Annons

Jämställdhetsministern: ”Jag hade hans händer överallt”

Ministrar, artister och akademiker. Några av Sveriges mest kända kvinnliga profiler berättar i exklusiva intervjuer med SvD om deras erfarenheter av sexuella övergrepp och vad #metoo-uppropet har betytt för dem.

– Jag önskar ingen den erfarenheten jag har, säger Elaine Eksvärd.

Under strecket
Publicerad

Anna Ekström, Åsa Regnér och Stina Wollter är bara några av alla kvinnor som blivit utsatta för sexuella övergrepp.

Foto: TT Bild 1 av 2
Foto: Adam Ihse/TT Bild 2 av 2

1 / 7

Anna Ekström, Åsa Regnér och Stina Wollter är bara några av alla kvinnor som blivit utsatta för sexuella övergrepp.
Anna Ekström, Åsa Regnér och Stina Wollter är bara några av alla kvinnor som blivit utsatta för sexuella övergrepp. Foto: TT

Anna Ekström: ”Jag fylldes av skam och gick in på mitt rum och grät”

Foto: Adam Ihse/TT

Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister:

– Det var en händelse när jag var 26 år gammal. Jag stod på en alldeles vanlig arbetsplats i ett kontor och diskuterade med en man. Plötsligt utan förvarning så drog han med sin hand ner över min rygg och över stjärten och ner på benen. Det var otroligt obehagligt och otäckt för mig.

– Det som gör att den situationen har fastnat i mitt minne är att den fyllde mig med en sådan skam. I stället för att bli arg så fylldes jag av skam och gick in på mitt rum, stängde dörren och grät. Och jag berättade inte för någon, inte för min kille, inte för chefen och inte för någon kompis. I flera år undvek jag mannen och slog ner blicken då jag mötte honom då jag skämdes inför honom.

– När jag läser inläggen så blir jag inte arg, utan ledsen. Jag blir så förtvivlad över att det här är något som vi kvinnor har burit inom oss och som uppenbarligen kommer som en överraskning för många män. Jag hade inte kunnat föreställa mig att männen inte var medvetna om detta.

– Jag tycker att det är dags att vi kvinnor slutar skämmas. Vi ska bli förbannade. Det är män som utsätter kvinnor för kränkningar som ska skämmas, inte vi kvinnor som blir kränkta. Det är det som är det viktigaste för mig #medtoo-kampanjen. Jag hoppas att vi om några år kommer att titta tillbaka på det här och säga att ”tänk att den här #metoo-kampanjen och kvinnors och mäns hårda arbete för ökad jämställdhet medförde att vi slutade normalisera sexuella kränkingar”.

Annons
Annons
Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1

2 / 7

Maxida Märak – Artist och aktivist: ”Människor vill inte prata med mig då de tagit gärningsmannens sida”

Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Uppropet är inte en dag försent. Det är klart att det är jävligt obehagligt och sorgligt, jag blir förbannad bara jag tänker på det. Jag tror att det här kommer att dra ut trollen i solljuset, det är dags för gärningsmännen att skämmas. Det kommer att göra verklig skillnad.

– Kanske borde vi till och med ta det steget längre. Att mer aktivt stötta varandra, speciellt de som utsätts för övergrepp i detta nu. Jag blev själv utsatt för övergrepp i min hemby och då var det liksom ingen som ställde sig bakom mig. Jag tror att det är olika i mindre samhällen, alla känner alla. Jag känner många kvinnor som blivit utsatta för saker i byarna runt om min, de har ingen chans att komma undan. Det finns väll en anledning till att folk flyttar därifrån. För mig berodde flytten till Stockholm inte bara på det som hände mig, men kanske delvis.

– Även om det nu var mer än tio år sedan det hände så påverkar det mig fortfarande. Det finns människor som inte vill prata med mig då de tagit gärningsmannens sida. Män som begår övergrepp kommer inte bara undan juridiska konsekvenser, de kommer även undan socialt. Män som är ökända för att förgripa sig på kvinnor behåller både jobb och familj, jag blir arg bara jag tänker på det. Attityderna måste ändras. Sen tycker jag även att straffen måste skärpas så att män ser att man inte kan komma undan med vad som helst. Man får visa för folk på skolnivå så att de börjar respektera varandra.

Annons
Annons

Stina Wollter, programledare, konstnär och författare

Foto: Fredrik Persson/TT Bild 1 av 1

3 / 7

Stina Wollter: ”I detta nu vill en man att jag ska skicka nakenbilder”

Stina Wollter, programledare, konstnär och författare
Stina Wollter, programledare, konstnär och författare Foto: Fredrik Persson/TT

Stina Wollter, programledare, konstnär och författare:

– Uppropet är skrämmande i sin bevisföring. Det här är saker som har ropats och skrikits så länge så det är nästan absurt att det behövs. Att man 2017 inte ska kunna bete sig bättre mot varandra. Om det här hade handlat om en pandemi hade man agerat annorlunda i samhället. Men det är ju som en pandemi, med enorma skador dessutom. Det verkar råda ett slags undantagstillstånd för alla män runt det här. I detta nu får jag ett meddelande av en man som vill att jag ska skicka nakenbilder, det är nästan infantilt hur män beter sig. Förväntar vi oss inte mer av denna grupp?

– Jag blev våldtagen av mitt ex efter att vi gjort slut. Ingen hade kunnat tro det om honom, han såg ut som en ängel. Men det var inte bara han, det här är bortom den individuella. Folk vaknar inte upp en dag som våldtäktsmän, det här en kultur man fostras in i redan som barn. Kvinnor lär sig att vara tysta, behaga och inte skapa dålig stämning och män får lära sig att de liksom är oantastliga när de gör saker mot kvinnor. När min dotter gick i sjuan blev hon kallad för hora av flera killar i klassen. Jag anmälde det och vet du vad som hände? Den manliga klassföreståndaren samlade alla tjejer i klassen och berättade att de inte skulle ta åt sig så mycket.

– Uppropet ruskar om i trädkronan, men vi behöver göra mycket mer, vi måste gräva upp hela rotsystemet. Jag hoppas att det blir en revolution nu men jag är redan så trött. De här berättelserna har burits av generationer, det är inte bara ord det är en kollektiv erfarenhetsbank. En rädsla som vi bär i våra kroppar varje dag.

Annons
Annons
Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1

4 / 7

Elaine Eksvärd: ”Jag blev sexuellt utnyttjad som barn”

Foto: Jessica Gow/TT

Elaine Eksvärd, retoriker:

– Så skönt att folk äntligen bryter tystnaden. Nu flyttas skammen över på de som ska bära den – förövarna. Det är många som viftat bort frågan tidigare som "överdriven statistik" men nu går det inte att blunda längre, nu är det uppenbart hur utbrett problemet är. Det är ingen trend, det är en ny era. Nu ser även de mest cyniska sexister att deras varumärke förstörs om de beter sig på det här sättet. Kanske förstår de att det inte är kommersiellt gångbart med sexism på arbetsplatser.

– Jag tror att män kommer att trippa på tå nu ett tag och det är väll på tiden. De måste ha civilkuraget att säga ifrån när de hör sexistiska kommentarer på arbetsplatser till exempel. Det är ju mycket lättare att säga ifrån när man inte själv är offret. De som är tysta och ser på är också en del i det.

– Jag blev sexuellt utnyttjad som barn och då var det ingen som tog mitt parti. Det var först senare när jag började berätta om det som jag fick stöd, för att folk ville rädda sina ansikten. Jag önskar ingen den erfarenheten. Man brukar säga att det krävs en by för uppfostra ett barnen det krävs också ett hel by för att sexuellt utnyttja ett barn. Om de här människorna stod upp för barnet skulle man kunna sätta stopp för övergreppen. Vi måste ta död på den här tystnadskulturen så att den inte når framtida generationer. Vår generation kanske är förlorad redan, helt marinerad i sexism. Men de som är barn nu, de är framtiden. Vi sätter stopp för det här nu så att det inte kan leva vidare sen.

Annons
Annons

Natural Cycles grundare Elina Berglund Scherwitzl och Raoul Scherwitzl.

Foto: Pi Frisk Bild 1 av 1

5 / 7

Elina Berglund Scherwitzl: ”Jag tänker på min dotter”

Natural Cycles grundare Elina Berglund Scherwitzl och Raoul Scherwitzl.
Natural Cycles grundare Elina Berglund Scherwitzl och Raoul Scherwitzl. Foto: Pi Frisk

Elina Berglund Scherwitzl, partikelfysiker, grundare Natural Cykels:

– Det är på tiden att vi pratar om det här. I en tid när man kan bli vald som USA:s president trots att man skryter om att ha begått sexuella övergrepp så värmer det att se att det finns en motreaktion.

– I stället för att skämmas i tysthet så står man upp för varandra. Vi tar den diskussionen nu så kommer det kanske slippa hända våra barn. Jag tänker mycket på min dotter när man pratar om det här. Jag kommer att prata med henne om de här frågorna när hon blir äldre men jag hoppas verkligen att hela samhället gör det. Så att de killar hon kanske en dag träffar respekterar henne och att hon och hennes vänner att om något händer dem så är det inte deras fel.

– När jag var 18 och backpackade var jag med om att en kille på vandrarhemmet försökte våldta mig. I stället för att berätta för mina väninnor så gick jag runt och skämdes och önskade att jag inte skulle stöta ihop med honom. Den här skammen runt sexuella övergrepp är vanlig och jag tror att mina erfarenheter delas med många.

Annons
Annons
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

6 / 7

Ebba Witt-Brattström: ”Jag blev brutalt våldtagen”

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Ebba Witt-Brattström, författare, feminist och professor:

– Jag känner en enorm glädje över att det äntligen sker, Bastiljen stormas! Jag blev feminist som 18-åring, nu är jag 64 och jag har aldrig tidigare sett något hända som kan göra så stor skillnad. Det som kommer fram nu överraskar ju inte ett dugg men jag är glad över att vårt lidande åskådliggörs så brett. Nu kommer kvinnor att sluta vara tysta offer och i stället kunna gå vidare. Miljontals kvinnor kommer att ta tillbaka kontrollen över sina liv och må så mycket bättre! En viktig effekt är att det kommer att påverka det här slags män. Maktmännen som bekräftar sina egon genom att trycka ner kvinnor kommer kanske inte att ändra sin attityd. Men nu inser de att de inte kommer undan, nu hamnar de i rampljuset.

– När jag var 16 blev jag brutalt våldtagen. Kanske var det därför jag så tidigt engagerade mig för feministiska frågor, som en typ av självbevarelsedrift. Jag ville se till att detta aldrig skulle hända nån annan. Men det är fortfarande väldigt jobbigt att höra och läsa om våldtäkter.

– När jag blev äldre blev det absolut bättre att vara kvinna, efter 35 märkte jag att män kunde se på mig som mer som en intellektuell, och inte bara som ett potentiellt tafsobjekt. Förstås retade de sig på mig, en feminist har alltid varit en måltavla för rädda män. Innan internet fanns kunde jag få mycket märkligt i posten, som använda kondomer till exempel. En anonym kollega på universitet kunde skicka porrbilder märkta "Kvinnolitteratur" med internposten. Det är något rörande över den energi dessa kvinnohatare lägger ner. För mig har det alltid varit uppenbart att det inte handlar om sexuell attraktion utan om makt.

Annons
Annons

Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) talade under #metoo- manifestationen på Sergels torg i söndags.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1

7 / 7

Åsa Regnér: ”Jag hade hans händer överallt över mig”

Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) talade under #metoo- manifestationen på Sergels torg i söndags.
Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) talade under #metoo- manifestationen på Sergels torg i söndags. Foto: Claudio Bresciani/TT

Åsa Regnér, barn-, äldre- och jämställdhetsminister:

– Det här är tyvärr en del av kvinnors liv. När jag var ung handledare i EU- frågor hade jag i uppgift att följa en höjdare inom EU till en middag. På vägen dit så kom vi på att vi var lite tidiga och han föreslog att vi skulle ta något att dricka innan middagen. När vi kom in på puben så visade det sig att han inte alls ville tala om EU- politik utan jag hade hans händer överallt över mig. Jag kände tyvärr skam vid det här tillfället. Varför trodde jag att han skulle tycka att det skulle vara intressant att lyssna på min analys av EU-politiken var tyvärr min första tanke.

– Ilskan byggs upp inom en, man glömmer inte händelserna. Det är precis det vi ser i #metoo. Känslor av ilska och förödmjukelse har lagrats och nu har gränsen nåtts. Därför tycker jag att #metoo är så viktig. Jag har berörts av den enorma styrkan. Det är kvinnor som inte annars organiserar sig, det är en ilska över orättvisor, ett krav på mer resultat i jämställdhetsarbetet och det är rättmätigt. Men jag är också glad över responsen och att många män med makt tar det här på allvar. Det är också något att bygga på.

– Jag har ett stort ansvar som Sveriges jämställdhetsminister. Jag kommer bland annat att inrätta en jämställdhetsmyndighet, som kan hjälpa regeringen att se till att vi verkligen når resultat i arbetet för jämställdhet. Min uppfattning är att de här kvinnorna skriker efter mer jämställdhet och tydligare resultat och vi har faktiskt inte kunnat följa upp jämställdhetsarbetet tidigare. Jag ser att #metoo ger ett väldigt starkt stöd för att föra en feministisk politik som leder till jämställdhet.

Annons
Annons
Annons
Annons