Annons

”Vill att vi flyttar härifrån – jag orkar inte mer”

På måndagseftermiddagen hade ett 70-tal personer slutit upp för att sörja den tolvåriga flicka som natten till söndag sköts till döds i Botkyrka.
På måndagseftermiddagen hade ett 70-tal personer slutit upp för att sörja den tolvåriga flicka som natten till söndag sköts till döds i Botkyrka. Foto: Malin Hoelstad

Tårar och sorg vid platsen i Botkyrka där en tolvårig flicka sköts ihjäl. ”Jag vill att vi flyttar, jag orkar inte mer. Jag blir så orolig för mina barn,” säger en pappa som bor i närheten till SvD.
En av polisens teorier är att flickan sköts av misstag.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

På måndagseftermiddagen hade ett 70-tal personer slutit upp för att sörja den 12-åriga flicka som natten till söndag sköts till döds i Botkyrka.

Foto: Malin Hoelstad

”Jag vill att vi flyttar härifrån, jag orkar inte mer. Jag blir så orolig för mina barn” säger en pappa som bor i närheten av platsen där den tolvåriga flickan sköts till döds.

Foto: Malin Hoelstad

Ljus och marschaller brinner på måndagseftermiddagen vid bensinstationen på Sankt Botvids väg i Botkyrka. Sörjande i alla olika åldrar har samlats sedan en tolvårig flicka skjutits till döds natten till söndag. Några ställer fram bilder på den nu avlidna flickan, några tänder ljus. Nästan alla lämnar blommor. Gula, vita, röda och rosa rosor pryder parkeringsplatsen.

Några gråter högt, andra står helt tysta. Blickarna är riktade mot de brinnande ljusen.

En av alla på plats är Ben. Han bor i närheten av macken och satt uppe och spelade tv-spel när han hörde skott – som han trodde sköts nedanför hans balkong.

– Jag har alltid balkongdörren öppen för det är så varmt och så plötsligt hör jag skott. Först hörde jag ett vapen, sen ett annat. Någon sköt och sedan sköt någon tillbaka, säger han till SvD.

Han gick ut på balkongen för att se efter vad som hänt, men såg inget. Efter en stund gick han in och satte sig framför tv:n igen.

– Dagen efter läste jag i tidningen att kriminella gäng har skjutit en stackars liten flicka. En flicka som råkade vara på fel plats vid fel tillfälle.

Annons
Annons

På måndagseftermiddagen hade ett 70-tal personer slutit upp för att sörja den 12-åriga flicka som natten till söndag sköts till döds i Botkyrka.

Foto: Malin Hoelstad
På måndagseftermiddagen hade ett 70-tal personer slutit upp för att sörja den 12-åriga flicka som natten till söndag sköts till döds i Botkyrka.
På måndagseftermiddagen hade ett 70-tal personer slutit upp för att sörja den 12-åriga flicka som natten till söndag sköts till döds i Botkyrka. Foto: Malin Hoelstad

Polisen larmades till Botkyrka vid halv fyra på söndagsmorgonen.

– Gärningsmännen har visat total likgiltighet, säger Palle Nilsson som är tillförordnad biträdande regionpolischef i Stockholm.

Under gårdagen togs flera personer in till förhör, men polisen har fortfarande ingen misstänkt.

Det finns flera frågetecken kring händelsen. Enligt polisen ska det ha funnits flera personer på platsen och en av teorierna är att flickan blivit träffad av skott som var ämnade för någon annan.

Detta rapporterar SVT om, och uppger att bakgrunden till händelsen ska ha handlat om en konflikt om narkotika. Skjutningen uppges enligt kanalen ha varit en del i en upptrappad gängkonflikt, och flickan uppges inte ha varit måltavlan – det ska ha varit personer med skottsäkra västar som befann sig på parkeringen.

Polisen vill inte kommentera uppgifterna.

Varför en tolvåring befann sig just där, vid den tiden på dygnet är oklart. Men enligt SVT var flickan ute och rastade hunden. Om hon var där ensam eller med vänner är också oklart.

Gärningsmännen har visat total likgiltighet.

Skottlossning har skett på offentliga platser, på pizzerior, busshållsplatser och caféer. Barn har dödats i både skjutningar och explosioner i Sverige senaste åren.

För fyra år sedan kastades en handgranat mot ett flerfamiljshus i Göteborg och en åttaårig pojke avled. 2017 sköts en 16-årig pojke ihjäl vid en busshållsplats i Malmö. En 15-årig kille mördades i Malmö förra året och var en av händelserna som ledde fram till polisens särskilda satsning ”Operation Rimfrost”.

Annons
Annons

Attityden gentemot tredje man har blivit mer likgiltig, något som polisen varnade för redan 2015.

– Risken för att tredje man ska drabbas i gängkonflikterna är fortfarande ganska låg. De senaste 10 åren är det drygt 15 personer det handlar om. Men gängen är enormt hänsynslösa och fler oskyldiga kommer att drabbas, säger Ardavan Khoshnood, kriminolog på Malmö universitet.

Enligt Palle Nilsson har polisen ”massor av teknisk bevisning” att gå igenom. Det handlar om fynd på brottsplatsen men också underrättelseuppgifter och videomaterial från övervakningskameror.

Men Ardavan Khoshnood är skeptisk till att polisen når ett snabbt genombrott i utredningen. De första 72 timmarna brukar ses som särskilt viktiga.

– Vid dessa tragiska händelser brukar polisen gå "all in". Detta kommer resultera i att individer grips. Emellertid tror jag att chanserna är rätt låga för att någon ska fällas i en domstol.

Mikael Rying, kriminolog vid polisens Nationella operativa avdelning (Noa) säger till TT att runt 170 personer har skjutits till döds de senaste fem åren. Och i snitt dör en person per år som inte är måltavlan.

Gängen är enormt hänsynslösa och fler oskyldiga kommer drabbas.

Det finns flera kriminella nätverk i södra Stockholm och Norsborg är inget undantag. Enligt Noa räknas Botkyrka/Norsborg som ett särskilt utsatt område. Under våren har polisen fått larm om skottlossningar i norra Botkyrka. Narkotikan ses som en drivande faktor men vissa av konflikterna har pågått i över sju års tid och är svåra att följa.

Barn har använts som knarkkurirer och narkotika med ett värde på över tusentals kronor har hittats i skåp på lokala skolor. I en dom från juni i år vittnar en spanare i Botkyrka om kriminella nätverk i söderort och understryker att det finns stora mängder vapen i omlopp.

Annons
Annons

”Jag vill att vi flyttar härifrån, jag orkar inte mer. Jag blir så orolig för mina barn” säger en pappa som bor i närheten av platsen där den tolvåriga flickan sköts till döds.

Foto: Malin Hoelstad

Några kända lokala kriminella nätverk är Botkyrkanätverket, Vårbynätverket, Östberganätverket samt Bredängsnätverket. Men det finns också fler. Det är fortfarande oklart om skjutningen vid bensinmacken är en del av en gängkonflikt.

”Jag vill att vi flyttar härifrån, jag orkar inte mer. Jag blir så orolig för mina barn” säger en pappa som bor i närheten av platsen där den tolvåriga flickan sköts till döds.
”Jag vill att vi flyttar härifrån, jag orkar inte mer. Jag blir så orolig för mina barn” säger en pappa som bor i närheten av platsen där den tolvåriga flickan sköts till döds. Foto: Malin Hoelstad

Det hinner blir aldrig tomt på folk runt minnesplatsen vid bensinmacken i Botkyrka. Snarare tvärtom. Under de två timmar som SvD är där fylls det på med folk. Föräldrar, barn, poliser, nattvandrare, socialtjänst och Röda korset. Några står i stora grupper och kramar om varandra, andra på avstånd.

Två föräldrar och deras tre barn står vid de brinnande ljusen och de många rosorna. Mamman i familjen torkar bort en tår från sin kind och pappa Mohammed säger till SvD:

– Som föräldrar är vi oroliga. Jag vill att vi flyttar härifrån, jag orkar inte mer. Jag blir så orolig för mina barn. Det händer på dagarna, på kvällarna, när som helst. Det är inte första gången det händer heller.

Jag känner mig mer otrygg efter att detta hände, eftersom det hände någon som är så nära oss.

Familjen bor intill platsen. Den äldsta av de tre döttrarna var kompis med den nu avlidna flickan – de gick i samma klass.

– Jag känner mig mer otrygg efter att detta hände, eftersom det hände någon som är så nära oss. Man känner inte likadant när det är någon som man inte känner.

Hon fick reda på att tolvåringen avlidit efter att en flicka i hennes klass skrivit det på sociala medier.

– Jag trodde hon skämtade, jag förstod inte först. Sen loggade jag in på Snapchat och såg att alla lagt ut bilder med texten ”vila i frid” och hennes namn och så. Och då fattade jag att det var på riktigt.

Pappan i familjen säger att han inte vågar lämna barnen ensamma längre. Han vill ha koll på vad de gör och var de är.

– Ibland frågar mina barn om de får gå till McDonald’s men jag måste säga nej. Det går inte. De blir arga och säger att ”pappa, du ska inte bestämma så mycket” men jag är så orolig för dem.

Han fortsätter:

– Vi kommer från Afghanistan, från kriget. Och vi vill bara att det ska vara lugn och ro. Men när sånt här händer i Sverige... jag vet inte. Det är fruktansvärt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons