Annons

”Många missar reda ut om de är kompatibla sexuellt”

Att man inte gillar sex – ska man berätta det på första dejten? frågar en kvinna som undrar om hon är asexuell. Idagsidans psykolog Jenny Jägerfeld ger råd.

Uppdaterad
Publicerad
”Jag kan tycka om att mysa och kramas och kyssas och att ligga nära. Men där tar det faktiskt stopp”, skriver en kvinna som undrar om hon är asexuell. Hon får svar av SvD:s psykolog Jenny Jägerfeld.
”Jag kan tycka om att mysa och kramas och kyssas och att ligga nära. Men där tar det faktiskt stopp”, skriver en kvinna som undrar om hon är asexuell. Hon får svar av SvD:s psykolog Jenny Jägerfeld. Foto: Jacob Lund/IBL och SvD

Vad som är gemensamt för de här relationerna är att jag väldigt snabbt förlorat intresset för sex.

Fråga: Jag är en tjej på 32 år som har haft tre seriösa relationer i mitt liv, två med kvinnor och en med en man. Vad som är gemensamt för de här relationerna är att jag väldigt snabbt förlorat intresset för sex. I efterhand kan jag undra om intresset alls funnits där. Jag kan tycka om att mysa och kramas och kyssas och att ligga nära. Men där tar det faktiskt stopp. Jag har inte varit utsatt för något övergrepp som kan förklara det hela heller.

När jag har varit i en relation har det här lett till problem eftersom de allra flesta verkar tycka att sex ingår i basutbudet. Många gånger har jag haft sex, fastän jag inte är så peppad. Jag berättade det här för en kompis förra veckan och hon blev väldigt upprörd, å mina vägnar. Hon tyckte att jag gått över mina gränser och såg det som övergrepp som mina partners begått mot mig. Men jag känner det inte så.

Sex är visserligen inte något jag är intresserad av, men det har inte känts som ett övergrepp, utan mer … bara tråkigt. Jag fattar inte grejen men jag gör det ibland för att jag vill vara schysst mot min partner. Om jag verkligen inte vill säger jag till. Dessutom har jag mest typ ”assisterat vid onani”.

Jag fattar inte grejen men jag gör det ibland för att jag vill vara schysst mot min partner.

Jag onanerar själv ibland och tycker att det är skönt, men lite på samma sätt som jag gillar massage. Jag blir avslappnad och somnar bra efteråt.

Är jag asexuell? (Men många asexuella verkar ju inte bli så kära och det har jag verkligen blivit några gånger!) Eller har jag bara inte träffat ”rätt person” ännu, som min mamma tror?

Och om jag är asexuell, när i en relation ska man då berätta om detta? Ska jag säga det på första dejten och riskera att aldrig få träffa den andra mer? Eller ska jag säga det efter ett tag och riskera att den andre känner sig lurad?

”Jag kan tycka om att mysa och kramas och kyssas och att ligga nära. Men där tar det faktiskt stopp”, skriver en kvinna som undrar om hon är asexuell. Hon får svar av SvD:s psykolog Jenny Jägerfeld.

Foto: Jacob Lund/IBL och SvD Bild 1 av 2

Brevskrivaren fattar inte grejen med sex: ”Och om jag är asexuell, när i en relation ska man då berätta om detta?”. Det är bra att göra i ett tidigt skede, svarar Jenny Jägerfeld.

Foto: Karin Malmhav Bild 2 av 2

Brevskrivaren fattar inte grejen med sex: ”Och om jag är asexuell, när i en relation ska man då berätta om detta?”. Det är bra att göra i ett tidigt skede, svarar Jenny Jägerfeld.

Foto: Karin Malmhav Bild 1 av 1

Del 1 av 1

Brevskrivaren fattar inte grejen med sex: ”Och om jag är asexuell, när i en relation ska man då berätta om detta?”. Det är bra att göra i ett tidigt skede, svarar Jenny Jägerfeld. Foto: Karin Malmhav

Många asexuella blir absolut förälskade, precis som du, och har samma behov av emotionell och fysisk närhet som de flesta andra.

Jenny Jägerfeld: Du funderar över om du är asexuell och jag förstår det givet din historia. Det låter som om ditt ointresse av sex har varit rätt konstant genom åren bortsett från möjligen inledningsvis. Kanske har du alltid känt så här.

Att vara asexuell innebär att man inte känner någon sexuell attraktion till någon, har mycket lite intresse av att ha sex eller inget intresse alls. En del asexuella kan känna sexuell upphetsning och onanerar men de har inget intresse av att dela sin sexualitet med någon annan och en del onanerar precis som du, för att slappna av.

Man tror att omkring 1 procent av befolkningen är asexuella och det är fler kvinnor än män som uppger att de är asexuella. Å andra sidan är det rimligt att anta att många män tycker att det är svårt komma ut som asexuella, både inför sig själva och andra, med tanke på de föreställningar som fortfarande finns kring män och mäns sexualitet. Framför allt när det kommer till heterorelationer – att de alltid ska vilja ha sex och vara den aktiva som tar initiativ.

Många asexuella blir absolut förälskade, precis som du, och har samma behov av emotionell och fysisk närhet som de flesta andra, medan andra inte är intresserade av romantiska relationer och hellre är ensamma eller får sitt närhetsbehov tillgodosett av vänner.

En del asexuella väljer ändå att ha sex eftersom ju det är något som verkar ingå i en romantisk relations basutbud – som du så träffande beskriver det – men de har själva ingen längtan efter sex. Då är det givetvis oerhört viktigt att du är okej med att till exempel assistera vid onani, och inte gör något som går emot din vilja för ”husfridens skull”.

Precis som i alla andra relationer är det viktigt att man pratar om vad man vill och tycker om samt vad man inte vill eller tycker om!

Precis som i alla andra relationer är det viktigt att man pratar om vad man vill och tycker om samt vad man inte vill eller tycker om! Därför blir jag glad av att höra att du har kunnat säga ifrån när du inte har velat ha sex.

Utifrån det du beskriver låter det som om mycket stämmer överens med att vara asexuell, men den enda som kan säga helt säkert är du själv. Ett sätt att komma vidare i dina tankar kan vara att läsa på om vad det innebär att vara asexuell och ta del av andra människor berättelser.

Du undrar om din mamma kan ha rätt i att du bara inte träffat rätt person än. Så kan det förstås vara, men de allra flesta som är asexuella är det hela livet. Det är precis på samma sätt som de allra flestas sexuella läggning är konstant – även om den förstås kan vara undertryckt i fall där den inte är socialt accepterad.

Jag förstår att du funderar över hur du ska lägga fram detta med din asexualitet för en potentiell framtida partner. Men även om det tar emot att berätta om det på första dejten så tror jag ändå att det är bra att göra i ett tidigt skede. För om den du träffar tycker att ett aktivt sexliv är väldigt viktigt, så kommer hen att ha samma preferens även om du berättar om det på den sjunde dejten. Och då är ni i alla fall inte kompatibla.

Alltför många människor underlåter att vid sitt partnerval ta med i beräkningarna om man är kompatibla sexuellt, både vad gäller preferenser och frekvens.

Eftersom andelen asexuella är så pass låg kan det ju vara svårt att hitta någon man gillar som också är asexuell utan vidare. Men det finns nätverk för asexuella, du kan till exempel ta kontakt med RFSL för att få träffa likasinnade eller få råd och stöd i dina funderingar kring din sexualitet.

Jag önskar dig lycka till!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons