Annons

Japan kan dra sig ur valfångstkommission

Japan uppges dra sig ur den Internationella valfångstkommissionen (IWC). Arkivbild.
Japan uppges dra sig ur den Internationella valfångstkommissionen (IWC). Arkivbild. Foto: Kyodo News/AP/TT

Japan drar sig ur Internationella valfångstkommissionen (IWC), uppger nyhetsbyrån Kyodo News och hänvisar till regeringskällor. Men uppgifterna tillbakavisas av landets fiskerimyndighet.

Under strecket
TT
Publicerad

Kyodo News uppger att utträdet planeras till 2019 och kommer att offentliggöras i slutet av året. Japan kommer då upphöra med sin årliga vetenskapliga valjakt i antarktiska oceanen och istället jaga val kommersiellt i japanska vatten.

Men en talesperson för landets fiskerimyndighet säger till the Guardian att inget beslut om att lämna IWC har tagits.

Till nyhetsbyrån AFP säger Yuki Morita vid fiskerimyndigheten att man "överväger alla alternativ", även att lämna avtalet. En källa vid det japanska utrikesdepartementet uppger också att "alla alternativ är på bordet" men att inget formellt beslut har tagits, enligt AFP.

Beskedet att Japan ämnar dra sig ur IWC fördömdes av Australien. Miljöminister Melissa Price säger att landet motsätter sig "alla former av kommersiell och så kallad vetenskaplig valjakt", enligt the Guardian.

Tidigare i år misslyckades Japan med ett försök att kringgå ett globalt förbud mot kommersiell valfångst, då ett japanskt förslag om att tillåta valjakt röstades ner av bland annat USA och EU.

Japan stoppade all kommersiell valjakt på 1980-talet, i linje med IWC:s moratorium (tillfälliga stopp), men har använt ett kryphål i reglerna som tillåter jakt i "vetenskapligt" syfte. Kritiker hävdar att det används som en täckmantel för kommersiell jakt och japanska skepp dödar varje år hundratals valar i antarktiska oceanen. Japan har länge även hävdat att de flesta valarter inte är hotade längre och att det är en del av japansk matkultur att äta val.

IWC startades 1946 för att upprätthålla antalet valar och möjliggöra utvecklingen av valindustrin. 1982 beslutade IWC att all kommersiell valjakt skulle stoppas tillfälligt. Detta förbud har gällt sedan 1986 men vissa av länderna motsätter sig moratoriet, däribland Island och Norge som fortfarande bedriver kommersiell valjakt.

Från början var medparten av IWC-medlemmarna länder som bedrev valjakt, men medlemskapet är öppet. Sverige har varit med i IWC sedan 1979.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons