Annons

Toppchefer på Danske bjuds in till utfrågning

Danmarks näringsminister Rasmus Jarlov, Det Konservative Folkeparti.
Danmarks näringsminister Rasmus Jarlov, Det Konservative Folkeparti. Foto: Nils Meilvang/TT

Medan Danmarks näringsminister kritiserar landets finansinspektion bjuder utskottet för näringsliv, tillväxt och export in Danske Banks ledning till en öppen utfrågning i Folketinget.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad
Efter reklamen visas:
Turerna kring penningtvätten i Danske Bank

Inför en öppen kommitté i Folketinget ställde sig näringsminister Rasmus Jarlov frågandes till varför danska och estniska myndigheter inte reagerat kraftigare på de många varningar som uppstod kring Danske Banks estniska filial.

– Den danska finansinspektionen hade kunnat vara mer kritisk i sin utredning av Danske Bank.

Under sammanträdet sade Jarlov även att storbanken ska ha lämnat felaktig information till den danska finansinspektionen. Om det stämmer skulle det vara tillräckligt för att åtala storbanken, enligt näringsministern som samtidigt lovade att anslå resurser för att gå till botten med den omfattande penningtvättshärvan.

Näringsministerns uttalanden kommer en dryg vecka efter det att storbanken presenterat sin egen rapport angående den massiva penningtvättshärva som uppdagades i fjol. Bankens tidigare vd Thomas Borgen avgick i samband med rapporten.

På tisdagen valde Folketingets utskott för näringsliv, tillväxt och export, efter ett förslag från Enhetslistan, att bjuda in Danske Banks ledning till en öppen utfrågning. Där väntas toppcheferna tvingas förklara bankens agerande i penningtvättshärvan.

Men på grund av dansk lag kan Danske Banks chefer välja att avböja inviten då ingen får tvingas till att delta vid offentliga utfrågningar i Danmark.

Enligt en talesperson på Danske Bank har bolaget ännu inte tagit ett beslut om inbjudan till den öppna utfrågningen i Folketinget.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons