Annons

Jas övade med B-52 – igen: ”Signal till Ryssland”

På måndagen flög svenska Jas Gripen-plan med amerikanska bombplan över Östersjön. Syftet var att öva på att markera mot flygplan som rör sig nära eller kränker det svenska luftrummet.

Under strecket
Publicerad

Jas Gripen gick upp mot amerikanska B-52 i övningsmomentet på måndagen.

Foto: TTBild 1 av 1

Jas Gripen gick upp mot amerikanska B-52 i övningsmomentet på måndagen.

Foto: TTBild 1 av 1
Jas Gripen gick upp mot amerikanska B-52 i övningsmomentet på måndagen.
Jas Gripen gick upp mot amerikanska B-52 i övningsmomentet på måndagen. Foto: TT

Amerikanska flygvapnet genomför just nu den omfattande övningen Polar Roar, med B-52- och B-2-plan. I samband med det övade svenska Gripen-plan tillsammans med de amerikanska bombplanen över Östersjön på måndagen.

Det var inte första gången: Senasti juni, under övningen Baltops, samövade Sverige med USA:s bombflyg. Detta skedde även sommaren 2015. I kölvattnet av Rysslands agerande gentemot Georgien och Ukraina har den här typen av övningar blivit allt vanligare, säger Jacob Westberg, säkerhetspolitisk expert på Försvarshögskolan:

– Det ena syftet är att vi behöver träna fortlöpande med Nato-länderna för att upprätthålla förmågan att samarbeta militärt med dem. Det andra syftet att sända politiska signaler till Ryssland.

Annons
Annons

Rent konkret handlade övningen om att förbereda sig på en situation liknande den som inträffade under påsken 2013, då ryska plan övade bara ett par mil från svenskt luftterritorium, utanför den Gotska sandön. I en sådan situation hade svenska plan förväntats gå upp och bemöta de ryska planen, en beredskap som Sverige saknade. Under gårdagen övade därför svenska Gripen-plan och danska F-16-plan på att markera mot de amerikanska bombplanen.

– Man vill som stat kunna visa att man är redo och signalerar detta genom att snabbt få upp flygplan i luften, säger Jacob Westberg.

Han menar att det ryska militära ingripande i Georgien 2008 blev ”en väckarklocka” för Nato-länderna samt Sverige och Finland. Rysslands inblandning i Ukraina och annekteringen av Krim visade sedan att det ryska agerandet inte var någon engångshändelse.

– Då var det bråttom för Sverige att återskapa trovärdigheten, att man som nation har förmågan att avskräcka. Men inget av detta handlar om att attackera Ryssland, utan att snabbt kunna komma till andra medlemsstaters hjälp, framföra allt de baltiska staterna. De har inget eget luftförsvar och därför har Nato-länderna tillsammans utformat en incident-beredskap.

I maj röstade den svenska riksdagen igenom ett värdlandsavtal med Nato som underlättar gemensamma övningar.

Annons
Annons

– I början tyckte de baltiska staterna att svenska bidrag till incidentberedskapen skulle kunna undergräva de riktiga Nato-ländernas åtaganden. Men nu börjar Sverige och Finland kunna bidra, vilket också den här övningen visar.

Samtidigt understryker Jacob Westberg att ett potentiellt hot från Ryssland inte bara rör de baltiska staterna. Ett angrepp på dessa skulle kunna föregås av ett angrepp på Gotland.

– Är de baltiska staterna säkra är vi också säkra. De här ländernas säkerhet är så intimt sammanvävd med vår att vi kan inte analysera svensk säkerhet och försvarsförmåga separat, säger Jacob Westberg.

Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten, säger till SvD att försvaret i slutet av förra veckan fick en förfrågan om att öva med de amerikanska planen.

– I fredags blev vi kontaktade från amerikanskt håll, att de skulle in och öva över Östersjön. Vår insats var att en rote Gripen gick upp för att öva på att identifiera B-52-plan. För oss var det en liten insats. Sedan är det alltid bra att få möjlighet att öva, säger Jesper Tengroth.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons