Annons

Jakt på terrorns ”Beatles” över – så blev de mördare

De två sista medlemmarna av IS-terroristernas så kallade ”Beatles-grupp” har gripits av SDF-styrkor i östra Syrien. Därmed är det definitivt slut för gruppen som i flera år mördade och torterade fångar som hamnade i IS klor.

Publicerad
De sista medlemmarna ur IS så kallade ”Beatles-grupp” har gripits. Från vänster, Alexanda Kotey, El Shafee Elsheikh, Aine Davis, och Mohammed Emwazi.
De sista medlemmarna ur IS så kallade ”Beatles-grupp” har gripits. Från vänster, Alexanda Kotey, El Shafee Elsheikh, Aine Davis, och Mohammed Emwazi. Foto: IBL, Facebook

El Shafee Elsheikh och Alexanda Kotey greps i januari av kurdisk-arabiska SDF-styrkor i östra Syrien. Med hjälp av amerikanska specialstyrkor på plats kunde de identifieras via fingeravtryck och andra biometriska data.

Amerikanska myndigheter såg till att hålla gripandet hemligt till i fredags då New York Times släppte nyheten.

Tillsammans med Mohammed Emwazi, kallad ”Jihad John”, som dödades av en drönare 2015, och Aine Davis, som nu sitter i fängelse i Turkiet, utgjorde de terrorgruppen IS eget ”Beatles” i Syrien.

Annons

Deras huvudsakliga uppgift var som fångvaktare i terrorgruppens självutnämna huvudstad Raqqa, men de utförde även tortyr och mord. Enligt amerikanska myndigheter skar de halsen av totalt 27 fångar från Syrien, USA, Japan och Storbritannien.

Beatles-namnen fick de av de västerlänningar som männen höll fångna, och som uppfattade deras utpräglat brittiska dialekt.

– Vi kallade dem Beatles eftersom vi inte visste deras namn, har den franske journalisten Didier François berättat för fransk radio.

Han satt fängslad hos IS 2013–2014. Gruppen var betydligt mer brutal mot fångarna än andra IS-vakter.

Ledaren, Mohammed Emwazi, blev gruppens onda ansikte utåt när han skar halsen av fotojournalisten James Foley i augusti 2014 och hånade USA och Storbritannien i ett klipp som lades ut på sociala medier.

– Vi kallade honom John. Han var längst, lugnast men också mest beslutsam, utan minsta skrupler, berättade Didier François.

1/2

Mohammed Emwazi, även känd som ”Jihad John”.

Foto: Tim Stewart News/IBL
2/2
Foto: Tim Stewart News/IBL

Historien om hur Emwazi och de andra ”beatlarna” radikaliserades och blev mördare för terrorgruppen IS liknar på flera sätt andra IS-resenärers berättelser, om än inte allas. Två av dem upplevde sig förnedrade av samhället, försatta i en hopplös situation. De andra två var konvertiter, varav en radikaliserades i fängelset, efter att ha sålt knark.

Emwazi kom till Storbritannien från Kuwait med sin familj när han var sex år. Han växte upp i västra London, gick i skola i fashionabla St John’s Wood och pluggade sedan it och management vid University of Westminster.

Brittiska säkerhetstjänsten fick upp ögonen för honom efter resor 2009 till Tanzania och Kenya, där han misstänks ha samlat in pengar till terrorgruppen Al-shabab.

Samma år flyttade han tillbaka till sitt födelseland Kuwait och började jobba på ett it-företag. Han blev snabbt omtyckt och uppskattad. ”Den bästa anställda vi någonsin haft”, har hans tidigare chef berättat för tidningen Guardian.

2010 fick han problem med tänderna och återvände till London för att besöka familjens tandläkare. När han skulle resa tillbaka till Kuwait stoppades han av den brittiska säkerhetstjänsten. Förgäves gjorde han upprepade försök att resa, men fick nej varje gång.

Jag kan inte gifta mig, jag kan inte få ett ordentligt jobb. Jag kan inte resa och inte ta vägen någonstans.

Detta tillsammans med att säkerhetstjänsten kontaktade familjen till en kvinna som han var på väg att gifta sig med, så att bröllopet ställdes in, kan ha varit en stark orsak till hans hat mot Storbritannien.

Det tror i alla fall hans lillebror Omar, som i boken ”Jihad John: The Making of a terrorist” berättar att hans bror ansåg att MI5 och Scotland Yard förstörde hans liv.

– Han brukade säga, bli inte som mig. Jag kan inte gifta mig, jag kan inte få ett ordentligt jobb. Jag kan inte resa och inte ta vägen någonstans, berättar Omar Emwazi.

Men 2012 lyckades Mohammed Emwazi lämna Storbritannien via båt och tog sig sen via Turkiet till Syrien, där han gick med i en al-Qaida-grupp. Senare svor han trohet till IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi och hamnade i Raqqa. 2015 dödades han där i en amerikansk drönarattack.

