”Jag dras till sånt som bryter samhällets konventioner”

Författaren Emma Karinsdotter är aktuell med sin första barnbok ”Lisbet och Sambakungen”.
Författaren Emma Karinsdotter är aktuell med sin första barnbok ”Lisbet och Sambakungen”. Foto: Selma Grönlund

Hon jämförs med Barbro Lindgren och hyllas av artisten Annika Norlin. Barnboksdebuterande Emma Karinsdotter har skrivit en bok för högläsning med karaktärer vi är ovana att se i litteraturen.

Under strecket
Publicerad

Hanna Gustavsson står för bokens illustrationer.

Foto: Selma Grönlund

Säkert!-artisten Annika Norlin i sitt hyllande inlägg om Emmas nya bok.

Foto: Pontus Lundahl/Instagram

”Jag skriver allt detta här så att ni vet vilka som kände henne först när hon blir staty i Ronneby”, avslutar artisten Annika Norlin ett långt och hyllande inlägg på sitt instagramkonto. De två lärde känna varandra under tiden Emma Karinsdotter projektledde artistens turnéer.

– Jag blev rörd. Annika och jag har jobbat ihop i en massa år och apropå texthjärna är hennes fantastisk, säger Emma Karinsdotter.

Emmas barnboksdebut ”Lisbet och Sambakungen” är ett knasigt och på flera sätt normbrytande läsäventyr anpassat för högläsning. Boken handlar om sjuåriga Lisbet, som växer upp hos sin farmor Sambakungen.

Farmodern är förutom Lisbets bästa vän även hemlig agent, en notorisk lögnare och någon som inte missar ett tillfälle att ”tantsnuska” sig med sin exflickvän.

Hur föddes idén till boken?

– Jag såg en affisch om Malmö Garden show för tre år sedan och började fantisera om solrosor som sjöng Judy Garland och viftade med sina blad som små jazzhänder. För mitt inre dök ett blygt barnbarn upp, hon hette Lisbet och med sig på trädgårdsshowen hade hon sin pushiga farmor. En vän gav mig namnet Sambakungen. Perfekt, tänkte jag, och plötsligt hade jag en radarduo som sysselsatte min fantasi mer eller mindre konstant.

Hanna Gustavsson står för bokens illustrationer.

Foto: Selma Grönlund

– Jag har alltid gillat det där med ombytta roller, en vuxen som är lite mer som ett barn och tvärtom.

Farmodern är en sällsynt karaktär i barnboksvärlden. Hur kom det sig att du ville skriva om henne?

– I mitt liv har jag träffat så många kvinnor som lever äventyrsliv och är lite som de vill, men i litteraturen har jag saknat dom. Det var inte så att jag satte mig ner och tänkte att ”nu ska jag skriva en berättelse som bryter mot normer”, jag tror mer att jag har det i bläcket. När jag skriver tenderar det att bli utifrån det som är norm i mitt liv. Jag tror jag dras till sådant som bryter samhällets konventioner.

Jag tror att jag blev författare för att jag blev högläst för som barn.

Du har anpassat boken för att läsas högt. Vad betyder det?

– Jag skriver ut ljud, kursiverar och använder fler utropstecken och frågetecken än jag skulle gjort om jag skrev för tyst läsning. Det blir regianvisningar, ett sätt att snabbt ge information inte bara om vad, utan hur saker ska läsas. Och eftersom lyssnaren kollar på bilderna måste de ge samma känsla för världen som texten gör.

– Jag skrev alltihop med förhoppningen att Hanna Gustavsson skulle illustrera. Jag älskar hennes bildvärldar och blev så oändligt glad när hon sa ja! Boken hade inte gått att göra utan henne.

Hanna Gustavsson står för bokens illustrationer.
Hanna Gustavsson står för bokens illustrationer. Foto: Selma Grönlund

Säkert!-artisten Annika Norlin i sitt hyllande inlägg om Emmas nya bok.

Foto: Pontus Lundahl/Instagram

Vad betyder högläsning för dig?

– Jag tror att jag blev författare för att jag blev högläst för som barn. För att berättelser innebär närhet och gemenskap. Att skriva för högläsning blir att skriva både för barn och vuxna och det är kul att försöka peta in sånt som kanske kan få dom att skratta tillsammans.

På bokens baksida skriver författaren Martin Widmark att Barbro Lindgrens karaktärer Loranga och Masarin fått vänta länge på nya kompisar i litteraturen. Hur var det?

– Martin är min mentor och har varit en klippa i arbetet med den här boken. Det känns jättefint att han ville tycka till om boken! Det är på många sätt tack vare honom den blev verklighet, eftersom han skickade manuset till sin förläggare och sa ”Du kan visst!” när jag körde fast.

Säkert!-artisten Annika Norlin i sitt hyllande inlägg om Emmas nya bok.
Säkert!-artisten Annika Norlin i sitt hyllande inlägg om Emmas nya bok. Foto: Pontus Lundahl/Instagram
Annons
Annons
Annons
Annons