Annons

Ikonisk Bondbil säljs – Musk köpte ”ubåten”

Elon Musk köpte den specialbyggda Lotusen till vänster, nu säljs favoritmodellen till höger.
Elon Musk köpte den specialbyggda Lotusen till vänster, nu säljs favoritmodellen till höger. Foto: AP & Anthony Behar/Sipa USA)

James Bonds filmbil Aston Martin DB5 går till auktion. Billeverantörens filmmedverkan blev en framgångsrik produktplacering. Bilar som Lotus, Jaguar och Chevrolet blev nästan lika viktiga som Bonds älskarinnor.

Under strecket
Publicerad

1 / 12

James Bonds specialutrustade Aston Martin DB5 auktioneras ut i USA av RM Sotheby's. Exemplaret är en 1965 Aston Martin DB5 med tillägget "Bond Car". Bilen som är till salu har inte använts i filmerna, men är en av ett fåtal DB5:or och utrustad identiskt med filmbilarna.

Bonds bilar löper som en röd tråd genom agentfilmernas historia. Här några av de Bondbilar som slog filmvärlden med häpnad.

Annons
Annons

Lotus Esprit S1-karossen i Älskade spion.

Foto: AP Bild 1 av 1

2 / 12

Lotus Esprit S1-karossen i Älskade spion.
Lotus Esprit S1-karossen i Älskade spion. Foto: AP

Älskade spion

I filmen Älskade spion, The Spy Who Loved Me (1977) förekom i undervattensscenerna en Lotus Esprit S1, eller snarare en specialbyggd ubåt med namnet Wet Nellie – med en kaross som liknande racerbilens. Filmbilen var bland annat utrustad med luftvärn för att skjuta ned flygplan och andra flygande farkoster.

Bilen köptes av mångmiljardären Elon Musk 2013. Nyligen meddelade teknikentreprenören att Tesla har designat en undervattensbil som är inspirerad av James Bond-filmen.

Annons
Annons

Sean Connory poserar framför en Aston Martin DB5.

Foto: AP Bild 1 av 1

3 / 12

Sean Connory poserar framför en Aston Martin DB5.
Sean Connory poserar framför en Aston Martin DB5. Foto: AP

Goldfinger

I Goldfinger (1964) användes en DB5-modell med de berömda skjutmynningarna bredvid registreringsskylten. Den senare är roterbar och visar antingen ovanstående bilnummer BMT 216A eller LU 6789, alternativt 4711-EA-62, enligt Wikipedia.

– Ingen annan bil i historien har spelat en större ledarroll i film eller i popkultur än Aston Martin DB5, säger Barney Ruprecht som är specialist på bilar på RM Sotheby’s som håller i auktionen, till Teknikens Värld.

Annons
Annons

Chevrolet Corvette.

Foto: AP Bild 1 av 1

4 / 12

Chevrolet Corvette.
Chevrolet Corvette. Foto: AP

Levande måltavla

I filmen Levande måltavla, A View to a Kill (1985), förekom en Chevrolet Corvette. På bilden ses en sådan på en utställning 1967 i Frankfurt, Tyskland.

Annons
Annons

Jaguar XKR.

Foto: Ken McKay/AP Bild 1 av 1

5 / 12

Jaguar XKR.
Jaguar XKR. Foto: Ken McKay/AP

Die Another day

Jaguar XKR, i detta fall en XK8-modell förekom bland annat i filmen Die Another day (2002). Den kördes bland annat av filmskurken, den nordkoreanska agenten och terroristen Zao.

Annons
Annons

Lotus Esprit Turbo.

Foto: AP Bild 1 av 1

6 / 12

Lotus Esprit Turbo.
Lotus Esprit Turbo. Foto: AP

Ur dödlig synvinkel

Roger Moore körde i filmen For Your Eyes Only (1981) en Lotus Esprit Turbo. I en berömd filmsekvens jagas Bond och hans kvinnliga bekantskap, agenten Melina Havelock, av skurkar i Peugeot 504s-bilar. I den scenen kör James Bond en Citroën 2CV .Jakten går över vägar, genom en olivgård och genom en stad. Bond visar sin talang som förare och manövrerar bort förföljarna.

Annons
Annons

Jaguar Xj12. Bild från bilmässa 1972.

Foto: Johnson/Evening News/REX/TT Bild 1 av 1

7 / 12

Jaguar Xj12. Bild från bilmässa 1972.
Jaguar Xj12. Bild från bilmässa 1972. Foto: Johnson/Evening News/REX/TT

Quantum of Solace

Denna Bond-film, vars titel fritt kan översättas till ”en gnutta tröst”, hade premiär 2008. I den syns bland annat en Jaguar XJ12 Series II. Bilen kördes bland annat av filmskurken Mr White, som ledde och var verksam i organisationer som Quantum och Spectre.

Annons
Annons

Scen ur filmen Thunderball (1965).

Foto: AP Bild 1 av 1

8 / 12

Scen ur  filmen Thunderball (1965).
Scen ur filmen Thunderball (1965). Foto: AP

Auktion sker den 15 augusti

I säljannonsen beskrivs DB5-bilen som nu auktioneras ut som ”Den mest berömda bilen i världen”. Den köptes av filmbolaget Eon Productions till Bond-filmen Thunderball.

Modellen fanns mellan 1963 och 1965 och har en topphastighet på 230 kilometer i timmen. Den aktuella bilen har haft tre ägare, inklusive bilsamlaren Lord Bamford. Utöver själva bilen får dess nya ägare tillgång till bilritningar och annan dokumentation.

Sedan 2018 pågår nytillverkning av DB5-modellen i 25 exemplar av Aston Martin i samarbete med Eon Productions, med de första beräknade leveranserna nästa år, enligt Forbes. Prislappen för kopiorna är satta till 3,5 miljoner dollar.

Den som inte nöjer sig med mindre än ett original bör befinna sig på plats den 15–17 augusti i Monterrey i Kalifornien, då auktionen är planerad. Det beräknade värdet på bilen beräknas ligga på mellan fyra och sex miljoner dollar – motsvarande mellan 37,8 miljoner kronor och 56,8 miljoner kronor – enligt RM Sotheby's.

Thunderball

James Bonds specialutrustade Aston Martin DB5 blev nästintill ikonisk efter agentfilmerna. Den är bestyckad med dolda kulsprutor och maskingevär, rök-, vatten- och oljekanoner samt en katapultstol.

Sedan 2018 pågår nytillverkning av DB5-modellen i 25 exemplar.

Bilen är ett av många tidiga exempel på produktplacering – i James Bonds anda. Detta efter att författaren till Bond-böckerna, Ian Fleming, hade beskrivit en DB Mark III-bil i Bond-novellerna. Inledningsvis var Aston Martin tveksamt till att delta med bilen, men till slut bestämde man sig för att delta med en DB5-prototyp och ett antal stuntbilar.

Enligt fansajten James Bond Wiki gjorde bilen filmdebut 1964 och kom att framträda i filmer som Thunderball, Golden Eye, Tomorrow Never Dies, Casino Royale, Skyfall och Spectre. Den har även synts i flera kända videospel.

Annons
Annons

Aston Martin V8 Vantage Volante.

Foto: Nils Jorgensen/AP Bild 1 av 1

9 / 12

Aston Martin V8 Vantage Volante.
Aston Martin V8 Vantage Volante. Foto: Nils Jorgensen/AP

Iskallt uppdrag

I Iskallt uppdrag, The Living Daylights (1987), kör James Bond en Aston Martin V8 Vantage Volante. Den bil som används i en av filmens öppningssekvenser lånades ut av Aston Martin Lagondas styrelseordförande, Victor Gauntlett, enligt Wikipedia.

Annons
Annons

Sean Connory vid sin Toyota 2000GT.

Foto: AP Bild 1 av 1

10 / 12

Sean Connory vid sin Toyota 2000GT.
Sean Connory vid sin Toyota 2000GT. Foto: AP

Man lever bara två gånger

I filmen Man lever bara två gånger, You Only Live Twice (1967), som till stora delar filmades i Japan, körde James Bond en Toyota 2000GT. Körde bilen gjorde också hans älskarinnna i filmen, ninjaagenten Aki innan hon avlider i en klassisk scen efter att den säng de delar utsattes för en giftattack avsedd för Bond, och hon ersätts av en kollega.

Annons
Annons

BMW Z8.

Foto: Captain Mark Powell/AP Bild 1 av 1

11 / 12

BMW Z8.
BMW Z8. Foto: Captain Mark Powell/AP

Världen räcker inte till

I filmen Världen räcker inte till, The World is not Enough (1999), körde James Bond en BMW Z8. Bilen kördes av Bond ända tills en helikopter klöv den i två delar med en sågklinga.

Annons
Annons

James Bonds filmbil Aston Martin DB5 är till salu via auktionshuset RM Sotheby’s.

Foto: RM Sotheby’s Bild 1 av 1

12 / 12

James Bonds filmbil Aston Martin DB5 är till salu via auktionshuset RM Sotheby’s.
James Bonds filmbil Aston Martin DB5 är till salu via auktionshuset RM Sotheby’s. Foto: RM Sotheby’s
Efter reklamen visas:
James Bonds klassiska bondbil säljs
Annons
Annons
Annons
Annons