Annons

Järva extra drabbat: ”Inte varit utomlands”

Anette jobbar som husvärd och ska precis sätta upp informationslappar i en av tvättstugorna som ligger intill torget.
Anette jobbar som husvärd och ska precis sätta upp informationslappar i en av tvättstugorna som ligger intill torget. Foto: Lisa Arfwidson

Järvaområdet ligger högt i coronastatistiken. Men imamen Hussein Farah Warsame tror inte att det handlar om bristen på information.
– Vi sitter nu i samma båt, alla i hela Sverige – alla i hela världen, säger han.

Under strecket
Publicerad

Hussein Farah Warsame, tror inte att bristen på information varit större i Järva än någon annanstans.

Foto: Yvonne ÅsellBild 1 av 2

På de röda lapparna står instruktioner om hur man tvättar händerna noga för att undvika cornaviruset.

Foto: Lisa ArfwidsonBild 2 av 2

I måndags kväll larmade den svensksomaliske läkaren Jihan Mohamed i SVT Nyheter att sex av 15 personer som har dött av covid-19 i Stockholm var svensksomalier, samtliga hemmahörande i Järvaområdet, i norra Stockholm, och Järfälla.

Redan förra helgen sökte ovanligt många från Järva sjukhusvård för covid-19, enligt Per Follin, chef för Smittskydd Stockholm. Knappt 14 procent, 130 av 959, av de bekräftat smittade i länet på tisdagskvällen kom från stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta, vilket gör områdena överrepresenterade eftersom bara 4 procent av länets befolkning bor där.

Smittskydd Stockholm undersöker nu hur smittan spred sig i området.

– Vi hittar ingen koppling till något känt fall eller någon utlandsresa, så då rör det sig om en allmän samhällsspridning. Men det sker nu inte bara där utan i hela Stockholm, säger Per Follin.

Enligt Jihan Mohamed uppfattade till en början många svensksomalier inte att coronaviruset spred sig i Stockholm.

– Det fanns inte så mycket information på somaliska och många levde som vanligt, säger Jihan Mohamed till SVT.

Annons
Annons

Hussein Farah Warsame, tror inte att bristen på information varit större i Järva än någon annanstans.

Foto: Yvonne ÅsellBild 1 av 1

Myndigheter för samhällsskydd och beredskap (MSB) beklagade i går att de inte nått ut i vissa områden tillräckligt väl, och har tillsammans med Stockholms stad nu sjösatt en informationsinsats med informatörer som delar ut informationsblad och där 6 500 affischer om viruset på olika språk ska sättas upp.

– Det är oerhört viktigt att information når ut och att människor tar till sig av den, sa finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) på en pressträff på onsdagen.

Hussein Farah Warsame, tror inte att bristen på information varit större i Järva än någon annanstans.
Hussein Farah Warsame, tror inte att bristen på information varit större i Järva än någon annanstans. Foto: Yvonne Åsell

Men imamen i Rinkebymoskén, Hussein Farah Warsame, tror inte att bristen på information varit större i Järva än någon annanstans. Han säger att medborgare där agerar precis som medborgare i andra delar av Sverige – det vill säga en del följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, andra gör det inte.

– Folk i hela Sverige fortsätter åka till fjällen och äldre struntar i rekommendationer, säger Hussein Farah Warsame, som tycker att informationsbristen varit stor i hela svenska samhället, inte bara i Järva.

– Man visste ju att det var på väg. Man såg vad som hände i Kina och i Italien. Folkhälsomyndigheten var tydlig med att smittan kom från andra länder, de Järvabor som insjuknat i corona har inte varit utomlands, säger han.

Han berättar att moskén i Rinkeby varit stängd de senaste två veckorna och att folk inte träffas i samma utsträckning som man brukar göra. Nu har fler corona-tester aviserats i Järva, någonting som Hussein Farah Warsame välkomnar.

Annons
Annons

På de röda lapparna står instruktioner om hur man tvättar händerna noga för att undvika cornaviruset.

Foto: Lisa ArfwidsonBild 1 av 1

– Vi sitter nu i samma båt, alla i hela Sverige – alla i hela världen. Vi måste bekämpa den här smittan tillsammans. Det är enda sättet, säger han.

Flera andra boende SvD talar med har samma bild – den höga andelen fall i området säger inte något om hur de boende har agerat.

– Vi tvättar händerna, vi påminner äldre om att de ska hålla sig inomhus och vi håller oss själva inne så mycket det går. Vad mer ska vi göra, säger en kvinna, som vill vara anonym.

På de röda lapparna står instruktioner om hur man tvättar händerna noga för att undvika cornaviruset.
På de röda lapparna står instruktioner om hur man tvättar händerna noga för att undvika cornaviruset. Foto: Lisa Arfwidson

På Björlineplan i Tensta är det tomt på folk under onsdagseftermiddagen när SvD besöker platsen. Anette jobbar som husvärd och ska precis sätta upp informationslappar i en av tvättstugorna som ligger intill torget.

– Vi använder portanslag oftast men jag tycker faktiskt att tvättstugan är en bra plats också, då det är många som använder den, säger hon och lossar en bit tejp från rullen och fäster ett informationsblad på en av väggarna i tvättstugan.

På de röda lapparna står instruktioner om hur man tvättar händerna noga. I tvättstugan sätter Anette upp lappar på åtta olika språk: svenska, engelska, polska, ryska, spanska, somaliska, persiska och arabiska.

– I och med att det är så stora familjer som bor här, där många dessutom har någon äldre att ta hand om, så är många väldigt sårbara här, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons