Annons

”Jag gjorde en konstig gest till Silvia på Nobelfesten”

En bortglömd frack kan ställa till problem – och det gäller att vara beredd när kungligheter ställer oväntade frågor. SvD ber några gäster dela med sig av minnen som etsat sig fast från Nobelfester genom åren.

Under strecket
Publicerad
Sångaren och skådespelaren Malena Laszlo minns en gest hon ångrade i samband med Nobelfesten.
Sångaren och skådespelaren Malena Laszlo minns en gest hon ångrade i samband med Nobelfesten. Foto: TT

Dorotea Bromberg: ”Han hade inte förberett något tacktal”

John Maxwell Coetzee tar emot nobelpriset i litteratur av kung Carl XVI Gustaf. Sydafrikanens svårighet kom senare – på middagen.
John Maxwell Coetzee tar emot nobelpriset i litteratur av kung Carl XVI Gustaf. Sydafrikanens svårighet kom senare – på middagen. Foto: Claudio Bresciani/TT

För bokförläggaren Dorotea Bromberg var Nobelbanketten 2003 särskilt minnesvärd. Hennes förlag har publicerat J M Coetzee, som det året tilldelades litteraturpriset. Den sydafrikanske författaren undviker rampljuset och pratar sällan om sitt privatliv.

Hans tacktal under Nobelfesten var dock oväntat personligt. Han pratade om vad hans mamma skulle ha sagt om hon fått veta att han fått Nobelpriset, vilket ledde till stora applåder.

Dorotea Bromberg efter beskedet att J M Coetzee hade fått Nobelpriset 2003.
Dorotea Bromberg efter beskedet att J M Coetzee hade fått Nobelpriset 2003. Foto: Lars Pehrson

”Middagsgästernas jubel visste inga gränser. Det kortkorta talet framfördes helt utan manus. Till min häpnad. Först efteråt insåg jag vidden av det problem som hade uppenbarat sig på eftermiddagen samma dag. Mitt i allt ståhej och med de timslånga förberedelserna inför Nobelceremonin, visade det sig att J M Coetzee inte riktigt hade förstått att det förväntades att han skulle hålla ett riktigt tacktal efter middagen. Han trodde att det bokstavligen bara var att säga tack för maten och skåla med gästerna. Alltså hade han ingenting förberett”, skriver Dorotea Bromberg till SvD.

Malena Laszlo: Gjorde konstig gest inför Silvia

Silvia på Nobelfesten 2017
Silvia på Nobelfesten 2017 Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sångaren och skådespelaren Malena Laszlo har uppträtt elva gånger på Nobelfesten, och gör det även i år. Vid ett av de första tillfällena blev hon överraskad när kungen och drottningen plötsligt gick förbi framför bandet.

Hon försökte då vinka till kungaparet – men insåg snabbt att hennes gest nog såg lite märklig ut.

Malena Laszlo.
Malena Laszlo. Foto: Stina Gullander/TT

Malena Laszlo gjorde vad hon kallar en ”drottningvinkning”, alltså ett försiktigt vickande med handen i en vertikal position på samma sätt som drottning Silvia själv brukar vinka.

– Jag såg så dum ut eftersom jag inte hälsade på ett vanligt sätt utan gjorde den här drottningvinkningen. Jag var tvungen att ta ner handen snabbt. Killarna i bandet skrattade åt mig, säger hon.

Framträdandet på Nobelfesten är krävande eftersom det pågår i två och en halv timme med bara några mindre pauser.

Anna Ekström: Oväntat möte vid honnörsbordet

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) och Lars Ekström under Nobelfestligheterna 2017.
Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) och Lars Ekström under Nobelfestligheterna 2017. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Utbildningsminister Anna Ekström (S) deltog på Nobelfesten första gången 2016. Hon minns särskilt en händelse under serveringen, när hon satt vid honnörsbordet. Servitören som kom med hennes mat var ingen mindre än Anders Palm, en prisbelönt matematiklärare.

– Vem dyker upp och serverar maten om inte Sveriges bästa mattelärare, säger hon.

Anders Palm jobbar sedan 2009 på Skolverket, där Anna Ekström tidigare var generaldirektör. Han var ansvarig för att ta fram stödmaterial till projektet mattelyftet.

– Om någon person ska ta åt sig äran för att de svenska eleverna har fått höjda matematikresultat i skolan, vilket de har de senaste åren, så är det Anders Palm, säger Anna Ekström.

Anders Palm extraknäckte under studietiden som servitör, och tar varje år semester för att servera på Nobelfesten.

Per Wästberg: ”Det var svårt att få fram en frack”

Nobelfestveteranen Per Wästberg dansar här med Sara Danius 2015.
Nobelfestveteranen Per Wästberg dansar här med Sara Danius 2015. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Per Wästberg, ledamot av Svenska Akademiens Nobelkommitté, är en av dem som deltagit i Nobelfesten flest gånger. Han berättar om en händelse under firandet 1991, när Nadine Gordimer från Sydafrika tilldelades Nobelpriset i litteratur.

Han var ganska stor så det var svårt att få fram en frack.

Apartheidmotståndaren Gordimer hade med sig Wally Mongane Serote, kulturchef för ANC, eftersom hon inte ville framträda tillsammans med Sydafrikas ambassadör, som alltså tillhörde apartheidregimen.

Det visade sig dock att Wally Mongane Serote inte kände till att han var tvungen att bära frack, vilket gjorde att han missade Nadine Gordimers prisutdelning.

– Han var ganska stor så det var svårt att få fram en frack, och dessutom var han ute i sista minuten. Så när han i illasittande hyrfrack banade sig fram hade hon redan tagit emot priset, säger Per Wästberg.

Anitta Näsänen: Glömde läsa på om menyn

Anitta Näsänen har serverat under Nobelfesten vid 25 tillfällen. De senaste tio åren har hon haft det speciella uppdraget att servera kungen. Hon minns särskilt ett år när kronprinsessan Victoria ville veta vad som fanns på tallriken.

– Menyn är på franska och engelska men inte på svenska, säger Anitta Näsänen.

Jag kunde inte svara.

Serveringspersonalen förväntas förstås kunna svara på frågor om maten, men Anitta Näsänen hade glömt att läsa på vad rätten hette på svenska. Kronprinsessans fråga blev därför obesvarad.

– Jag kunde inte svara, säger Anitta Näsänen.

Sedan dess ser hon till att alltid läsa på ordentligt inför serveringen. Anitta Näsänen är till vardags hovmästare, och serverar bara under Nobelfesten.

– Jag gillar att vara ute bland gästerna och inte bara sitta bakom kulisserna, säger hon.

Det är ovanligt att gästerna ställer frågor om maten, enligt Anitta Näsänen.

Bah Kuhnke: Klänningproblem orsakade panik

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Europaparlamentarikern Alice Bah Kuhnke (MP) har ett särskilt minne från Nobelfesten 2017. Hon var då kulturminister och bar en uppmärksammad klänning av designern Bea Szenfeld. Det vita plagget hade stora pappersvingarna på armarna, något som skulle föra tankarna till Arktis, som ministern valt som tema för klänningen.

På grund av de stora pappersvingarna begränsades rörligheten i armarna – det var därför viktigt att måtten blev precis rätt så att ministern ändå kunde njuta av kvällen.

– Bea Szenfeld tog hänsyn till måtten för hur stor plats man har för varje kuvert kring bordet så att bordsherrarna skulle kunna röra på sig. Vi provade också så att jag skulle kunna röra armarna tillräckligt mycket för att äta, säger Alice Bah Kuhnke.

Efter prisutdelningen i Konserthuset upptäckte hon dock en stor miss. Trots förberedelserna gick det inte att höja armarna tillräckligt högt för att kunna dricka i klänningen.

– Några sekunder fick jag panik. Måste jag sitta en hel middag utan att kunna dricka? säger Alice Bah Kuhnke.

Hennes make, skådespelaren Johannes Bah Kuhnke, lyckades hitta ett sugrör till sin fru innan kungafamiljen anlände till Stadshuset. Ännu ett problem återstod dock – den speciella klänningen saknade fickor. När årets Nobelpristagare i litteratur, Kazuo Ishiguro, hälsade på kultur- och demokratiministern fick han därför en ovanlig fråga.

– Det första jag säger till honom var: ”Here is a straw. Put it in your pocket.”

Enligt Alice Bah Kuhnke var författaren under kvällen väldigt hjälpsam och tog med jämna mellanrum fram sugröret när kamerorna inte var riktade mot honnörsbordet, vilket alltså gjorde att hon fick i sig vätska under kvällen trots allt.

1 / 1

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons