Annons

Efter dödsskjutningen av 15-åringen: Vuxenvärlden behöver agera

Ermina Hajdarevic, fritidsledare lyssnar på Adam El-Balas, 12 år
Ermina Hajdarevic, fritidsledare lyssnar på Adam El-Balas, 12 år Foto: Emil Malmborg

Många unga i Malmö är skakade efter helgens skjutning där en 15-årig pojke dödades. Här höjs också röster för att mer kraftfullt agerande från vuxenvärlden. ”Vi behöver insatser som kommer vid rätt tillfälle, och det gör de inte i dag”, säger Sigrun Sigurdsson, som jobbar med unga i utanförskap.

Under strecket
Publicerad

Sigrun Sigurdsson, Fryshuset i Malmö, är på platsen där 15-åringen sköts ihjäl i helgen.

Foto: Emil Malmborg Bild 1 av 1

När händelsen som skakade Malmö i lördags kväll, då en 15-årig pojke sköts ihjäl utanför en pizzeria i närheten av Möllevångstorget, kommer på tal börjar barnen på fritidsgården Mötesplats Hela Malmö prata i munnen på varandra.

Alla känner till det unga dödsoffret och hans jämnåriga kamrat som skadades svårt.

– Jag kände också honom, utbrister en pojke innan han springer iväg för att hämta ett pingisracket inne på Mötesplats Hela Malmö.

Hit kommer ungdomar från hela staden för att dansa, lära kampsport, få läxhjälp eller spela spel.

– Innan det här stället fanns hade vi ingenstans att hänga, säger Adam 12 år.

Främst är det unga från socialt utsatta bostadsområden som umgås här efter skolan.

– Det är en trygg plats där de inte behöver prestera något, förklarar Tarkan Shukr som arbetar som fältansvarig på Hela Malmö.

Vi behöver insatser som kommer vid rätt tillfälle, och det gör de inte i dag.

– Vi kan inte hjälpa hela världen, men om vi kan hindra en eller ett par ungdomar från att hamna snett och rädda deras värld så har vi vunnit mycket. I det här området har vi hög barnfattigdom och det är många som inte har råd med fritidsaktiviteter, säger han.

Annons
Annons

Sigrun Sigurdsson, Fryshuset i Malmö, är på platsen där 15-åringen sköts ihjäl i helgen.

Foto: Emil Malmborg Bild 1 av 1

Några kilometer därifrån, på Fryshuset i Malmö som ligger bara ett par minuters promenad från platsen där de två unga tonåringarna blev beskjutna i lördags kväll, slår sig Sigrun Sigurdsson ner sig i en fåtölj. Hon har precis varit i lokalradion tillsammans med Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh, för att diskutera helgens tragiska händelser.

– Vi behöver insatser som kommer vid rätt tillfälle, och det gör de inte i dag. Initiativet Sluta Skjut är slutet på värdekedjan då det redan har gått för långt. Ungdomarna ska inte hamna där, säger hon.

Sigrun Sigurdsson, Fryshuset i Malmö, är på platsen där 15-åringen sköts ihjäl i helgen.
Sigrun Sigurdsson, Fryshuset i Malmö, är på platsen där 15-åringen sköts ihjäl i helgen. Foto: Emil Malmborg

Sigrun Sigurdsson har jobbat med ungdomar i utanförskap i mer än tio år, först på Arbetsförmedlingen och nu som verksamhetschef inom arbete och entreprenörskap på Fryshuset i Malmö. Verksamheten riktar sig åt ungdomar som riskerar att hamna i kriminalitet.

– Många ungdomar ser inte de arbetsmöjligheter som finns. De upplever att de inte har samma möjligheter som andra ungdomar. Sen kan det vara svårt om man har ett belastningsregister, till exempel om de vill jobba inom skola och barnomsorg eller på lager. Det gäller att hitta jobben där belastningsregistret inte blir ett hinder. För det finns jobb och vi måste få dem att inse det. 

Hon tror inte på skärpta straff. Däremot vill hon se bättre utslussning efter fängelsestraff eller låsta anstalter, särskilt för unga.

Annons
Annons

– Utan uppföljning hamnar ungdomarna tillbaka på ruta ett och enorma mängder återfaller i brott, säger hon.

Hon menar att alla – inte bara politiker – har ett ansvar att hjälpa ungdomar som riskerar att hamna snett.

Även vi som privatpersoner har ett ansvar att inte klippa oss för 50 kronor.

– Den viktigaste är att få dem att känna att de är en del av samhället, att de har en plats. De ska fixa skolan och om de inte gör det då får vi se till at hjälpa dem. Är det föräldrarna som har problem, då får vi hjälpa dem i sitt föräldraskap. Alla vet hur det är att han tonåringar, det är inte lätt.

– Även vi som privatpersoner har ett ansvar att inte klippa oss för 50 kronor. Vi ska inte underhålla den svarta ekonomin.

Sigrun Sigurdsson träffar dagligen kriminella ungdomar och försöker motivera dem att göra en förändring. Hon berättar att knarkhandeln pågår helt öppet på gatan utanför pizzerian där den 15-åriga pojken sköts ihjäl i helgen.

– Polisen har ett jättesvårt jobb. De måste kanske öka sin närvaro, men de kan inte vara överallt, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons