Annons

”Jämfört med franska tåg är SJ punktliga”

Delar av familjen Nestor i Pescara, Italien.
Delar av familjen Nestor i Pescara, Italien. Foto: Privat.

Sommaren 2019 – tågindustrin jublar och rekordmånga familjer gör verklighet av sina luffardrömmar. Här är läsarnas egna berättelser om semesterlivet längs rälsen.

Under strecket
Publicerad

1 / 5

I klimatdebattens spår har tågresandet till Europa fått ett rejält uppsving. Det märker inte minst Helena Strand vid Alingsås resebutik.

– Det är en otrolig skillnad, försäljningen har femdubblats jämfört med förra året, säger hon.

Även bland SvD:s läsare har intresset för reseformen smittat av sig. När vi tidigare i vår efterlyste personer som ville berätta om sommarens tågsemester i tidningen blev gensvaret enormt. Här får ni följa några av familjerna på äventyrens med- och motgångar.

Annons
Annons

Familjen Nestor.

Foto: PrivatBild 1 av 1

2 / 5

Familjen Nestor.
Familjen Nestor. Foto: Privat

Såpbubblor lindrar spring i benen

På en olivgård i Pescara i Italien har familjen Nestor pausat tågresandet för två veckors volontärarbete.

”Tåget var en del av äventyret” skriver familjens pappa Mikael Nestor.

Resan började med ersättningsbuss från Örebro till Mjölby, därefter med tåg genom Malmö, Hamburg, München och Bologna. I München soffsurfade de, alltså sov hemma hos andra medlemmar i nätverket Couchsurfing.

Barnen Melker och Majken är snart fyra och ett år gamla. Enligt Mikael är det inga problem att resa med små barn, det kräver bara lite extra planering – ibland är det exempelvis svårt att få dem att somna på spännande tåg, skriver han.

”Ett tips är långa tågbyten så barnen får springa av sig. Såpbubblor är bra för det!”

Annons
Annons

Sofia Wärngård Lang med familjen på stationen i Livorno, Italien. På bilden: Tove, Sofia, Doris, Hedvig, Lilith, Joel, Sigrid och Turid -

Foto: PrivatBild 1 av 1

3 / 5

Sofia Wärngård Lang med familjen på stationen i Livorno, Italien. På bilden: Tove, Sofia, Doris, Hedvig, Lilith, Joel, Sigrid och Turid -
Sofia Wärngård Lang med familjen på stationen i Livorno, Italien. På bilden: Tove, Sofia, Doris, Hedvig, Lilith, Joel, Sigrid och Turid - Foto: Privat

Tipset: Nudlar och vattenkokare

Från Italiens öst- till västkust – och sedan rätt ut i vattnet till den franska ön Korsika. Där hittar man familjen Wärngård Lang på tågsemesterns slutdestination. De är tre vuxna, tre tonåringar och två tioåringar som åkt på sitt första tågäventyr ihop.

Den största utmaningen var det supertighta bytet familjen hade i München på bara fem minuter, berättar Sofia Wärngård Lang via mejl.

”När man reser många kan det bli dyrt och stressigt med mat under resdagar. Vi har varit mycket nöjda med våra medtagna nudlar och Varma Koppen-soppor och en lite vattenkokare som möjliggjort enkel matlagning på tåget,”

Ett annat tips är att köra på hela vägen i ett sträck, i stället för att pausa.

”Det blev bara 2,5 resdagar inklusive båt till Korsika från Italien. Det passade oss fint.”

Annons
Annons

Matilda och Ester Greek Selin på sin allra första tågsemester.

Foto: PrivatBild 1 av 1

4 / 5

Matilda och Ester Greek Selin på sin allra första tågsemester.
Matilda och Ester Greek Selin på sin allra första tågsemester. Foto: Privat

”Jämfört med franska tåg är SJ punktligheten själv”

”Just nu sitter vi på tåget mellan Barcelona och Köln, som också blir vår sista hållplats innan vi åker hem till Sverige igen. För tillfället står tåget i Paris och har tekniska problem. Tyvärr något som verkar vanligt i Frankrike. Jämfört med våra upplevelser av franska tåg så är SJ punktligheten själv”, berättar 22-åriga Ester Greek Selin.

Hon är ute och reser tillsammans med sin fru Matilda Greek Selin. Resan utgick från Malmö och tog sedan paret till bland annat Lyon, Amsterdam, Köln och favoritplatsen hittills – Barcelona.

”Alla var så trevliga där! Men det mest oväntade hände också i Barcelona. Mitt i natten såg vi något stort på golvet som kröp omkring. Matilda trodde det var en mus och tände en lampa. Det visade sig vara en enorm kackerlacka”, berättar Ester.

Deras främsta tips är att packa lätt, eftersom man gärna köper på sig lite souvenirer på vägen, och att förbereda resan noga innan avfärd.

”Man kan tyvärr inte vara så spontan som vi trodde”.

Annons
Annons

Pappa Olof Johansson och sonen Johan Johansson Bengtsson i ett gråtrist Nordtyskland.

Foto: PrivatBild 1 av 1

5 / 5

Pappa Olof Johansson och sonen Johan Johansson Bengtsson i ett gråtrist Nordtyskland.
Pappa Olof Johansson och sonen Johan Johansson Bengtsson i ett gråtrist Nordtyskland. Foto: Privat

Pappa och son från Luleå till Paris

På ett annat tåg i en annan del av Europa sitter Olof Johansson tillsammans med 14-åriga sonen Johan Johansson Bengtsson i ett gråtrist Nordtyskland. Det är deras första pappa-son semester ihop – en resa som ska ta dem hela vägen från Luleå till Milano via bland annat Bryssel, Paris, Pontorson i västra Frankrike och Zürich.

”Den längsta etappen på vår luff var utresan: Luleå via Köpenhamn till Vejle som tog 24 timmar. Skönt med första klass och platsreservation”, skriver Olof.

Han berättar att de hade stor beslutsångest när de skulle packa, men beslutade till sist att bara ta med en ryggsäck med kläder, plus en mindre för utflykter.

”Smidigt på tågen och i trappor, men kan förstås bli lite svettigt på ryggen i stället. Även om kort är bra så glöm inte att ha lite kontanter ändå, exempelvis när lokalbussen inte tar kort.”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons