Petra Mede är aktuell med föreställningen Den ofrivilliga divan, som har premiär på Maximteatern den 16 september.
Petra Mede är aktuell med föreställningen Den ofrivilliga divan, som har premiär på Maximteatern den 16 september. Foto: Anders Ahlgren
Min Helg

”Jag är en ganska jobbig kund”

Komikern Petra Mede om bjuddrinkar, plaskdammar och vikten av en god ostmacka.

Mina helger ser väldigt olika ut. Varannan jobbar jag nästan ihjäl mig, varannan har jag min dotter. Eftersom jag älskar båda är den bästa helgen den som är en kombination. Då börjar jag fredagen på Maximteatern, med repetitioner av min nya föreställning Den ofrivilliga divan.

Annons

Någon gång under dagen går vi ut och äter lunch. Jag är ganska förändringsobenägen och inte särskilt experimentell med mat, jag skulle till exempel aldrig välja choklad med salt i.

Så jag passar på att äta en sagolik klassisk råbiff på Broms som jag inte skulle kunna laga själv. Vi avrundar senare med att andas ut över en kaffe. Det är jag, regissören, koreografen och producenten. Östermalm är inte mina hoods, så jag följer med dit de tar mig. Det blir ofta just Broms.

Efter det har jag ett gig. I kväll har jag tur och ska uppträda på samma fest som popgruppen Alcazar som är goda vänner till mig. Jag sätter mig i en taxi för att komma dit i tid, bli sminkad och fixad. Det tar några timmar i min ålder. Sedan äntrar jag scenen och jobbar igen innan jag åker hem till Äppelviken i Bromma och somnar som en stock vid ett på natten.

Jag sätter mig i en taxi för att komma dit i tid, bli sminkad och fixad.

På lördagen är jag helt befriad från någon piska. Tar det lugnt hemma, pratar med mina närmaste vänner i telefon och går och sätter mig på Park konditori. Jag kan som sagt inte mycket om mat, men när jag betalar för den är jag så där petnoga vilket säkert gör mig till en ganska jobbig kund. Min frukost på Park är alltid densamma: ostmacka, apelsinjuice och en god kaffe latte. Det ska vara någon ljus fralla, och gräddost. Och så en kanelbulle; just Parks bullar är väldigt goda.

Sedan åker jag hem till min bästa kompis Madde som ibland bor i sina föräldrars lägenhet i Bromma. Från den har man utsikt över hela stan, så där står jag och bara stirrar tills hon säger till mig att vi borde umgås.

Det har blivit dags att äta igen. Madde äter inget socker och det är ju fruktansvärt. Jag får sitta där med en kopp te och Finn Crisp Original, något slags jäkla surdegsknäcke. Av råg! Ber jag om något sött får jag ett russin.

Jag älskar Madde så mycket att jag har totalt överseende med detta – men efteråt åker jag hem och sätter en lasagne från Familjen Dafgård i ugnen.

Jag läser manus och fastnar sedan i sängen med Ebba Witt-Brattströms Århundradets kärlekskrig, den är fantastisk. Tänker att jag bara ska ägna kvällen åt att pyssla hemma och lyssna på P1-programmet Allvarligt talat. Men då ringer Andreas Lundstedt och vill gå ut. ”Bjuder du?” undrar jag. ”Ja”, säger han – alltid!

Vi ses på Griffins Steakhouse, dricker goda drinkar och beter oss. Ibland rullar vi hatt ordentligt på någon klubb, men just i kväll går jag hem.

Ibland rullar vi hatt ordentligt på någon klubb, men just i kväll går jag hem.

På söndagen kommer nämligen min dotter. Vi umgås med hennes pappa och försöker övertala henne att gå till en lekpark, men hon vill helst slappa i soffan och se Min sanning.

Eller så är det tvärtom, och numera känns det som om jag känner till varenda lekpark i hela Bromma. Valet faller på fantastiskt fina Blackens plaskdamm.

Efteråt åker vi hem till mina föräldrar. Pappa står i trädgården och grillar. Det trillar in fler familjemedlemmar och vänner för att äta gemensam middag innan vi åker hem igen. Det är ju ändå söndag och läggdags klockan 20 så att vi orkar upp till dagis på måndagen.

Till Toppen