Annons

Jättediamant säljs på historisk auktion

Den beskrevs som den största i sitt slag när den hittades i november förra året. Nu ska gruvbolaget Lucara Diamonds jättediamant säljas på en historisk auktion. Prislappen väntas bli över en halv miljard.

Under strecket
Publicerad

Diamanten är den näst största som någonsin utvunnits och den största som sett dagens ljus på över 100 år.

Foto: Lucara/Splash NewsBild 1 av 1

Diamanten är den näst största som någonsin utvunnits och den största som sett dagens ljus på över 100 år.

Foto: Lucara/Splash NewsBild 1 av 1
Diamanten är den näst största som någonsin utvunnits och den största som sett dagens ljus på över 100 år.
Diamanten är den näst största som någonsin utvunnits och den största som sett dagens ljus på över 100 år. Foto: Lucara/Splash News

OSLO. Medan resten av Storbritannien debatterat och röstat om landet ska vara med i EU eller inte, har de som är intresserade i ädelstenar tagit tillfället i akt att få se Lesedi La Rona under de få dagar den visats fram i Sotheby’s lokaler på 34-35 Bond Street i London.

Vi utlyste en tävling om vad diamanten skulle heta.

I ett mörkt rum, enbart upplyst av små stjärnliknande ljus på väggarna som gör att besökarna verkar befinna sig mitt i kosmos, står en piedestal med en en glaslåda, belyst av en spotlight. Inuti den ligger Lesedi La Rona på svart sammet, med sin matta och skrovlig yta. På vissa delar av diamanten går det att se in i den extrema klarheten inuti diamanten.

– Jag hoppas att en samlare köper Lesedi La Rona, den största diamanten som har hittats på 100 år, när den auktioneras ut den 29 juni, säger William Lamb, chefen för Lucara Diamonds, företaget i Lundinsfären som hittat fler stora diamanter än något annat gruvbolag.

Annons
Annons

– Helst skulle jag också se att diamanten inte slipades, utan att den behölls i sitt nuvarande skick, en rådiamant lika stor som en tennisboll, säger han.

Efter den 29:e juni, då diamanten förväntas ha sålts för minst 70 miljoner dollar, eller 600 miljoner kronor, kommer kanske ingen kunna få se diamanten i det tillståndet mer. För frestelsen att slipa den är stor. Den kan bli världens största slipade diamant, större än The Great Star of Africa, som sitter i spiran på de brittiska kronjuvelerna.  Den Stora Afrikastjärnan var en av nio stora slipade diamanter som erhölls från Cullindiamanten, den hittills största rådiamanten som någonsin hittats. Det skedde i Transvaal 1905. Som rådiamant var den tre gånger så stor som Lesedi La Rona, 3107 carat; mot 1109 carat.

55-60 procent av det slutgiltiga värdet av Lesedi La Rona kommer tillbaka till Botswana

– Lesedi La Rona kommer att ha delats upp i 3D-simulationer många gånger innan beslutet om  hur den klyvs fattas. Men ett alternativ är att slipa fram en sten på 550 carat. Den Stora Afrikastjärnan är på 530 carat, säger William Lamb.

Han berättar att namnet Lesedi La Rona betyder ”Vårt ljus” på setswana, som är det största språket i Botswana.

– Vi utlyste en tävling om vad diamanten skulle heta. Vi fick 12 000 svar. Bara de som var medborgare i Botswana kunde delta i tävlingen, säger William Lamb.

Diamantindustrin står för en tredjedel av Botswanas bruttonationalprodukt och 70 procent av exportinkomsterna.

– 55-60 procent av det slutgiltiga värdet av Lesedi La Rona kommer tillbaka till Botswana i form av skatter, avgifter och royalty.

Annons
Annons

För Lundinföretaget motsvarar fyndet av Lesedi La Rona mer än de drygt 75 miljoner dollar som Lucara betalade för gruvan när de köpte den från de Beers. Tidigare i år auktionerades världens tredje största diamant som hittats – från samma gruva och även den som rådiamant. The Constellation är på 813 carat. Priset blev mer än en halv miljard kronor.

Att rådiamanter säljs på auktion är annars sällsynt. Men Lucara Diamonds vill nå ut inte bara till diamanthandlarna, utan även till konstsamlare som kan se diamanten som ett unikt objekt. Med ungefär tre miljarder år på nacken har den pressats upp från jordens inre genom en smal kanal och under så högt tryck att den hela tiden riskerade att splittras.

– Det var inte någon enskild arbetare vid vår Karowegruva som hittade diamanten, utan den hamnade i ”handskfacket” som vi kallar den del av vår Large Diamond Recovery XRT maskin dit diamanterna automatiskt hamnar.

LDR-maskinerna kan hantera 150 ton malm per timme och röntgar malmen för att upptäcka var det kan finnas diamanter. Maskinerna har utvecklats av det norska företaget Tomra, som annars är mest känd för sina returautomater för flaskor och burkar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons