Annons

Anna Ehn:Jag firar fem år utan smartphone

I år firar jag femårsjubileum som smartphonefri och skickar ett litet grattis till mig själv på knapptelefonen.

Under strecket
Publicerad

Jag hade svårt att släppa taget om skärmen, och det retade mig.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 1

Jag hade svårt att släppa taget om skärmen, och det retade mig.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 1
Jag hade svårt att släppa taget om skärmen, och det retade mig.
Jag hade svårt att släppa taget om skärmen, och det retade mig. Foto: Pontus Lundahl/TT

Alltså visst, okej då, jag har haft en och annan smart mobil i arbetet, det hör ju till, men för privat bruk håller jag mig till knappar och sköter mejl och sociala medier via datorn.

Skälet till det är enkelt: jag och den smarta telefonen passade alltför bra ihop. Jag hade svårt att släppa taget om skärmen, och det retade mig. Dessutom kändes det som om jag, som redan innan hade svårt att välja och välja bort, bara fick svårare att koncentrera mig på det jag egentligen är intresserad av, som att läsa och skriva längre texter.

Att jag dessutom inte stod ut med att se vad folk gör, hur de lyckas och hur snygga de är säger förmodligen mer om min egen sviktande självkänsla än om något annat. Men ändå – det är skönt att inte ständigt ha de sociala medierna tillgängliga i fickan, och att ens slippa fundera på om jag ska kolla eller inte. Vilket jag annars inte hade kunnat låta bli.

”Men allt du missar då!” utbrister någon. Ja, allt jag missar. Det får jag leva med.

Sedan önskar jag förstås att jag kunde hantera situationen bättre, inte så svart eller vitt, antingen eller. Göra som psykologen Siri Helle skriver om i boken ”Smartare än din telefon”: lära mig att utnyttja det smarta i mobilen, ta makten över tekniken.

Många i bekantskapskretsen säger också att de numera blivit bättre på att anpassa sina flöden. De väljer mer medvetet och suger ut det bästa av utbudet, och hamnar inte längre i planlöst skrollande.

Det låter utmärkt.

Och uppriktigt sagt, att inte kunna swisha börjar bli ett bekymmer. Det är lite genant att ständigt behöva be om kontonummer för att göra en överföring. Att mina barn tycker att jag är mossig behöver väl knappast påpekas.

Men ändå, njae. Jag är väldigt förtjust i min nuvarande lur. Så länge det går, fortsätter jag att knappa mig in i framtiden.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons