Annons

Patricia Hedelius:Jämfört med Rollén spelar Östling i blåbärsligan

Mycket klokare om det begåtts ett insiderbrott eller inte blir man inte efter att rättegången mot Ola Rollén, Hexagons vd, går in i sin andra vecka. Men att Ola Rollén har tagit sig stora friheter står klart. Därmed väcks frågan om styrelsen och stora aktieägare kan fortsätta backa upp honom även om han frikänns.

Under strecket
Publicerad

Ola Rollén.

Foto: Tomas Oneborg

Ola Rollén.

Foto: Tomas Oneborg
Ola Rollén.
Ola Rollén. Foto: Tomas Oneborg

Den pågående insiderrättegången i Oslo tingsrätt ökar frågetecknen om Ola Rolléns syn på sitt jobb som vd för Hexagon. Notan för sammanblandningen av hans arbetsuppgifter och privata intressen får Hexagons aktieägare plocka upp.

Under första rättegångsveckan rapporteras att Ola Rollén och hans ombud i sista sekund lyckats dölja ägarlistan över Hexagons privata bolag Greenbridge. Dagens Industri har i och för sig tidigare avslöjat att ytterligare två personer anställda på Hexagon finns som ägare utöver Ola Rollén. Men finns det fler nyckelpersoner med anställning och lön från Hexagon som satsat pengar i Ola Rolléns bolag? Då Ola Rollén sedan tidigare har ett annat bolag som heter just Greenbridge, men i Brasilien, och som han startade 2012 med två Hexagon kollegor, så kanske man ska vända på frågan. Vilka chefer på Hexagon gör inte affärer med sin vd?

Annons
Annons

Dagens Industri kunde vidare rapportera från måndagens rättegångsdag att Hexagon fick betala sociala avgifter för den vd som Ola Rollén personligen lät anställa till sitt privata investeringsbolag Greenbridge hösten 2015. En dryg miljon kronor, som uppstod från det att vd:n började arbeta fram till att Greenbridge faktiskt bildats, drogs sedan från Ola Rolléns lön. ”Hans” vd fick också en mejladress på Hexagon och placerades även i samma hus som Hexagons huvudkontor i London.

I jämförelse med Ola Rollén så framstår Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling med sitt Maltabolag spela i skatteplanerarnas blåbärsliga.

Det är inte första gången som Ola Rollén använder Hexagon för sina privata intressen. I den privata skattetvist som Ola Rollén nyligen förlorade så använde han sig till exempel av Hexagons skattechef i sitt försvar. I september kom domen som slog fast att Ola Rollén skattefuskat. Skatteverket hade upptäckt att han inte betalt ett enda öre i skatt på en stor del av den lön som kom från ett av Hexagons bolag i Hong Kong.

Avancerad skatteplanering verkar ligga för Ola Rollén. SvD avslöjade i fjol ett annat av Ola Rolléns skatteupplägg med brevlådeföretag för att undgå skatt via Cypern. Det handlade bland annat om inhyrda frontfigurer från en lokal skatterådgivare. I jämförelse med Ola Rollén så framstår Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling med sitt Maltabolag spela i skatteplanerarnas blåbärsliga.

Det är inte som vd för Hexagon han nu står åtalad för insiderbrott utan för sina privata aktieaffärer på Oslobörsen, men det är Hexagon som tar smällen om han fälls. Frias han så borde de större oberoende aktieägarna, Första AP-fonden, Swedbanks fondbolag Robur och pensionsjätten AMF kräva full transparens av hans sidoverksamheter.

Det vill säga om det ens är möjligt för sådana institutioner, som förvaltar statliga och fackliga pensioner liksom småkunders besparingar, att fortsätta ha pengar placerade i Hexagon så länge vd:n upplevs som en skicklig skatteakrobat som ständigt ser ut att sätta sina privata intressen framför sina aktieägares.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons