Torkel Persson på F & K Sport i Nacka sålde 79 pistoler och ett gevär till 43-åringen.
Torkel Persson på F & K Sport i Nacka sålde 79 pistoler och ett gevär till 43-åringen. Foto: Tomas Oneborg

Han sålde 79 pistoler till 43-åringen: ”Var entusiastisk”

Jägaren kunde köpa hundratals skjutvapen som han sålde svart. Men jaktbutikerna anser sig inte ha något ansvar.

– Han hade ju passerat nålsögat hos polisen, säger Torkel Persson på F & K Sport.

Uppdaterad
Publicerad

Det hänger en skylt vid kassaapparaten hos F & K Sport i centrala Nacka: ”Vi litar på Gud – alla andra betalar kontant.”

Det är en av Stockholmsområdets populäraste vapenaffärer och en av butikerna där den 43-årige jägaren, som SvD berättat om, brukade handla. Personalen reagerade aldrig på 43-åringens omfattande inköp, eftersom han hade ett giltigt vapenhandlartillstånd.

– Han var entusiastisk och visste vad han pratade om. Det märktes att han kunde sina saker, säger butikens ägare Torkel Persson.

SvD:s granskning visar att 43-åringen hann köpa 79 pistoler och ett gevär från F & K Sport innan han greps.

På två år handlade han för 1,4 miljoner kronor i 15 olika vapenbutiker. Minst sex av pistolerna och gevären såldes vidare till kriminella, visar SvD:s granskning. Idag saknas 289 av skjutvapnen. Betalningen skedde nästan alltid kontant.

43-åringen hade laglig rätt att handla med vapen. Men polisutredningen visar att flera butiker lät honom köpa in fler vapen än hans tillstånd medgav.

Här är ett exempel. Enligt tillståndet fick 43-åringen bara ha en pistol i lager åt gången. När han handlade hos Ammo Center i Ullared köpte han vid ett tillfälle sex pistoler.

EU:s planer på striktare vapenlagar får många vapenhandlare och sportskyttar att se rött.
EU:s planer på striktare vapenlagar får många vapenhandlare och sportskyttar att se rött. Foto: Tomas Oneborg

Det var ett misstag, uppger Ammo Center när SvD kontaktar butiken:

– Polismyndigheten har tittat på den affären och ansåg att vi borde vara mer noggranna. Sedan avskrevs ärendet, säger butikens ägare P O Andersson.

Annons

Ytterligare ett exempel. När butiken Sportec i Åkarp upptäckte att 43-åringen beställt för många pistoler erbjöd sig butiken att dela upp beställningen i olika paket.

– Sådant förekommer sällan. Men ibland beställer kunderna mer än deras tillstånd omfattar. Då säger vi att det här kan vi inte leverera. De får antingen komma in med en mindre order eller så skickar vi ut några av paketen när de har sålt undan de första vapnen, säger Sportecs vd Per-Åke Andersson.

Kan du som vapenhandlare gå med på att göra så?

– Det är den som förvarar vapnen som begår felet om han förvarar fler vapen än han har tillstånd till. Inte den som levererar, säger Per-Åke Andersson.

Vapenköpen hos Sportec fullföljdes aldrig, eftersom 43-åringen inte betalade den första fakturan. Men exemplen ger en fingervisning om hur mannen kunde köpa 317 vapen utan att någon reagerade.

Foto: SvD
Annons

Vapenbutikerna som 43-åringen handlade i har också kritiserats av polisen för att de inte reagerar när någon börjar köpa licensfria vapentillbehör i stora mängder.

SvD har tidigare berättat om Skånenätverket, som smugglade in hundratals pistoler och automatvapen. Ligan köpte så mycket reservdelar av F & K Sport att det, enligt polisen, skulle täcka reservdelsbehovet för Försvarsmaktens, Tullverkets och Kustbevakningens alla pistoler i tjänstebruk i fem år.

– Hur kan man handla så mycket vapendelar i en svensk affär utan att någon ställer frågor? säger kriminalinspektör Birgitta Byström som utredde vapenaffärerna.

Torkel Persson på F & K Sport slår ifrån sig kritiken:

– Det där är en överdrift. De köpte mycket reservdelar, men inte så mycket som det låter där.

SvD har testat att beställa magasin från F & K Sport och Ammo Center via en anonym e-postadress. I båda fallen beställde vi ett tiotal magasin av de allra största modellerna till Glockpistoler och bad att få betala med kontanter. Magasin får säljas licensfritt, men köps knappast av någon som inte har ett vapen. Båda butikerna erbjöd sig att ta hem magasinen och accepterade kontant betalning utan att undersöka vilka vi var.

Annons
F & K Sport ligger i Handelsbankens gamla Nackakontor. Vapnen förvaras i det som en gång var bankvalvet.
F & K Sport ligger i Handelsbankens gamla Nackakontor. Vapnen förvaras i det som en gång var bankvalvet. Foto: Tomas Oneborg

Butikerna gör inget olagligt. Och ingen av de vapenbutiker SvD talat med anser att 43-åringens omfattande vapenhandel beror på att de själva slarvat med reglerna. Hos F & K Sport menar man att det var polisens kontrollsystem som brast.

– Polisen hade kunnat avslöja 43-åringen på en gång om de bara hade bett att få titta i hans vapenböcker, säger Torkel Persson.

Kriminalinspektören Christer Granberg, som utredde 43-åringens vapenhandel, anser att det är svårt att granska vapenhandlare eftersom det inte finns några centrala register över vapeninnehav.

Allt som finns är den handskrivna vapenboken, där varje vapenhandlare registrerar sina egna affärer.

P O Andersson på Ammo Center skulle välkomna ett centraliserat digitalt register, som polisen efterfrågar. Men han tror inte att det hade stoppat 43-åringen.

– Kärnan i det här är ju att han under lång tid har haft tillstånd att handla med vapen utan att polisen verkar ha gjort någon inspektion av hans faktiska verksamhet. Att tillsynen har varit så dålig är konstigt, säger han.

Fotnot: SvD slutförde aldrig beställningarna från de svenska jakt- och skyttebutikerna.

EU:s planer på striktare vapenlagar får många vapenhandlare och sportskyttar att se rött.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 3
Foto: SvDBild 2 av 3

F & K Sport ligger i Handelsbankens gamla Nackakontor. Vapnen förvaras i det som en gång var bankvalvet.

Foto: Tomas OneborgBild 3 av 3