Aine Davis – ”Paul” –  växte upp i Hammersmith i London och jobbade som tunnelbaneförare. Efter att ha dömts för droghandel hamnade han i fängelse och där konverterade han till islam och radikaliserades. 2013 reste han till Syrien, där han kom han att ingå i ”Beatles”-gruppen. 2015 greps han i Turkiet, misstänkt för att ha planerat ett terrordåd där. 2017 dömdes han till sju och ett halvt års fängelse.

Alexanda Kotey – ”Ringo” – som nu gripits, växte upp i Paddington, i London. Han konverterade till islam efter att ha gift sig med en muslimsk kvinna och bad i samma moské som Mohammed Emwazi. Kotey lämnade Storbritannien redan 2009 när han deltog i en hjälpexpedition till Gaza, som arrangerades av den brittiske politikern George Galloway. Vad han gjorde därefter tills han dök upp hos IS är okänt.

Den danske fotografen Daniel Rye satt fängslad hos IS i 13 månader och misshandlades av Alexanda ”Ringo” Kotey. Foto: Tomas Oneborg

Dansken Daniel Rye, som satt fängslad hos IS i 13 månader, har berättat hur Kotey sparkade honom 25 gånger i en följd på revbenen på hans 25-årsdag. Det var hans födelsedagspresent.

Kotey ska också ha gjort sig skyldig till skendränkningar och tortyr med elektriska stötar.

El Shafee Elsheikh – ”George” – som nu också gripits, kom som flykting till Storbritannien från Sudan som barn. Hans mamma, Maha Elgizouli, har i en intervju beskrivit honom som en vanlig Londonkille. Han växte upp i White City och som tonåring var han aktiv i brittiska försvarets ungdomsorganisation.

Senare arbetade han som mekaniker, följde sitt favoritlag Queens Park Rangers och hade inga problem med myndigheterna.

En dag sa han till henne: "Vet du, Gud säger att din mamma kan vara din fiende".

Men han förändrades när han var 21, har hans mamma berättat. Då gifte han sig med en etiopisk kvinna i Kanada, som inte tilläts att flytta till Storbritannien. Det gjorde honom mycket frustrerad.

En äldre vän introducerade honom till en radikal imam och en tid senare upptäckte mamman att han satt och tittade på en video om det hedervärda i att dö för Gud. Hon konfronterade både honom och hans imam och de hade hetsiga diskussioner om hur man borde leva sitt liv.

En dag sa han till henne: ”Vet du, Gud säger att din mamma kan vara din fiende”, har vänner till familjen berättat.

2012 reste El Shafee Elsheikh till Syrien. Några månader senare lockade han även över brodern Mahmoud, som dödades i Irak 2015.

När modern 2016 fick veta att hennes son var en av medlemmarna i IS ”Beatles”-grupp bröt hon ihop och började gråta:

– Nej, nej, inte Shafee. Den pojken är inte min son. Det är inte pojken som jag har fostrat.

El Shafee Elsheikh och Alexanda Kotey har sedan de greps i januari förhörts och uppges ha lämnat värdefulla upplysningar till utredarna. Om terrorgruppens infrastruktur, andra medlemmar och om vad som hänt med fångarna.

Sannolikt kommer de att hållas och förhöras under ytterligare en tid. Men sen kommer den svåra frågan om vad som ska ske med dem därefter. Båda ska ha fråntagits sitt brittiska medborgarskap, så att de förs till Storbritannien är inte säkert.

Jag vill se rättvisa skipas och att skicka dem till Guantánamo vore att förneka rättvisan.

Den brittiska försvarsministern Gavin Williamson vill absolut inte ha tillbaka dem till Storbritannien, medan vice försvarsministern Tobias Ellwood menar att de borde ställas inför rätta av Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

Amerikanska medier har spekulerat om att de kan komma att föras till det amerikanska fängelset i Guantánamo. Något som har väckt protester på sina håll.

– Jag vill se rättvisa skipas och att skicka dem till Guantánamo vore att förneka rättvisan, säger franske journalisten Nicolas Henin, som satt fängslad hos IS under 10 månader.

I en intervju med nyhetsbyrån AP hävdar han också att Guantánamo-lägret var ett av skälen till att ”beatlarna” blev extrema jihadister. Att skicka dit dem vore därför närmast kontraproduktivt.

Diane Foley, mamma till den mördade James Foley, önskar för sin del att de sätts i fängelse och aldrig mer släpps ut. Men hon vill också att de ställs inför domstol.

– Jag skulle vilja att de åtalades i USA, men så länge de får en rättvis rättegång och rättvisa skipas är jag ytterst tacksam, säger hon till BBC.

Annons
Annons
Annons

De sista medlemmarna ur IS så kallade ”Beatles-grupp” har gripits. Från vänster, Alexanda Kotey, El Shafee Elsheikh, Aine Davis, och Mohammed Emwazi.

Foto: IBL, Facebook Bild 1 av 5

Mohammed Emwazi, även känd som ”Jihad John”.

Foto: Tim Stewart News/IBL Bild 2 av 5
Foto: Tim Stewart News/IBL Bild 3 av 5

Den danske fotografen Daniel Rye satt fängslad hos IS i 13 månader och misshandlades av Alexanda ”Ringo” Kotey.

Foto: Tomas Oneborg Bild 4 av 5
Bild 5 av 5
Annons
Annons
Annons
Annons