Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Perfect Guide

Jag är avundsjuk på politiskt övertygade människor

Det är mycket ideologi just nu. Medierna svämmar över av blå och röda debattörer som vill övertyga mig om än det ena, än det andra.

Det är tuffa tider för en ideologisk kappvändare.

Annons

Jag har alltid lidit av det som krönikören Christopher Hitchens beskrev som ”förbannelsen i att förstå båda sidors argument”. Jag åsiktspendlar minut för minut, helt beroende vem jag lyssnar på.

Nickar ofta instämmande när jag läser Jan Guillous övertygande härskarkrönikor.

Nickar ofta instämmande när jag läser Jan Guillous övertygande härskarkrönikor. Bara för att vakna upp ur den röda krutröken en stund senare och inse att jag varken tycker att Israel eller nyliberaler är djävulen. Åsa Linderborg och Karin Pettersson kan ha liknande effekt på mig.

I den andra politiska änden lyckas både Ivar Arpis och Johan Hakelius formuleringskonst ideligen förvandla mig till såväl mörkblå som rojalist. Men bara en liten stund, tills nästa retoriskt skickliga debattör tar över mitt förstånd.

När jag lägger huvudet på kudden är jag dock tillbaka i mitt ideologiska mellanmjölksland igen. Följaktligen röstar jag nästan alltid på det hopplösa förlorarparti vars riktningslöshet nyligen tvingade dem till ett namnbyte. Men en självföraktande inre röst viskar att jag snarare är lös i kanten än liberal.

Jag blir avundsjuk på övertygade människor. Det verkar tryggt att vara så tvärsäker. Att precis som i fotboll ha valt sitt lag.

Jag blir avundsjuk på övertygade människor. Det verkar tryggt att vara så tvärsäker. Att precis som i fotboll ha valt sitt lag. Antingen är man blårandig eller gulsvart (eller möjligen grönvit, om man är söderromantiker och hatar tre poäng). Kring laget finns själsfränderna som sluter upp över en öl och säger saker som bekräftar ens världsbild.

Men det går inte. Jag tycks dömd till att guppa runt på det ideologiska havet som ett lättinfluerat flöte. Och det faktum att det idag samtalas allt mindre och debatteras allt mer, gör tillvaron extra utmanande för en notorisk åsiktspendlare.

Men, tröstar jag mig, kanske är vi åsiktsflöten extra viktiga just nu. För den uppskruvade debattonen börjar kännas tjatig. Det är väldigt mycket retorik och väldigt lite lösningar.

Till Toppen