I anslutning till WHO:s världsdag för psykisk hälsa marscherar Youth Friendship Bench genom förorten Mbare.
I anslutning till WHO:s världsdag för psykisk hälsa marscherar Youth Friendship Bench genom förorten Mbare. Foto: Agneta Lagercrantz

”Jag vill att unga ska lära av mina misstag – få hopp”

Yngre går inte gärna till grandmothers för att prata om problem med föräldrar, sex och droger. Den nya Youth Friendship Bench riktar in sig på att nå de unga, som ofta drabbas av psykisk ohälsa redan i tonåren.

Publicerad

 

HARARE De har västar med ”Friendship Bench” broderat på bröstet och sina frågeformulär om depressionssymtom fastklämda på en masonitskiva framför sig. Cloudias har tagit med en bärbar högtalare. När han drar på brukar människor sjunga med och klappa i händerna. På manifestationen mot självmord häromdagen följde barn efter som inte ens bytt från skoluniformen och gjorde rena uppvisningen i streetdance.

Arbetspasset för Cloudias, Brenda, Dellone, Rhulani och Quentin har just börjat. I dag ska de hålla sig vid vattenposten nedanför Belvedere vårdcentral i Harare där marknadsstånden just har laddats med tomater, vitlök, bananer och grönkål.

När någon ser ut att vara max 19 år går de fram och undrar om de får presentera sitt forskningsprojekt: skulle du välja att prata med en jämnårig eller en grandmother om du behövde söka hjälp för psykiska problem?

Youth Friendship Bench är en ny satsning som riktar sig till yngre zimbabwier som drar sig för att komma till en grandmother och prata om kompistryck, problem med föräldrarna, droger och sex. Siktet är att få in yngre bänkterapeuter, både killar och tjejer, på varje vårdcentral i Harare.

Brenda Musango pluggar till psykolog och praktiserar med att hjälpa unga genom Youth Friendship Bench.
Brenda Musango pluggar till psykolog och praktiserar med att hjälpa unga genom Youth Friendship Bench. Foto: Agneta Lagercrantz

Under tiden fungerar den pågående forskningsstudien som en informationskampanj om psykisk ohälsa. Varje gång de hejdar en person berättar de om hur depression yttrar sig och att det finns hjälp – ”en mini-utbildning i psykologi”, som Brenda Musango säger. Hon är 23-årig psykologistudent vid Great Zimbabwe University i Masvingo och gör sitt praktikår med Youth Friendship Bench. Den här förmiddagen har hon hittills fångat upp tre ungdomar på grusvägen vid Belvederekliniken.

Annons

– De hade alla klara tecken på depression, säger hon och hänvisar till resultatet av frågeformuläret på shona-språket som hon har gått igenom med var och en.

– En del av dem är gatubarn utan id-kort eller ens födelsebevis, som en 17-åring jag mötte nyss. I morgon ska de få en session av mig på bänken på vårdcentralen, säger hon och nickar upp mot husen bakom oss.

Det finns så mycket depression här, men de flesta förstår inte vad psykisk ohälsa handlar om.

Hon vet att många aldrig kommer så långt. Människor är allmänt okunniga om tecken på depression och ångest och få av de yngre söker hjälp. Men enligt WHO är var femte ungdom i världen drabbad av psykisk ohälsa och för hälften av dem börjar problemen före 14 års ålder. Bland 15–19-åringar är självmord den tredje vanligaste dödsorsaken efter trafikolyckor och våld/mödradödlighet. I Zimbabwe märks en liten ökning bland unga män.

– Det finns så mycket depression i Zimbabwe, men de flesta förstår inte vad psykisk ohälsa handlar om över huvud taget, säger Rhulani Beji-Chauke som leder forskningsstudien.

Annons

De vanligaste problemen bland unga handlar om pengar; hälften av landets befolkning lever i svält och fattigdom, enligt FN. De har inte råd med terminsavgifter och ungdomarna hoppar av skolan. De känner sig pressade av föräldrarna som själva ofta hanterat sin hopplöshet med alkohol. Och så är de vanliga tonåringar – brottas med vem de är och med sin sexualitet. De vill experimentera och skäller på föräldrarna som inte förstår.

– Men om man inte har några? Om man inte har någonstans att bo eller någon skola att gå till? Då kan depressionen vara djupgående, konstaterar Rhulani.

1/3

Cloudias Mugumba Mukoki och hustrun Edeline Masinya har precis fått två tvillingdöttrar. Han har själv varit deprimerad, men lyckades ta sig ur svårigheterna tack vare den hjälp han fick.

Foto: Agenta Lagercrantz
2/3

På World Mental Health Day som WHO uppmärksammar varje år invigdes en Friendship Bench på University of Zimbabwe.

Foto: Agneta Lagercrantz
3/3

Killarna som sitter sysslolösa i gatuhörnet kidnappar banderollen med WHO:s budskap om att våga fråga andra om de har självmordstankar.

Foto: Agneta Lagercrantz

Cloudias Mugumba Mukoki, 30, har själv varit ”nere i skiten”. För honom blev det också droger. Han trodde han behövde marijuana för att skriva sin musik men blev så speedad att han vare sig åt eller sov på flera dagar. Det slutade med att hans mamma fick honom inlagd på Harare Central Psychiatric Hospital där han fick kontakt med psykiatern Dixon Chibanda, initiativtagaren till The Friendship Bench. De figurerar allihop i dokumentären State of Mind som skildrar psykisk ohälsa i Zimbabwe.

Annons

Jag vill att unga ska lära av mina misstag, och se att jag kom ur mina problem.

I dag är Cloudias nybliven tvillingpappa, satsar på musiken och hjälper andra genom gruppterapi i Youth Friendship Benchs regi, inte som individualterapeut på bänken.

– Med grupper kan jag hjälpa många fler, det kan komma ett 50-tal på en och samma dag. Jag vill att särskilt unga ska kunna lära av mina misstag, och se att jag kom ur mina problem. Det kan ge dem hopp.

Youth Friendship Bench satsar på att kommunicera med de yngre genom konst, musik och text. Ofta följer musiker som Cloudias eller Jerrymun med ut på gatorna, som när ett stort gäng i gula t-shirtar med ”Suicide on your mind?” på ryggen marscherade genom förorten Mbare i anslutning till World Mental Health Day i början av oktober. Klungan i täten bar en banderoll med texten ”Våga ställa frågan om självmord”. De andra gick fram till både småbarn och vuxna och berättade om eftermiddagens informationssatsning: Kom till vårt scenprogram vid Mbare Stadium klockan fyra!

Annons
1/2

Stadion i Mbare vid WHO:s världsdag för psykisk hälsa i oktober. Musikern Jerrymun sjunger en specialskriven låt för Youth Friendship Bench.

Foto: Agneta Lagercrantz
2/2

Barnen på väg hem från skolan blir inbjudna till scenprogrammet vid Mbare Stadion senare samma eftermiddag. Ämnen: självmord, psykisk ohälsa och hopp inför framtiden.

Foto: Agneta Lagercrantz

Och där stod ungarna och hängde vid scenkanten medan Jerrymun och Cloudias sjöng specialskrivna låtar om hopp för de unga, ”for we are the future, young generation”. Teatergruppens pjäs handlade om en familj där hustrun slänger ut mannen för att han inte har jobb och bara super, sonen blir deprimerad och tar livet av sig och föräldrarna går sönder av sorg.

Man försöker ha samma livsstil som ”alla” ens vänner och känner sig utanför.

– När vi är ute på gatorna och berättar om psykisk ohälsa är det en ingång till att förklara vad det beror på, hur det yttrar sig och hur man påverkas – och en inbjudan till att man kan få hjälp, förklarar Rhulani.

Dellone Nyama, 22 år och blivande socionom vid Great Zimbabwe University, ser sitt uppsökande arbete med Youth Friendship Bench som träning inför att jobba som terapeut inom hälso- och sjukvården när han är klar. De ungas behov är stort, berättar han.

– Det finns så mycket missbruk hemma. Det finns ensamhet. Man försöker ha samma livsstil som ”alla” ens vänner och känner sig utanför. Och på sociala medier jämför vi oss så mycket med andra att sociala medier har utvecklats till psyko-medier.

Annons
”Om någon har självmordstankar går de sällan till oss, i stället går vi runt i byarna och erbjuder hjälp”, säger Dellone Nyama.
”Om någon har självmordstankar går de sällan till oss, i stället går vi runt i byarna och erbjuder hjälp”, säger Dellone Nyama. Foto: Agneta Lagercrantz

Ovanpå allt kommer förlusterna i familjen, som de flesta varit med om. Dellone suckar.

– När en förälder dör kan det vara den enda de har, konstaterar han. De kan gråta mycket över den föräldern, eller släktingen som betytt så mycket. En depression kan bli triggad på nytt om ytterligare familjemedlemmar dör.

Nej, alla män i Zimbabwe har inte lärt sig att gråta – ofta på grund av patriarkala normer, upplyser Dellone. Många dövar sorgen med alkohol.

– Men jag menar att känslomässig smärta kräver att bli bekräftad. Om någon berättar om misslyckanden och får en gråtattack säger jag aldrig ’Sluta!’, för det är det mest sårbara tillståndet. Med gråten berättar de så många saker.

Han tittar på klockan och kollar sin mobil. Dellone ska jobba vidare med forskningsstudien och frågeformuläret och reser sig från bänken där vi har suttit och lutat oss mot en igenbommad kiosk. Snart står han och pratar med en ung kille vid marknadsstånden intill. Efter ett tag vänder han sig om och tecknar åt oss att lämna plats.

Dellone Nyama har just öppnat en spontan Friendship Bench-session. Vi förflyttar oss diskret till akacian där Quentin och Cloudias dragit till sig folk med musiken i högtalarna.

Brenda Musango pluggar till psykolog och praktiserar med att hjälpa unga genom Youth Friendship Bench.

Foto: Agneta Lagercrantz

Cloudias Mugumba Mukoki och hustrun Edeline Masinya har precis fått två tvillingdöttrar. Han har själv varit deprimerad, men lyckades ta sig ur svårigheterna tack vare den hjälp han fick.

Foto: Agenta Lagercrantz

På World Mental Health Day som WHO uppmärksammar varje år invigdes en Friendship Bench på University of Zimbabwe.

Foto: Agneta Lagercrantz

Killarna som sitter sysslolösa i gatuhörnet kidnappar banderollen med WHO:s budskap om att våga fråga andra om de har självmordstankar.

Foto: Agneta Lagercrantz

Stadion i Mbare vid WHO:s världsdag för psykisk hälsa i oktober. Musikern Jerrymun sjunger en specialskriven låt för Youth Friendship Bench.

Foto: Agneta Lagercrantz

Barnen på väg hem från skolan blir inbjudna till scenprogrammet vid Mbare Stadion senare samma eftermiddag. Ämnen: självmord, psykisk ohälsa och hopp inför framtiden.

Foto: Agneta Lagercrantz

”Om någon har självmordstankar går de sällan till oss, i stället går vi runt i byarna och erbjuder hjälp”, säger Dellone Nyama.

Foto: Agneta Lagercrantz