Annons

Jag minns: ”Jakten som smög sig in i våra lekar”

Ta del av kulturpersonligheternas starka minnen – Sofia Jannok, Horace Engdahl och Therese Bohman finns med bland dem som bidrar till SvD:s ”Jag minns”. Lämna ditt eget bidrag här nedan.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman, Bertil Ericson / TT Bild 1 av 1

1 / 10

Peter Englund minns jakten på Clark Olofsson

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman, Bertil Ericson / TT

”Jag minns jakten på Gunnar Norgren och Clark Olofsson, och att den upphetsning som gripit så många den sommaren även smög sig in i våra lekar.”

Peter Englund är historiker och författare. I höst är han aktuell med ”Jag kommer ihåg”, en självbiografi som bygger på korta minnesfragment.

Dela minnet och läs andras minnensvd.se
Annons
Annons
Foto: Izabelle Nordfjell/TT/AP Bild 1 av 1

2 / 10

Foto: Izabelle Nordfjell/TT/AP

Sofia Jannok om det svarta molnet

”Jag minns att jag som fyraåring 1986 trodde att Tjernobyl var en person, typ en släkting, eftersom de vuxna pratade så mycket om “honom" det året. Det svarta molnet la sig över jorden där vi bodde, över renarnas vidder. För folk som lever direkt av naturen blev det ett ödesslag. Alla pratade om det, men som fyraåring var det inte lätt att greppa grejen.”

Artisten Sofia Jannoks blandning av pop och jojk har Grammisnominerats två gånger. 2016 släpptes hennes fjärde album ”ORDA This is my land”.

Dela minnet och läs andras minnensvd.se
Annons
Annons
Foto: Angelica Zander, Julia Wiraeus/TT Bild 1 av 1

3 / 10

Qaisar Mahmood om ett minne som inte finns

Foto: Angelica Zander, Julia Wiraeus/TT

”Jag minns inte att jag någonsin sett mina föräldrar le i det nya landet.”

Qaisar Mahmood är författare, debattör och kulturarvschef på Riksantikvarieämbetet. Han romandebuterade med ”Halva liv” 2016.

Dela minnet och läs andras minnensvd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Foto: Rick Bowmer/TT, Linus Sundahl-Djerf Bild 1 av 1

5 / 10

Foto: Rick Bowmer/TT, Linus Sundahl-Djerf

Horace Engdahl minns tramporgeln i varje klassrum

”Jag minns att det stod en tramporgel i varje klassrum. Med våra klara barnaröster sjöng vi B.S. Ingemanns ’I öster stiger solen opp’.”

Litteraturvetaren, kritikern och författaren Horace Engdahl har länge varit en betydande röst i svenskt kulturliv. I våras publicerades hans fragmentbok ”Den sista grisen”.

Dela minnet och läs andras minnensvd.se
Annons
Annons
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

6 / 10

Therese Bohman minns det goda klistret på kyrkans barntimmar

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

”Jag minns kyrkans barntimmar och boken med gummerade bilder ur Bibeln, Bröllopet i Kana, Den brinnande busken, man fick fuktiga bomullstussar för att klistra fast dem i en bok men jag tyckte att klistret smakade gott när man slickade på det.”

Författaren och kritikern Therese Bohman nominerades till Sveriges radios romanpris för ”Den andra kvinnan” 2015. Hon är aktuell med romanen ”Aftonland”.

Annons
Annons
Foto: Malin Hoelstad, Jonas Ekströmer / TT Bild 1 av 1

7 / 10

Karin Broos hör fortfarande signaturen till "Tio i topp"

Foto: Malin Hoelstad, Jonas Ekströmer / TT

”Jag minns lördagarna klockan tre när jag alltid lyssnade på ’Tio i topp’ i badkaret, signaturmelodin ringer fortfarande i mina öron.”’

Konstnären Karin Broos är känd för sina motiv hämtade från hemmet och den värmländska naturen. Hon är aktuell i filmen ”Speglingar” där hon porträtteras av sin dotter, regissören Sara Broos.

Annons
Annons
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT Bild 1 av 1

8 / 10

Theodor Kallifatides minns sin första emigration

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

”Jag minns dagen jag fick lämna min by. Det var 1946 någon gång på våren. Mandelträden blommade och dalen var som vackrast. Men inbördeskriget hade börjat och mitt liv var i fara. Hela min familj hade givit sig av till Athen. Jag var ensam kvar hos mormor och morfar och en morgon tog han mig i handen och vi gav oss iväg. Det var min första emigration.”

Mångfaldigt prisbelönta författaren och översättaren Theodor Kallifatides har skrivit ett trettiotal romaner, senast ”Sina läppars svalka” 2014.

Annons
Annons
Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 1

9 / 10

Negra Efendic minns sin första cd-skiva

Foto: Staffan Löwstedt

”Jag minns att den första CD-skivan jag någonsin köpte var Kent. Jag förstod inte alla orden men det gjorde ingenting."

Negra Efendic är författare och reporter på Svenska Dagbladet. Tidigare i år släpptes hennes kritikerrosade debutbok ”Jag var precis som du”.

Annons
Annons

10 / 10

Annons
Annons
Annons
Annons