Annons

Breven kvitto – de minskar mystiken kring orgasmen

Amanda Colldén och Anna Dahlbäck, duon bakom podcasten ”Alla våra ligg”.
Amanda Colldén och Anna Dahlbäck, duon bakom podcasten ”Alla våra ligg”. Foto: Emma-Sofia Olsson

Kvinnlig orgasm handlar om jämställdhet, ”avslickning” borde in i SAOL. Det menar Amanda Colldén och Anna Dahlbäck. Med nya boken ”Kom du?” vill de minska orgasmglappet.

Under strecket
Publicerad

Amanda Colldén och Anna Dahlbäck slår ett slag för ordet avslickning.

Foto: Emma-Sofia OlssonBild 1 av 4

Amanda Colldén värjer sig från epitetet orgasmhetsare. ”Varför är det inte självklart att jag ska få samma njutning?”

Foto: Emma-Sofia OlssonBild 2 av 4

Många kvinnor skriver till Amanda Colldén och Anna Dahlbäck och berättar att de genom podden fått hjälp att få sitt livs första orgasm tillsammans med en partner.

Foto: Emma-Sofia OlssonBild 3 av 4

Boken och boxen.

Foto: Emma-Sofia OlssonBild 4 av 4

”Kom du?” Amanda Colldén och Anna Dahlbäck, som driver podcasten ”Alla våra ligg”, har fått frågan i sexuella sammanhang fler gånger än de kan räkna.

Och vad är det för fel med den egentligen? Den visar väl bara att en heterosexuell man har omtanke om sin sexpartner?

Nej, frågan säger betydligt mer än så, menar de.

I grund och botten avslöjar den normen om det heterosexuella och penetrerande samlaget som utgår från mannens orgasm. När en man kommit är sexet slut.

Punkt.

Den kvinnliga orgasmen är utan tvekan underprioriterad.

– Vi upplever att frågan ”kom du” mer ställs som ett konstaterande efter att killen fått orgasm. Har en kvinna inte lyckats nå klimax innan dess finns det inte mycket att göra åt saken, säger Anna Dahlbäck.

Och Amanda Colldén inflikar:

– Ja, den kvinnliga orgasmen är utan tvekan underprioriterad.

Efter reklamen visas:
"Orgasmer är viktigt för jämställdheten"

Ett slagkraftigt konstaterande som också sammanfattar deras gemensamma mission: Att uppvärdera den kvinnliga orgasmen till samma status som männens. Och att få kvinnor att kommunicera med sina partners och ta tag i sitt eget orgasmskapande.

Annons
Annons

Amanda Colldén och Anna Dahlbäck slår ett slag för ordet avslickning.

Foto: Emma-Sofia OlssonBild 1 av 1

Nu är Amanda Colldén och Anna Dahlbäck aktuella med boken ”Kom du? Alla våra tankar om kvinnlig njutning och (fejkade) orgasmer” (Forum). Med den vill de lyfta fram det som kallad för orgasmglappet – det vill säga att män oftare får orgasm än kvinnor vid heterosexuellt sex.

Hur ska du kunna förklara hur du vill bli tillfredsställd när det inte ens finns ett bra ord för ditt kön?

För ett par år sedan kom en stor amerikansk undersökning som visade att 95 procent av heterosexuella män nästan alltid får orgasm vid sex med en kvinna. Bland heterosexuella kvinnor är motsvarande siffra 65 procent. Enligt samma studie får 86 procent av lesbiska kvinnor nästan alltid orgasm vid sex med en partner. Bland homosexuella män är siffran 89 procent.

En uppsjö av andra studier visar att få kvinnor får orgasm av enbart vaginalt sex. Men att de flesta får det genom att stimulans av klitoris.

– En viktig förklaring till det här orgasmglappet är att penetrationsnormen fortfarande är så stark. Vi är uppväxta med att heterosex är förknippat med att killen penetrerar något hål, trots att vi vet att klitoris är den största källan till njutning för de flesta kvinnor. Ändå verkar det ofta uppfattas som ett misslyckande och lite skämmigt för män att smeka eller slicka klitoris för att kvinnan ska uppnå maximal njutning, säger Anna Dahlbäck.

Amanda Colldén och Anna Dahlbäck slår ett slag för ordet avslickning.
Amanda Colldén och Anna Dahlbäck slår ett slag för ordet avslickning. Foto: Emma-Sofia Olsson
Annons
Annons

Vi träffas i mediehuset där Anna Dahlbäck och Amanda Colldén snart ska spela veckans podd-avsnitt. I en studio med tre grå fåtöljer har de under de senast tre åren pratat ocensurerat och personligt om exempelvis sexleksaker, slampighet, kondomskam, analsex, onani, polygami och inte minst om den kvinnliga orgasmen.

Med mycket humor delar de med sig av egna erfarenheter och bjuder ibland in gamla sexpartner. Ofta medverkar också pojkvännerna Victor och Marcus i podden, som fått stort genomslag. Varje vecka har den närmare 60 000 lyssnare, lika många män som kvinnor.

Avsnitten avslutas vanligen också med handfasta orgasmtips. Språkbruket är pang på och utan krusiduller. Somliga uppfattar det som hårt.

–Det har varit en ögonöppnare att terminologin kring att ligga påverkar oss så mycket. Vi uppmanar ju tjejer att prata om sex. Men hur ska du kunna förklara hur du vill bli tillfredsställd när det inte ens finns ett bra ord för ditt kön? Vi har valt att säga fitta, kuk och knulla. Helt enkelt för att det helt inte finns bättre ord som inte känns konstlade. Dessutom skapar de större igenkänning, framhåller Anna Dahlbäck.

Det påverkar både självkänslan och relationen negativt att inte få orgasm.

De slår också ett slag för ordet avslickning, som är motsvarigheten till avsugning, det vill säga oralsex.

Så här skriver de i boken:

”Om vi förutsätter att de flesta kvinnor kommer med hjälp av klitorisstimulans, och att en avslickning i princip är den enda klitorisinvolverande aktivitet som en partner kan utföra på en som man inte kan göra själv – är det då inte hemsk tråkigt att oralsex för kvinnor är så nedprioriterat?”

Annons
Annons

Amanda Colldén värjer sig från epitetet orgasmhetsare. ”Varför är det inte självklart att jag ska få samma njutning?”

Foto: Emma-Sofia OlssonBild 1 av 1

Amanda Colldén och Anna Dahlbäck har ibland kritiserats för att ha en alltför okomplicerad syn på sex. De har också kallats för orgasmhetsare.

– Visst kan sex kännas bra och skönt utan orgasm. Men i grund och botten menar vi att det handlar om jämställdhet att kvinnors njutning uppmärksammas. När vi har legat med killar utan att komma har det känts som om något har saknats. Jag har kunnat känna mig lite blåst. Varför är det inte självklart att jag ska få samma njutning? Det påverkar både självkänslan och relationen negativt att inte få orgasm. Hade min kille inte prioriterat min orgasm hade jag förmodligen inte varit lika kär i honom som jag är, säger Amanda Colldén.

Amanda Colldén värjer sig från epitetet orgasmhetsare. ”Varför är det inte självklart att jag ska få samma njutning?”
Amanda Colldén värjer sig från epitetet orgasmhetsare. ”Varför är det inte självklart att jag ska få samma njutning?” Foto: Emma-Sofia Olsson

Anna Dahlbäck och Amanda Colldén, är båda 30 år. Som ungefär dubbelt så gammal reporter känner jag mig först lite förbryllad över deras orgasmmissionerande. Behövs det verkligen än i dag?

Jag jämför med min egen sena ungdomsperiod som inföll i kölvattnet av den sexpositiva 70-talsfeminismen. Och så var det förstås sexologen Shere Hite. Hon släppte 1976 sin världsomspännande rapport om kvinnors sexliv. Enligt den upplevde mer än hälften av alla kvinnor obehag under samlag och lika många fejkade ibland orgasm.

Vi vill lyfta fram att det ofta inte så krångligt som det verkar.

Annons
Annons

Många kvinnor skriver till Amanda Colldén och Anna Dahlbäck och berättar att de genom podden fått hjälp att få sitt livs första orgasm tillsammans med en partner.

Foto: Emma-Sofia OlssonBild 1 av 2

Boken och boxen.

Foto: Emma-Sofia OlssonBild 2 av 2

96 procent av de tillfrågade kvinnorna i upplevde alltid, eller för det mesta orgasm, när de onanerade genom att stimulera klitoris. Hite-rapporten slog ned som en bomb och kvinnans kön – inte minst klitoris hamnade i fokus. Inom konsten syntes fittor och klittor överallt. I mina egna kretsar, var det postpunk, promiskuöst och frispråkigt.

Vad har hänt under de 40 år som gått? Har vi inte fått bättre koll på det kvinnliga könsorganet?

Nej, är det dystra svaret när jag frågar runt bland de rutinerade barnmorskorna på ungdomsmottagningen i Södertälje, där jag själv numera jobbar halvtid som kurator. De möter dagligen unga tjejer som under flera år har sex med killar utan att få orgasm. Många har inte heller onanerat eller själva utforskat sin lust.

Många kvinnor skriver till Amanda Colldén och Anna Dahlbäck och berättar att de genom podden fått hjälp att få sitt livs första orgasm tillsammans med en partner.
Många kvinnor skriver till Amanda Colldén och Anna Dahlbäck och berättar att de genom podden fått hjälp att få sitt livs första orgasm tillsammans med en partner. Foto: Emma-Sofia Olsson

Responsen som Amanda Colldén och Anna Dahlbäck får på sin podd visar samma sak. De får många mejl från tjejer som skriver om fejkade orgasmer för att inte göra sina killar besvikna. Men ännu oftare får de tackbrev från kvinnor som berättar att de genom podden fått hjälp att få sitt livs första orgasm tillsammans med en partner.

– Det är förstås jättekul att vi lyckas minska mystiken kring kvinnlig njutning. Det finns så många skeva föreställningar. Vi vill lyfta fram att det ofta inte så krångligt som det verkar, säger Anna Dahlbäck.

Boken och boxen.
Boken och boxen. Foto: Emma-Sofia Olsson
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons