Annons

Chocken: Folket säger nej till Colombias fredsavtal

Båda sidor lovar, trots folkomröstningens nej till avtalet som skulle ge en efterlängtad fred i Colombia, att fortsätta samtalen. Och presidenten har möjlighet att gå vidare med processen.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Tre av många chockade colombianer som hoppades på fred.

Foto: Ariana Cubillos/APBild 1 av 1

Tre av många chockade colombianer som hoppades på fred.

Foto: Ariana Cubillos/APBild 1 av 1
Tre av många chockade colombianer som hoppades på fred.
Tre av många chockade colombianer som hoppades på fred. Foto: Ariana Cubillos/AP

Opinionsundersökningarna inför omröstningen pekade på en bekväm ledning för ja-sidan. Efter den pampiga ceremonin förra veckan där fredsavtalet – efter fyra år av förhandlingar – slutligen kunde skrivas under inför en rad utländska dignitärer trodde många att resultatet var spikat.

I stället blev söndagens folkomröstning en nagelbitare. Anhängare till fredsavtalet brast ut i gråt när det stod klart att nej-sidan vunnit.

– Jag är verkligen överraskad. Det här är sorgligt för landet, säger colombianen Rodrigo José Galindo, till TT.

Valdeltagandet var lågt, 37 procent, och nej-sidan vann med knapp marginal: 50,21 procent, mot 49,78 procent.

En "chock", säger Jorge A Restrepo vid det colombianska forskningsinstitutet Cerac och beskriver att eufori rått bland anhängarna sedan undertecknandet av avtalet.

Annons
Annons

– Men nu måste man säga att halva befolkningen är lättad över att det här avtalet – som var ganska skonsamt mot Farc – inte blir av, säger han.

Kampanjandet mot avtalet har letts av den förre, konservative, presidenten Álvaro Uribe. Han förde ett hårdfört krig mot gerillan under sin tid vid makten. Ett huvudbudskap har varit att Farc-soldater kommer för lindrigt undan, genom den breda amnestin som utlovats för lindriga brott.

Nejsidan har vänt sig emot att marxistiska Farc efter att ha avväpnats skulle välkomnas in i det politiska systemet.

Colombias president Juan Manuel Santos erkände sig besegrad i ett tv-sänt tal.

– Men jag kommer inte att ge upp och jag kommer att fortsätta att sträva efter fred till min mandatperiods sista dag, sade Santos enligt AFP.

Även Farcgerillans ledare Timoleón Jiménez säger sig vara villig till fortsatt dialog.

Det signaleras om nya samtal i Havanna, dit även representanter för nejsidan ska bjudas in. Det är osannolikt att de kan få igenom några större förändringar av avtalet, tror sociologen och mångåriga Colombiakännaren Anders Rudqvist.

Men ett inte omöjligt scenario är att Santos, efter någon form av eftergift åt nejsidan, ändå aktiverar avtalet.

– Han har i alla fall den auktoriteten politiskt och juridiskt att kunna göra det, säger Rudqvist.

Han tror inte att det finns någon omedelbar risk att kriget blossar upp igen.

– Farc har kontroll över sitt folk, och de har inget intresse av att ta upp vapnen igen. Det som händer är att den här processen nu fryses.

Utrikesminister Margot Wallström (S), som var på plats när fredsavtalet skrevs under, hoppas att processen tas upp igen.

"I mina samtal, bland annat med kvinnor som drabbats av konflikten, var det tydligt att den enda vägen framåt är fred och försoning", skriver Wallström i en kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons