Annons

Claes Arvidsson:Jag hade fel om försvarspolitiken

Regeringen sänker försvarsuppgörelsen igen.

Under strecket
Publicerad

Fortsatt krypskytte mot försvaret i Magdalena Anderssons budget.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Fortsatt krypskytte mot försvaret i Magdalena Anderssons budget.

Foto: Claudio Bresciani/TT
Fortsatt krypskytte mot försvaret i Magdalena Anderssons budget.
Fortsatt krypskytte mot försvaret i Magdalena Anderssons budget. Foto: Claudio Bresciani/TT

Visst hade man kunnat önska sig mer och i snabbare takt än det recept som försvarsberedningen skrev ut i slutrapporten Värnkraft. Och visst hade man kunnat önska sig att S-trion Löfven, Hultqvist och Andersson inte hade försökt skjuta den breda överenskommelsen i sank. 

Likväl var det utmärkt att regeringen – efter ett antal slingerbultar – till slut klargjorde att beredningens förslag och anslagsökning skulle ligga fast.

I en artikel om hur samspelet mellan försvars- och säkerhetspolitiken bör formas under den kommande försvarsbeslutsperioden pekade jag på vikten av en politisk signal om ytterligare satsningar på det militära försvaret efter 2025. Jag tryckte också på behovet att ge klart besked om beredskap för att skjuta till ytterligare medel ”om och när det visar sig att kostnaderna blir högre än estimerat per 2019”. 

Jag hade dock fel om försvarspolitiken. Om och när har redan inträffat. Det visar sig i en fotnot till budgetpropositionen att höjningen av försvarsanslaget inte blir det utlovade. Det blir inte någon värdesäkring av anslaget – den prislappen har uppskattats till 4 miljarder kronor 2022–2025. Det betyder alltså att redan innan försvarsbeslutet trätt i kraft kan vi räkna med antingen nya svarta hål i försvarsekonomi eller minskade ambitioner.

Det är definitivt fel signal, men det visar på den ihållande kraften i socialdemokraternas bristande vilja att prioritera rikets säkerhet. Bollen – och ett stort ansvar – ligger nu hos de båda ”regeringspartierna” C och L. Är det så här ni vill ha det? Är det verkligen den här regeringen ni vill ha?

CLAES ARVIDSSON är författare, mångårig ledarskribent i SvD och Säkerhetsrådets redaktör.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons