ordet oskuld, vilket jag tycker är bra eftersom det egentligen är ett ganska dåligt och missvisande begrepp (vad är det vi gör oss skyldiga till?). Det finns en gammal kvarhängande idé om vad det innebär att ”förlora oskulden” som är baserad på den heterosexuella normen, det vill säga penetrationssex mellan en man och en kvinna.

Det medför en uppfattning om att andra former av sex – till exempel oral- eller analsex, smeksex eller samtidig onani – inte räknas. Med det synsättet skulle många homosexuella aldrig ha sexdebuterat.

Det behöver inte vara ett problem att aldrig ha haft sex, om man själv inte är intresserad, men att vara ofrivilligt sexlös kan förstås bli ett lidande och en sorg. Man kan känna en stark längtan efter intimitet och närhet, och precis som du undra om det är något fel på en.

Att människor tycker att du ser bra ut är förstås ingen nackdel, men det finns ju betydligt fler aspekter som spelar roll.

Du skriver inte om detta med att ha en flickvän eller ha sex är något som du längtar efter, bara att det får dig att känna att du inte duger. Därför funderar jag över vad du egentligen vill. Om du vill ha en nära relation som inkluderar sex, enbart vill sexdebutera eller om du egentligen är nöjd som det är men främst brottas med samhällets idéer om hur det bör se ut, vad du ska vilja och göra?

Annons
Annons

Om du inte är nöjd med hur du har det, så kan det vara bra att försöka förstå orsaken till att det har blivit så här. Då blir det också lättare att förändra din situation. Det finns en del forskning som styrker sambanden mellan anknytning, relationer och sex.

Förenklat beskrivet har en person med trygg anknytning tidigt blivit mött i sina känslor och behov av sina föräldrar och känner sig därför oftast trygg med andra människor, både som barn och i vuxen ålder. Ett otryggt anknytningsmönster kan däremot leda till bristande tillit och en rädsla för närhet och att bli avvisad, bland annat.

Om du tror att det kan vara så här för dig och du är beredd att göra något åt det så är terapi ett bra sätt att förstå dina känslor och din historia; att hitta sätt att acceptera dig själv och om det behövs, förändra ditt sätt att tänka och bete sig.

Sedan är det bra att se över vilka steg du behöver ta för att kunna förändra din situation. Att människor tycker att du ser bra ut är förstås ingen nackdel, men det finns ju betydligt fler aspekter som spelar roll när det kommer till att ta kontakt med andra och bibehålla intresset.

En fördel med en dejtingapp är att man kan chatta innan man ses, vilket kan vara en lättnad om man känner sig blyg eller osäker.

Om du har någon nära vän som du litar på så skulle du kunna fråga vad hen tycker att du gör bra och vad du behöver öva på när det kommer till att närma dig andra människor och kanske specifikt kvinnor. (Du behöver förstås inte berätta att du aldrig haft sex om du inte vill.)

Handlar det om att du inte vågar närma dig människor? Handlar det om att du inte ställer frågor eller intresserar dig för den du talar med? Är det att du inte berättar något om dig själv eller inte plockar upp signaler om att den andre är intresserad? Och finns det något som du gör bra som du kan göra mer av? Att prata och umgås med kvinnor utan att ha ambitionen att dejta eller ha sex med dem kan vara ett sätt att slappna av kring hela situationen.

Annons
Annons

För att kunna träffa någon behöver du befinna dig på platser där människor som är ute efter att träffa någon befinner sig. Du kan inte bara sitta hemma och vänta på att något ska hända. Du skriver att du inte är ute och raggar på krogen, och om du inte vill det så finns det andra sätt att träffa människor på, som till exempel dejtingappar.

En fördel med en dejtingapp är att man kan chatta innan man ses, vilket kan vara en lättnad om man känner sig blyg eller osäker. En annan fördel är att man vet att de som befinner sig där också vill träffa någon.

Oavsett vad du kommer fram till och oavsett hur du väljer att hantera din situation så tänker jag att det är bra att se över vad du värderar i livet. Vad tycker du om att göra? Vilka tycker du om att träffa? Kan du göra mer av det?

Jag tycker också att det är värt att ifrågasätta betydelsen som läggs på kärleksrelationer och sex i vårt samhälle i dag. Man kan tro att idén om den tvåsamma kärleksrelationen är universell. Men vid andra tidpunkter och platser i historien har andra typer relationer och mål i livet värderats betydligt högre. Och en människas behov av intimitet och närhet kan faktiskt mötas på fler sätt än i en kärleksrelation.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons